5 tips voor het feedervissen in de winter.

Het is een onderschatte visserij en niet vaak gezien als échte wintervisserij. Toch kan het erg lonend zijn om te gaan feedervissen in de winter. De winterse feedervisserij kan erg uitdagend zijn en mooie vangsten opleveren. Ga jij feedervissen in de winter? Wij geven je 5 tips die gelezen moet hebben voordat je op pad gaat.

Tip 1

Vis met schraal en donker voer. Door de vertraagde stofwisseling zijn vissen in de winter zijn snel verzadigd, houd hier rekening mee. Je kunt bijvoorbeeld door het gebruik van leem of aarde je voer minder laten verzadigen. Ook het toevoegen van maden aan je voer is aan te raden. Maden zorgen ervoor dat je voer goed uit je korf komt en door de beweging van de maden komen er ook steeds nieuwe voerdeeltjes vrij die de vis lokken.

Heb je een goed voertje dat al schraal is maar licht van kleur? Kies er dan voor om eventueel een kleurstof toe te voegen.

Kleurstof feedervissen

  • Heb je goed voer, maar zijn de kleuren te licht? voeg kleurstof toe!
  • Tip 2

    Vis met een dichte korf om de voerstek compact te houden. Door een dichte voerkorf te gebruiken vallen er minder voerdeeltjes uit de korf tijdens de worp en het afzinken. Hierdoor komt er meer voer op de plek waar je het wilt hebben. Door, zoals hierboven genoemd, maden te gebruiken zorg je ervoor dat het lokvoer wel goed uit de korf komt eenmaal op de bodem. Houdt er in de winter rekening mee dat niet iedere korf gevuld hoeft te zijn, teveel voer op de plek kan je aanbeet uitstellen en dat wil je niet in de winter.

    Dichte voerkorf

  • Gebruik een dichte voerkorf voor betere nauwkeurigheid
  • Tip 3

    Probeer verschillende stekken en dieptes. Niet iedereen kan je van tevoren vertellen waar de witvis ligt als je op pad gaat in de winter. Zoek je vis dus! Misschien is er online een dieptekaart beschikbaar van het stuk kanaal, meer of vijver. Door deze informatie vooraf te zoeken, geef je je visdag een grotere kans van slagen. Ook aan de waterkant kun je door het tellen van het aantal seconden, tijdens het afzinken van de voerkorf sommige diepteverschillen opmerken. Is het op de ene plek vijf seconden en een paar meter naar links/rechts 10 seconden. Dan is het interessant om in de koude periode op de plek van 10 seconden verder te zoeken naar de vissen. Gebruik bij het zoeken naar dieptes een lege voerkorf, zo voorkom je het onnodig verspreiden van voer in het water.

    Tip 4

    Gebruik flavour en dips voor je aas of voer. Juist in de winter is het dé periode om het schralere voer(voer wat minder voeding/verzadiging bevat), meer attractiviteit mee te geven. Door het gebruik van een flavour in je voer werkt het niet extra verzadigend maar heeft het wel meer aantrekkingskracht tot de vissen. Ook het gebruik van een dip kan het aas net dat beetje extra meegeven om de aanbeter te forceren.

    Houd in de winter rekening mee dat de eerste aanbeet iets langer kan duren. Heb je de vis eenmaal gevonden of de vis jouw voer gevonden, dan wordt het waarschijnlijk een dag vol met actie.

    Tip 5

    Gebruik de lijnclip. Juist in de winter is het constant kunnen werpen op de juiste plek heel belangrijk! Door de lijnclip te gebruiken zorg je ervoor dat je altijd op dezelfde afstand werpt. Concentreer je vlak voor en tijdens de worp op een vast punt aan de horizon, dit zorgt ervoor dat je ook exact één plek aanhoudt. Een compacte stek voorkomt dat de aanwezige vissen door zwemmen naar andere plekken om nog op zoek te gaan naar voer. Als er overal verspreid een klein beetje voer ligt, is het heel moeilijk om de vissen constant te laten azen.

    Lijnclip molen

  • Gebruik ook je lijn om altijd op een vast punt te gooien
  • Tot slot

    Heb je nog vragen over het feedervissen in de winter? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende Feedersessie? Zorg dan dat je snel de juiste witvisspullen in huis haalt!