De bereiding van Partikels

De naam partikels wordt in de hengelsport als verzamelnaam gebruikt voor kleine zaden, noten en bonen. De bekendste zijn mais, tijgernoten en hennep. Partikels worden vooral gebruikt door karpervissers maar ook witvissers gebruiken sommige soorten met veel succes. Voor karpervissers zijn partikels juist interessant omdat ze relatief goedkoop zijn. Zeker in vergelijking met boilies! Dit natuurlijke voedsel wordt direct door de karper herkend en is daardoor ook erg geschikt voor korte vissessies. Partikels zijn erg klein en verspreiden zich makkelijk over een groot oppervlak. De vissen moeten langer zoeken en zijn daardoor langer actief op je stek, zonder dat ze verzadigd raken. Des te langer de vis actief blijft azen op je stek, des te groter de kans wordt dat ze jouw aas tegenkomen!

Partikels worden door allerlei soorten vissen gegeten. Al die activiteit onder water valt op en al gauw zullen meer vissen zich aansluiten bij het vreetfestijn. Veel azende vissen betekend dat er voedselnijd optreed en voedselnijd zorgt ervoor dat vissen minder oplettend worden en sneller gaan eten. Ze willen natuurlijk allemaal een graantje, boontje of nootje meepakken voordat alles op is! Door de verminderende oplettendheid wordt de kans om een normaal 'vrij schuwe vis' makkelijker te vangen.

Partikels

Groot prijsverschil!

Partikels kun je kant-en-klaar kopen in handige potten, blikjes of zakken. Ze zijn dan al geweekt en gekookt en direct klaar om te gebruiken. Het is altijd makkelijk om zo'n potje in je vistas te hebben, maar wanneer je veel voert/vist dan zijn ruwe partikels misschien een beter idee. Het is wat meer werk maar het prijsverschil maakt dit al snel de moeite waard. Kijk maar eens naar de prijzen, het verschil is aanzienlijk! Vooral als je weet dat partikels na het koken en weken nog vocht opnemen en flink gaan uitzetten.

Het bereiden van partikels is helemaal niet moeilijk maar wel belangrijk! Onbehandelde partikels zijn namelijk te hard om mee te vissen. Ze worden wel gegeten, maar zijn ongekookt dan schadelijk en in de meeste gevallen zelfs dodelijk voor de vis. Daarom moeten we partikels altijd goed voorbereiden voordat we ze in het water gooien! De meeste gebruikte partikels zijn mais, hennep en tijgernoten. Allemaal hebben ze een simpele voorbereiding nodig waar ik graag per soort even dieper op in ga.

Harde of zachte mais?

Mais is een klassiek visvoer. Dit gele goud valt goed op onder water en wordt direct door de vis herkend als voedsel. Mais kun je kopen in blikjes, dan is het gezoet en erg zacht. Dit is een prima aas voor karper en erg geschikt voor het penvissen bijvoorbeeld. Maar zachte mais heeft ook een groot nadeel; teveel vissen vinden het lekker! Witvis is namelijk gek op deze zachte korrels, ze blijven net zolang snoepen aan je aas tot je haak leeg is en jij voor niets zit te wachten op je stoeltje. Witvissen zijn in de meerderheid en vinden daarom je aas vaak eerder dan de karper. Witvis die eenmaal je voerplek ontdekt heeft stopt niet gauw meer met eten en je wilt natuurlijk wel dat er wat overblijft voor de karper.

Daarom is harde mais vaak een betere optie, ook wel kippenmais genoemd. We moeten dit nog koken zodat het wat zachter wordt (zo zacht als mais uit blik wordt het niet)! Hierdoor geef je veel kleinere witvissoorten geen kans meer het op te eten. Harde mais zal langer blijven liggen vanwege die hardheid, waardoor er voor de karper tenminste een gedekte tafel overblijft. Maar hoe maken we harde mais nu visklaar?

Mais

Mais Koken

Het voorbereiden van harde mais is erg eenvoudig. Je begint met een emmer die je voor de helft vult met harde mais daarna vul de emmer af met water. Mais zal veel water opnemen en flink opzwellen, daar moeten we de mais natuurlijk wel de ruimte voor geven. Wanneer je de mais hebt ondergedompeld dan laat je deze 48 uur weken. Na deze 48 uur is de mais gezwollen en klaar om gekookt te worden. Giet het weekwater van de geweekte mais af en vul een oude pan voor de helft met deze mais.

