Beginnen met forelvissen

Zomer in Nederland, de zon komt tevoorschijn de temperatuur wordt aangenaam en het is lekker lang licht. Op deze dagen trekken vele dagjesvissers er op uit. Zo ook naar de vele forelvijvers die er in ons land te vinden zijn.

Vriendengroepen staan lachend langs de vijver, bedrijven trakteren hun personeel op een vissessie gevolgd door een barbecue. Al enkele jaren help ik dit soort groepen om hun eerste forel in hun leven te landen. Een kleine vijftien jaar geleden maakte ik op ongeveer dezelfde wijze kennis met het vissen op een put and take vijver. Wat mij toen meteen aansprak was de kracht van deze vis. Het springen tijdens de dril eigenlijk was ik direct verkocht en ben eigenlijk nooit meer gestopt met het vissen op forel.

Maar hoe moet je nu starten? Wat zijn de belangrijkste tips die je als beginner nodig hebt? In dit artikel wil ik daar eens dieper op in gaan. Het gebeurt nog te vaak dat mensen op een vijver komen en met dingen willen vissen die niet mogen, of gewoonweg te grof zijn om een forel tot bijten te verleiden. Het materiaal is onder te verdelen in een aantal onderdelen. De hengel, de molen, lijnkeuze, dobbers, lood en onderlijnen. Nu ben ik de laatste die je zal vertellen dat je alles nieuw aan moet schaffen maar er zijn echt een aantal dingen waaraan je zult moeten denken.

Hengelkeuze forelvissen

Als je de beschikking hebt over een lichte spinhengel neem die dan mee naar de vijver, forelvissen is actief bezig zijn met je hobby en een aanbeet zul je vaak eerder voelen dan dat je hem ziet. Mijn eerste hengel die ik gebruikte was een spinhengel met een werpgewicht van 10 tot 20 gram, maar lichter is ook prima.

Molenkeuze forelvissen

Voor het forelvissen voldoet vrijwel elke molen maar bij voorkeur kiezen we voor een klein model. Houd er rekening mee dat je altijd je aas in beweging aan het houden bent, met een kleinere molen kun je rustiger vissen. Met een te grote molen zal het aas te snel bewegen. Onthoud altijd dat je op een forel vist en niet op tonijn. Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij een kleine molen, maar alles tussen de 1000 en 2500 serie is prima.

Forel - Molen

  • Maatje 1000 tot 2500 voldoet prima
  • Lijnkeuze bij het forelvissen

    Gebruik het liefst een nylon lijn, vaak vis je met weinig gewicht waardoor er makkelijk pruiken op je molen ontstaan als je met een gevlochten lijn vist. Doordat je veel met powerbait vist draait de lijn veel en kunnen er met gevlochten lijn veel makkelijker kinken ontstaan. Daarom adviseer ik een nylon met een trekkracht van ongeveer 7 pond. Dit is voldoende voor het vangen van forel.

    Dobbers en lood

    Bij het forelvissen pas je je lood aan op het gewicht van je dobber, op forelvijvers hoef je vaak niet ver te werpen om vis te vangen. Een combinatie van een 3 grams dobber met een 3 grams loodje is meestal al meer dan genoeg. In de zomerse dagen zit de vis vaak heel hoog en vis ik zelfs met 1 of 2 grams combinaties. Het lood plaats je schuivend op de lijn en de dobber zit vast op de lijn. Kies een slanke dobber deze veroorzaakt minder turbulentie in het water waardoor de vis minder vaak afschrikt.

    Onderlijn

    Onder je loodje moet je een wartel plaatsen, een dubbele wartel is al vaak goed, maar een driedubbele wartel is gewoon beter. Je aas zal draaien en de wartel voorkomt dat je hoofdlijn gaat kinken. Aan de wartel bevestig je een onderlijn van ongeveer 60 centimeter. Persoonlijk vis ik het liefst met Owner haken in maat 4. Wat zeker belangrijk is, is dat je een haak zonder oog gebruikt! Koop desnoods complete onderlijnen als je niet weet hoe je een haak met bled moet bevestigen.

    Het forel aas

    Zo, ons setje is compleet en we kunnen naar de waterkant. Vaak kun je bij vijvers meelwormen kopen, maar het meest favoriete aas is toch powerbait. Dit wonderaas van Berkley kneed makkelijk tot bepaalde vormen die de vis activeert. De meest bekende vorm is de duckfeet, dit aas draait in het water en trekt de vis aan. Let er wel op dat de vijver waar je gaat vissen het toestaat om powerbait te gebruiken! Elke vijver heeft hier andere regels voor. De meest gebruikte kleuren Powerbait zijn geel, groen en wit of een combinatie hiervan. Let er ook op welke kleuren bij andere vissers vangen. Zo kun je op tijd overschakelen.

    Duckfeet

  • Powerbait Duckfeet
  • Hoe moet je forelvissen?

    Werp rustig in en draai langzaam weer binnen. Eigenlijk zijn we aan het spinvissen. Je draait het aas langzaam binnen waardoor het aas ronddraait in het water. houd je aas zo lang mogelijk in het water. Soms volgt de forel je aas tot vlak onder de kant en hapt dan pas toe. Een veel gemaakte fout is het te vroeg aanslaan van de forel. Voel of zie je een aanbeet, laat de vis dan rustig het aas opeten, een slikhaak is toch wel bijna standaard, draai de lijn strak en zet de haak.

    Geniet van de dril, regenboogforellen of zalmforellen zijn prachtige sportvissen. Laat je niet opjagen en stel de slip van je molen goed af. Als je de forel op de kant hebt, dood deze dan voor je de haak verwijderd. De vis mag niet terug gezet worden en is prima geschikt voor consumptie. Doden doe je het snelst met een ferme tik net achter de kop met een knuppeltje. Het is onnodig om de vis te laten lijden en volgens de richtlijnen van Sportvisserij Nederland dien je elke vis die niet terug wordt gezet direct te doden. Onthaak de vis daarna, dit gaat het snelst en het makkelijkst met een lange hakensteker of een tangetje.

    Ik hoop dat jullie naar het lezen van dit artikel net zoveel zin hebben om te gaan vissen als ik nu weer heb en dat jullie goed voorbereid naar een van de vele prachtige vijvers in Nederland kunnen gaan om een forel te vangen. Zie je mij of een van mijn teamleden aan de vijver en je hebt vragen, spreek ons aan. We beantwoorden al jullie vragen graag!

    Tot slot

    Heb je nog vragen over het forelvissen? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met het forelvissen? Zorg dan dat je snel de juiste forelspullen in huis haalt, en vang meer dan je vrienden!

    Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

    Vangende groet,

    Sebastiaan Swalef Forelteam Raven Hengelsport