Gedragsregels Sportvisserij Nederland

We kenden al langer de lood- en leefnetcode bijvoorbeeld van Sportvisserij Nederland. Speciaal voor roofvissers en de veiligheid van vissers op- en aan het water gelden er vanaf 2022 een serie extra regels voor alle vispashouders.

Deze vind je hieronder én op pagina 11 van de Gezamenlijke Lijst van Viswateren, die in zijn geheel online staat (op www.visplanner.nl én in de VISplanner app) en ook als fysiek boekje bij de VISpas is aan te vragen.

Om je direct bij deze gedragsregels op weg te helpen met de juiste keuze omtrent veiligheid, tonen we je graag de juiste kwaliteit producten. Zodat je zeker weet, dat als je eenmaal op pad gaat, je ook kunt vertrouwen op je materiaal.

Gedragsregels veiligheid op en aan het water:

  • Ga altijd voorbereid op pad; lees het weerbericht en neem een opgeladen mobiele telefoon mee.
  • Laat iemand weten waar je gaat vissen en hoe laat je denkt terug te zijn.
  • Zorg dat je op de hoogte bent van de (plaatselijke) vaarregels.
  • Verleen op het water tijdig voorrang aan beroepsvaart en vis niet in de vaargeul.
  • Voor bellyboats gelden wettelijke restricties. Houd als bellyboater rekening met jouw kwetsbare positie ten opzichte van scheepvaart en stroming en getij.

Na het lezen van bovenstaande punten kun je als bellyboat visser denken aan het aanschaffen van verlichting, powerbank en bijvoorbeeld de juiste flippers of float plus systeem. Dit zijn allemaal essentiële items die niet mogen ontbreken als je veilig op pad wil gaan met jouw bellyboat.

Eerder publiceerde Sportvisserij Nederland al eens de Bewaarkrant Bellyboat veiligheid.

Gedragsregels roofvissen

  • Wees voorzichtig met roofvis bij hogere watertemperaturen, dril dan zo kort mogelijk.
  • Onthaak gevangen vis liefst in het water.
  • Vis met deugdelijk onthaakmateriaal (onthaaktang, draadkniptang, onthaakmat).
  • Vis bij voorkeur met een snoektandenbestendige onderlijn (staal, titanium of dik fluorocarbon).
  • Gebruik een juist uitgevoerde kieuwgreep of een (rubber) landingsnet.
  • Snoeken langer dan 75 cm dienen bij het toepassen van de kieuwgreep ondersteund te worden.

Onze tips - gedragsregels roofvissen

De gevoeligheid van snoek bij hoge watertemperaturen kon je eerder al lezen in onze Snoek kalender 2023. Maar hierbij benadrukt Sportvisserij Nederland het nogmaals, heel goed.

Vis veiligheid moet altijd voorop staan in onze hobby, dit geldt voor zowel visser als vis. Kijk dus ook zeker of jij de juiste onthaak tangen en kniptangen in je boot of uitrusting hebt. Je kan simpelweg niet verantwoord op pad, als dit in jouw uitrusting ontbreekt.

Ook het gebruik van stalen en titanium onderlijnen is nodig om het onnodig doorschuren van je lijn te voorkomen. Ook baars en snoekbaars vissers dienen hier goed over na te denken. Ook al ga je met subtiel finesse materiaal op pad, weeg altijd de aanbeet kansen van de snoek af en speel hier goed op in.

Ga je specifiek op grote snoek vissen? Kies dan ook een groot rubber landingsnet! Een grote vis dubbelvouwen in een klein net, is het laatste wat je wil als roofvisser.

Wij raden daarom ook de kieuwgreep aan. Kijk onderstaande video:



Tot slot

Heb je nog vragen over het roofvissen? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende bellyboat of roofvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet vang jij binnenkort je nieuwe pr uit de bellyboat!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!