Elektromotor kopen? Bekijk onze tips!

Voor sportvissers biedt een visboot natuurlijk ongekende mogelijkheden. Je kunt op plekken komen die vanaf de kant onbereikbaar zijn. Als bootvisser kun je gebruik maken van elektronische hulpmiddelen zoals dieptemeters en/of elektromotoren. Hierdoor creëer je een uniek beeld van je viswater en krijg je inzichten en mogelijkheden die vanaf de kant moeilijk haalbaar zijn. Roeien kan natuurlijk ook, maar heb je het gemak van een elektromotor ervaren? Dan laat je al gauw de roeispanen thuis!

Een elektromotor werkt op een accu en heeft als grote voordeel dat hij stil is en geen vieze rook/luchtjes uitstoot. Dát is de reden waarom er op veel wateren elektromotoren wel zijn toegestaan en benzinemotoren niet. Let wel op bij het aansluiten van de fishfinders of elektromotoren of je juiste accu hebt! Op een 12 volt accu kun je elektromotoren aansluiten met een stuwvermogen van 28 tot 65 LBS.

Allround_boot_aangepast

Oefening baart kunst!

Roofvissers staan bekend als de grootste botenliefhebbers! Je ziet ze vaak varen met grotere/luxere boten van bijvoorbeeld polyester of aluminium. Een beetje extra ruimte en veiligheid zijn natuurlijk nooit weg als je een hele dag vanaf de boot wilt vissen. Zeker als je dit gaat doen op rivieren of meren waar commerciële scheepvaart aanwezig is. Vanuit een boot is het gemakkelijker om de hotspots te vinden. Als je deze hebt gevonden kun je ze nauwkeuriger afvissen, zeker met behulp van de elektromotor!

Na een beetje oefening leer je rekening te houden met de wind en de stroming. Wanneer je dit een beetje onder de knie hebt kan je de boot precies over de veelbelovende plekjes laten driften. Maar niet alleen roofvissers halen voordelen uit het gebruik van een boot. Ook steeds meer karpervissers ontdekken de voordelen die een boot kan bieden. Bijvoorbeeld het drillen nabij obstakels gaat zal makkelijker zijn vanuit een boot.

maxresdefault

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektromotor?

Allereerst is natuurlijk het formaat van je boot een belangrijk gegeven om de juiste elektromotor bij te kiezen. Heb je een kleine rubberboot? Dan zal je minder voortstuwing nodig hebben dan een grotere professionele boot die nu eenmaal meer water verplaatst! De stuwkracht van een elektromotor wordt uitgedrukt in LBS. Een te lichte elektromotor (met weinig stuwkracht) kan er voor zorgen dat de boot te weinig snelheid heeft en vooral slecht te besturen is. De motor heeft dan niet genoeg kracht om wind en stroming te compenseren!

Wanneer we een te zware elektromotor nemen dan verbruiken we onnodig veel stroom. Zeker omdat meer stuwkracht(LBS) bij een elektromotor er niet altijd voor zorgt dat je sneller zult varen. Een boot zal versnellen tot zijn boegsnelheid en niet harder. Wanneer een boot planeert dan geldt deze regel niet meer! Planeren betekent: "sneller varen dan de rompweerstand". Je boot zal dan op zijn eigen boeggolf glijden. Deze planerende boten zijn dus bedoeld voor hogere snelheden (vaak te herkennen aan een rechte spiegel).

Veel rubberboten zoals die van Fox, X2 of Strategy die wij aanbieden hebben een rompvorm die gemaakt is voor hogere snelheden. Bij lage snelheden is zo'n boot dus niet gestroomlijnd en zul je dus meer stuwkracht(LBS) nodig hebben om dit te compenseren.

Een vuistregel om het juiste type elektromotor te kiezen bij je boot gaat als volgt:

  • Berekenen het totale gewicht van de boot inclusief passagiers, motor en accu’s.
  • Deel dit getal door 25.
  • Weegt een boot bijvoorbeeld in totaal 500 kg, dan deel je getal dit door 25 = 20
  • Heeft de boot een planerende romp? Oftewel een romp bedoeld voor hogere snelheden?
  • Tel dan 20lbs op bij het eerder verkregen getal. (in dit geval dus 20 + 20) = 40.
  • We moeten ook rekening houden met de invloed van de wind, en de luchtweerstand van de boot.
  • Hebben we een boot met opbouw, dus met een zeil, of met een kajuit?
  • Tel dan 10% bij het verkregen LBS getal op. In dit geval dus 40 + 4 = 44LBS.
  • Varen we met de boot op open water, waar de wind dus veel invloed kan hebben?
  • Tel dan weer 10% bij het verkregen LBS getal op, In dit getal dus weer + 4LBS.
  • Dit brengt het totale benodigde vermogen in ons voorbeeld dus op 44 + 4 LBS = 48LBS.
  • De juiste keuze in dit geval zou dus een motor zijn met een stuwkracht van 50LBS.
Minn_Kota-Trolling_Outboard-002

Traploos- of in standen verstelbaar?

Nu we de stuwkracht weten kunnen we kijken welk type elektromotor het meest geschikt is. De instapmodellen werken met verschillende standen. De snelheid is bijvoorbeeld instelbaar in drie standen achteruit en vijf stappen vooruit. De luxere elektromotoren zijn vaak traploos verstelbaar.

Bij deze motoren heb je dus de snelheid beter in de hand, je kunt namelijk exact bepalen hoe snel je wilt varen. Dit kan voordeel geven wanneer je heel secuur je kunstaas wilt presenteren maar ook erg prettig zijn wanneer je precies de stroming of wind wilt compenseren. Door precies de juiste hoeveelheid voortstuwing te geven in tegengestelde richting kun je immers je boot vrijwel stil op één plek laten liggen op de rivier.

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen met een elektromotor? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

Hopelijk hebben we je nu voldoende op weg geholpen om de juiste keuze elektromotor aan te schaffen.