Groots voeren met Faith

Hoe leg je een grote voerstek aan, wat heb je hier voor nodig, waar moet je op letten en is langdurig voeren echt rendabel? In dit blog neemt Andras van team Faith je mee tijdens een van zijn voersessies. Ga je zelf ook groots aan de slag? Deel dan je ervaringen!

De voorbereiding

Al weken voor de sessie begin ik met het denken over een potentiële stek. Hierbij stel ik mezelf de vraag “Waar word er niet heel veel gevist? Zijn er nog wel zulke plekken? Jazeker zijn er nog wel van zulke plekken. Vaak kost het alleen wat meer tijd en energie om er te komen. Als ik een aantal plekken op papier heb spring ik op de fiets met markerhengel gewapend met een zwaar stuk lood. Vervolgens ga ik zo de plekken langs om te kijken hoe de bodem structuur is. Deze kennis kan je weer goed gebruiken bij het maken van de onderlijnen, systeemkeuzes, stekkeuze, enzovoort.

Heb je eenmaal een mooie plek gevonden dan wordt het tijd om een of meerdere proefnachtjes te maken. Zo ontdek je de potentie van de stekken en weet je op welke spot je het beste kan vissen.

Voeren met crafty catcher

Het opbouwen van een stek

Voor het opbouwen van een stek maak ik hoofdzakelijk gebruik van partikels zoals mais en duivenvoer. Maar uiteindelijk ook boilies om de karper alvast te laten wennen aan het voer waarmee we gaan vissen. Afhankelijk van het water, het seizoen en het aantal witvis haal je een flinke hoeveelheid particles. Ik gebruik zo'n 75 kilo verdeeld over enkele weken. Hoeveel voer je gebruikt is afhankelijk van het water, het bestand aan vissen, etc. Het duivenvoer is erg rijk aan kleine zaden en zal in eerste instantie kleinere vissen aantrekken. Dit is juist goed, want zien eten doet eten. Een merk waar ik persoonlijk graag mee vis is crafty catcher, door het diverse aanbod voer in kleur geur en smaak kan ik op elk water een keuze maken dat past bij mijn visserij. Ik zorg er daarom zelf voor dat ik verschillende hersluitbare emmers met voer gelabeld klaar heb staan zodat ik voorbereid op pad kan.

Omdat we na de testsessie met zekerheid kunnen zeggen dat er karper aanwezig is zoeken we een tijdstip uit om elke dag te kunnen voeren. Zo raakt de karper gewend aan dit tijdstip en past hier zijn ronde op aan. Begin met een kilo of 5 tot 10 particles verspreid over de gehele zone. Ik gebruik een mix van 2/3 duivenvoer en 1/3 mais. Zo weet je zeker dat de vis niet kan passeren zonder het voer op te merken. Om de vis vertrouwen in het aas te geven voeren we eerst een week zonder te vissen.

Na een dag of 7 verander ik de samenstelling van het voer en gebruik ik 1/3 duivenvoer en 2/3 mais. Hierdoor ligt er grover aas op de bodem en laat je langzaam de kleine witvis van je voerstek los. Om de karper aan je boilie te laten wennen gooi ik een handje boilies door het voer en kook dit lekker mee. Zo krijgen de partikels een tintje smaak en geur mee. Vanaf nu voer ik elke keer twee handen boilies per hengel en verdeel deze erg verspreid. Zo kan de karper over de hele stek wennen aan de boilie.

Vanaf dag 10 voer ik steeds compacter. Het is nu ook zaak om de kleinere witvis te gaan verliezen. Daarom voeren we nu meer boilies en steeds minder particles. Halveer bijvoorbeeld het aantal particles en verdubbel het aantal boilies per dag. Zo voer je na een paar dagen alleen nog boilies en heb je hoofdzakelijk karper op je stek. Zorg dat je kiest voor opvallende hookbaits na je voercampagne. Vis je op water wat veel dressuur kent? Dan is het aan te raden om de hookbait zoals in de afbeelding hieronder natuurgetrouw aan het voer wat je gebruikt hebt te laten.

Voercampagne_onderlijn

Vissen op je voerstek

Na deze grote voercampagne kunnen we eindelijk vissen en zal je als het goed is merken dat het werken wordt beloond! Door te vissen en daarna weer een week te voeren kun je heel lang vruchten van je opgebouwde stek plukken. Ga je direct te gretig aan de slag dan houd het waarschijnlijk snel op. Bij mezelf merk ik dat dit hele proces het verlangen om te vissen alleen maar groter maakt en ik nog blijer ben met mijn vangsten. Zelf merk ik dat ik hierdoor ook de dikkere vissen naar mijn voerstek trek. Dit komt denk ik puur door het feit dat dit nu een plek is waar de vis met vertrouwen kan azen.

Voercamagne_vangst

Op deze manier vis ik zelf 1 a 2 stekken per jaar. Hierdoor krijg je een goed beeld van het bestand aan vissen. Daarnaast geeft het je ook de kans om dingen uit te proberen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende voertijden, aassoorten, onderlijnen, enzovoort. De kennis kun je natuurlijk ook inzetten bij een instant sessie.

voerstek_vis2

Tot slot

Heb je nog vragen over het voer of voorvoeren? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Lelystad, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

Heb je zelf mooie ervaringen bij het opbouwen van een voercampagne? Laat het dan zeker in comments weten!

Groeten, Andras team Faith