Daarna vul je de pan met water en zet het vuur aan. Het is belangrijk om ruim water te nemen want een deel zal verdampen tijdens het koken! Na een half uur koken kun je het vuur weer uitzetten en is je mais flink gezwollen en minder hard geworden. Giet daarna de mais in een emmer en voeg nu eventueel een zoetstof of geurtje toe.

Nu is je mais klaar voor gebruik! Je kunt er meteen mee gaan vissen, maar je kunt het ook invriezen. Wanneer je het niet invriest, dan is de geweekte mais nog ongeveer vijf tot zeven dagen te gebruiken, daarna zal het zuurder gaan ruiken. Ingevroren mais is nog maanden houdbaar!

Hennep

Hennepzaad is een goed voer en aas voor allerlei vissoorten. Voorns zijn er dol op maar ook brasem en karper kunnen er bijna niet omheen. Hennepzaad is het zaadje van de hennepplant. Wanneer we hennep in ruwe vorm kopen dan zijn het harde, gesloten zaadjes. Ze zijn niet zo hard als mais maar toch moeten we het weken en koken. Hennepkorrels in ruwe vorm drijven in eerste instantie daarom moeten we hennep eerst weken in water totdat de zaadjes zich vol met vocht hebben gezogen. Na 24-48 uur weken zijn de zaadjes verzadigd en zijn ze klaar om gekookt te worden.

Hennep

Hennep Koken

We vullen een pan met de geweekte hennep en vullen deze ruim af met water. Na 20 tot 30 minuten zullen de zaadjes openbarsten en zal het witte kiempje te voorschijn komen. Dit witte kiempje is het deel waar de vissen het meest dol op zijn! De geweekte en gekookte hennepzaadjes zijn nu geopend waardoor de geur- en smaakstoffen veel beter vrijkomen! Na het koken laten we de hennep nog een nacht staan in het warme water. Eventueel kunnen we nu nog geur- of smaakstoffen toevoegen maar hennep heeft van zichzelf al een behoorlijke geur. Tijdens dit nachtje zullen steeds meer zaadjes zich ontkiemen en is de hennep klaar om gebruikt te worden. Let op; niet alle hennepzaden zullen kiemen, dit is afhankelijk van de kwaliteit en de versheid. Oudere, uitgedroogde hennep zal minder goed kiemen dan verse hennepzaden.

Tijgernoten

Tijgernoten zijn kleine harde noten die onder de grond groeien. Het is een zoete noot die wel wat weg heeft van amandel qua smaak. Je koopt tijgernoten ruw en droog. Voordat we ze aan de karper kunnen voeren moeten we ze weken en koken. Dit voorbereiden is erg belangrijk omdat ze ongekookt schadelijk zijn voor de vis! Maar hoe maak je tijgernoten nu op de juiste wijze klaar?

Tijgernoten_Uitgelicht

Tijgernoten koken

Tijgernoten laat je eerst weken in een emmer water. Zorg dat er voldoende water in de emmer zit want ze nemen behoorlijk wat vocht op tijdens het weken. Laat nu de tijgernoten 48 uur weken. Na het weken moeten de tijgernoten gekookt worden. Vul een pan voor de helft met de geweekte tijgernoten en vul deze daarna ruim aan met water. Nu laten we de tijgernoten 45-60 minuten koken. Na het koken kunnen we eventueel nog wat smaakstoffen toevoegen. Suiker, bruin bier of chilipoeder zijn bekende toevoegingen waarmee je tijgernoten nog meer smaak kan geven. Nodig is dit echter niet want tijgernoten hebben naturel al een zoete smaak en geur waar de karper maar moeilijk vanaf kan blijven.

Na het koken kun je de tijgernoten het beste nog even laten gisten in een afgesloten emmer. Na 48 uur zal er een mierzoet slijmlaag op de noten zijn ontstaan. Deze slijmlaag zorgt in het water voor een attractieve wolk van geur- en smaakstoffen. Nu zijn je tijgernoten klaar voor gebruik en kun je ermee naar de waterkant!

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met de juiste partikels? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

Bekijk ons aanbod Partikels, en ga binnenkort aan de slag!
Goede vangst!