Een bewaarzak gebruiken voor je vangsten doe je zo!

Sommige vissers gebruiken een bewaarzak om de gevangen vis tijdelijk in het water te laten zodat ze ’s ochtends, of met behulp van een vismaat foto’s kunnen maken. Wanneer je ’s nachts een mooie vis vangt of je alleen vist dan kan zo’n bewaarzak erg handig zijn. Toch willen we het niet per se motiveren om een bewaarzak te gebruiken. Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden.

Bij het ‘zakken’ van een vis is het heel belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden:

Koop de juiste bewaarzak

Als je een bewaarzak gaat kopen moet je er altijd voor zorgen dat hij ruim genoeg is voor de vis, anders kan deze bekneld raken met alle gevolgen van dien. Een bewaarzak is over het algemeen gemaakt van geperforeerd materiaal waardoor het water door de zak kan stromen. Hierdoor krijgt de gevangen vis voldoende zuurstof binnen. Zogenaamde recovery slings (weegzakken met drijvers) zijn vaak niet geschikt voor het langdurig bewaren van de karper. Deze zijn vaak gemaakt van een dichte stof en drijven aan de oppervlakte. Een vis kan hierdoor snel ‘stikken’ door een gebrek aan zuurstof.

Vis in de bewaarzak

Als je besluit een gevangen vis te zakken, doe dit dan met de nodige voorzichtigheid.

  • Maak eerst je bewaarzak goed nat zodat je de slijmlaag niet beschadigd.
  • Let er altijd op dat de vinnen netjes langs het lichaam lopen. Als dit niet het geval is dan kunnen ze bij het verplaatsen van de vis breken.
  • Houd de bewaarzak altijd met twee handen over de volle breedte vast zodat de vis geen vreemde positie heeft.
  • Let er op dat de vis niet op zijn buik ligt. Bij zware vissen gaan de ingewanden hier van kapot.
  • Als je de vis in het water hebt, ondersteun hem dan tot hij op de juiste manier in het water ligt.
Karpervangst_foto

  • Bewaar je vangst veilig zodat je de volgende dag goede foto's kan maken!
  • Bevestig je bewaarzak goed!

    Een goede bevestiging van de bewaarzak is cruciaal. Komt de zak los of hang je hem op een verkeerde plek in het water dan is dit vrijwel zeker de dood voor de karper. Je zal echt niet de eerste zijn bij wie het fout gaat en dat willen we maar wat graag voorkomen. Houd daarom altijd met het volgende rekening:

    • Bevestig de bewaarzak met een stevig touw aan een bankstick of boom langs de waterkant. Zorg er voor dat je er 100% zeker van bent dat hij blijft zitten.
    • Gebruik een sterk en lang touw zodat de vis op de juiste diepte kan gaan liggen en voldoende zuurstof binnen krijgt.
    • Hang de vis nooit in de buurt van waterplanten. De planten onttrekken zuurstof aan het water waardoor de vis kan stikken.
    • Hang de bewaarzak uit de ergste stroming en uit de buurt van obstakels.
    • Bevestig een touw met drijver aan de bewaarzak. Mocht hij toch los raken, dan kun je hem altijd nog terug vinden en het leven van de vis redden.
    • Probeer de vis zo kort mogelijk in de bewaarzak te houden.
    • Bewaar maximaal 1 karper in een bewaarzak.
    • Een graskarper is erg stressgevoelig en mag je daarom nooit in een bewaarzak doen, ook geen half uurtje!

    Het tijdelijk bewaren van een vis in een bewaarzak kan dus wel, maar je moet er zeker van zijn dat je met bovenstaande punten rekening houdt. Alleen op die manier verminder je het risico op een verkeerde afloop.

    Tot slot

    Heb je nog vragen over de juiste bewaarzakken? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

    Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!