Feedervissen op de rivier

Feedervissen op rivieren is nu echt een van de mooiste vis manieren die ik ken. Voordat ik met het coachwerk begon was dat ook altijd het type visserij waar ik me het vaakst mee bezig hield. Zo kan ik bijvoorbeeld met recht zeggen dat ik, in zowat ieder plaatsje dat langs de rivier de Maas ligt weleens een wedstrijd gevist heb. Hoe meer stroming er was hoe liever, daar kwam het eigenlijk op neer.

Elke vangst is anders

Het allermooiste feeder-viswater van Nederland heb ik dan ook altijd de rivier de IJssel gevonden. Zo’n mooie visserij met die kolkende stroming, en bovendien weet je werkelijk nooit wat de volgende vissoort is die je gaat haken. Voorn, brasem, kolblei, winde en tegenwoordig niet te vergeten de barbeel, het kan daar allemaal gevangen worden. En vaak ook nog eens in flinke hoeveelheden. Prachtig!

Het feedervissen op stromend water is wat mij betreft een totaal ander iets dan het feedervissen op stilstaand water. Het enige wat je op dezelfde manier doet, is het “brengen” van lokaas in een voerkorf naar de gekozen visplek en daarmee houden alle vergelijkingen op. Het materiaal is anders. Heel vaak vis je met nylon in plaats van gevlochten draad, althans wanneer je niet al te ver uit de oever vist. Veel vissers hebben het misschien nooit uitgetest, maar je kunt met een lichtere voerkorf vissen wanneer je 0.30mm nylon gebruikt. dan wanneer je een 0.08mm gevlochten lijn gebruikt. Dat heeft natuurlijk allemaal te maken met het verschil in rek tussen de twee materialen. Vergeet niet dat het niet de voerkorf is die uit zichzelf omrolt in de stroming, maar dat dit omrollen wordt veroorzaakt door de druk van het stromende water op de gebruikte lijn.

Witvis_Beet_Actie

Minder lijndruk = lichter vissen

Veel vissers gebruiken op stromend water voerkorfjes met kleine ankertjes. Uiteraard is het de bedoeling om zo met lichtere korven te kunnen vissen, die dan toch op de voerplaats blijven liggen en inderdaad is dat een mogelijkheid. Zelf probeer ik altijd te vissen met gewone korven, waarbij ik dan de stroomdruk op de lijn probeer te verminderen door te vissen met een slappe lijn. Dit systeem is wel zo simpel, en toch is het misschien wel de meest doeltreffende vistechniek die ik ken. Wanneer alles klopt, betekent een aanbeet ook bijna altijd een gevangen vis. Het hele principe is erop gebaseerd om de vis zichzelf te laten haken.

jan50

Hoe werkt het?

Je dient altijd een speldwartel te gebruiken als verbinding van de lijn naar de gebruikte korf. Stromingen kunnen wisselen en je moet precies het juiste voerkorf gewicht gebruiken om maximaal effectief te kunnen vissen. Alleen door het gebruik van de speldwartel, ben je ervan verzekerd dat je binnen enkele seconden weer probleemloos verder kan vissen met een zwaardere of lichtere korf.

Ik probeer op stromende wateren altijd zoveel mogelijk lijn uit het water te houden. Dat kan prima door de hengel omhoog af te steunen. Het stuk lijn wat vlakbij de hengel zit hangt dus boven het wateroppervlak en heeft de stroming geen vat op. Ook wanneer je met een slappe lijn vist, komt die lijn natuurlijk strak te staan wanneer door het stromende water er een bocht onderwater ontstaat. Des te meer slappe lijn je geeft, hoe groter de bocht wordt. En des te meer parallel de lijn met de stroming komt te liggen, voor wat betreft het stuk lijn dat het dichtst bij de voerkorf zit. Minder stroomdruk dus door een stuk lijn te hebben boven water en een stuk lijn parallel met de waterbeweging. Alleen “ergens in het midden” is er nog een stuk lijn dat wel stroomdruk krijgt.

Alles moet perfect zijn afgestemd

jan53

Nu komt het erop aan om het voerkorf gewicht te kiezen dat precies stil blijft liggen in de stroming. Wat gebeurt er bij een aanbeet? De vis pakt het aas, de voerkorf blijft daardoor net niet meer stil liggen op de bodem want wordt nu meegetrokken door de lijn waarop nog steeds stroomdruk zit. De voerkorf verplaatst zich en de vis wordt daardoor vanzelf gehaakt. Deze vistechniek moet natuurlijk wel 100% kloppen. Wanneer je een veel te zwaar gewicht voerkorf gebruikt, wordt die korf ook bij een aanbeet niet meegetrokken en blijft op de bodem liggen.

Je ziet zo’n aanbeet wanneer de hengeltop, die zich door de stroming van het water heeft gespannen, plotseling slap valt. Het enige dat je nu moet doen is jezelf beheersen. Rustig de hengel vastpakken, absoluut niet aanslaan, en de gehaakte vis binnen draaien. Zo’n simpele en prachtige visserij. Op een rivier zoals de IJssel werkt dit systeem echt perfect. Ik ving tijdens een wedstrijd daar al eens 170 kolbleien die bij elkaar bijna 40 kilo wogen. Vang maar eens 170 van dat soort vissen tijdens een 5 uurs wedstrijd. Dan kan je echt niet veel aanbeten hebben gemist, want dan zal zo’n gemiddelde onhaalbaar zijn.

Feeder tips voor stromend water

  • Zorg voor een goede stevige en verstelbare hengelsteun die je kunt bevestigen aan de zitkist of visplateau.
  • Gebruik bij dit soort visserij altijd een feedersteun. Op die manier blijft de hengel altijd op zijn plaats op de steun.
  • Langs rivieren liggen vaak oevers met veel stenen waarin de voerkorf gemakkelijk kan vast raken. Dat gebeurt vooral bij het drillen van de soms grote vissen pal onder de oever. Je moet daarom altijd een grote werpmolen gebruiken met ook een zo groot mogelijke spoel. Bij dit soort omstandigheden moet je gewoon snel kunnen binnendraaien.

Tot slot

Heb je nog vragen over het feedervissen? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende witvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste witvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!