IJsvissen op snoek, met deze tips boek je succes!

Het wordt weer koud in het land! In noord Europa is er diepvrieskou en de wind gaat naar het noordoosten draaien. Mijn vissershart gaat dan sneller kloppen! Want het zou zomaar eens kunnen wezen dat we kunnen ijsvissen in Nederland!

Visstek uitzoeken bij het ijsvissen

Allemaal leuk dat ijs, maar waar moet je in hemelsnaam vissen op zo’n ijsvlakte? Simpel is het niet, maar het is goed mogelijk om een vis te vangen. Snoeken zijn in de winter traag. Ze liggen het liefst stil op de bodem te wachten tot dat er een prooivis langs komt zwemmen. Doordat ze in de winter zo weinig bewegen hebben ze ook heel weinig eten nodig om te kunnen overleven. De momenten dat ze op jacht zijn, zijn dus heel spaarzaam. Als er ijs ligt bewegen ze nog minder dan normaal. Het is dus heel belangrijk dat je weet waar de snoek ligt in de winter. Denk eens als een vis, waar zou jij overwinteren als je een vis was? Als ik een vis was zou ik naar de warmste plekken in het water zoeken, bijvoorbeeld onder boten, in het diepste stuk van een meer of plas (hier blijft het water in de winter altijd iets warmer dan in het wateroppervlak), onder overhangende bomen, maar de belangrijkste plek is wel in de havens. De aasvis trekt massaal naar dit soort plekken en de snoek gaat er achteraan. Probeer daarom op deze plekken te vissen. Daar is je kans het grootst!

Vaak wisselen van stek

Wat ik eerder al zei is dat de snoek maar heel weinig moeite doet om een vis te vangen. Ik blijf daarom nooit te lang op een plek zitten, hooguit een half uur als ze niet bijten. Verkassen is echt heel belangrijk in deze visserij. Maak daarom altijd verschillende ijswakken waar je in kunt vissen.

Wak slaan bij het ijsvissen

  • Vaak wisselen van stek levert ook de nodige warmte op
  • Tips voor het ijsvissen

    Als je eenmaal een wak hebt gemaakt is voorzichtigheid op zijn plaats. Bij het minste of geringste schrikt de vis. Zeker in een water waar heel veel wordt gevist. Met ijsvissen heb je meer missers dan normaal. Hierbij een paar tips om zo effectief mogelijk te vissen:

    • Vet je topogen in met vaseline om te voorkomen dat je natte lijn vast vriest. Snoeken zijn heel argwanend, als ze het niet vertrouwen spugen ze je aasvis zo weer uit. Als je lijn vastgevroren zit voelt de snoek weerstand en zal je aas weer loslaten.
    • Leg iets onder je hengeltop zodat je lijn het ijs niet raakt en hij niet kan vast vriezen.
    • Loop niet te veel over het ijs. De trillingen die dat veroorzaken geleiden enorm op een ijsvloer.
    • Zet je lijnclip open. Wanneer je beet hebt kan de snoek zonder weerstand met je aasvis wegzwemmen.
    • Wees heel alert als er een dobber onder schiet. Probeer zo snel mogelijk je hengel op te pakken. Als je te lang wacht kan het zijn dat bij een aanbeet je lijn achter een stukje ijs blijft haken. De snoek voelt weerstand en laat weer los.
    • Het gebruik van een beetmelder kan effectief zijn. Zo krijg je een waarschuwing bij een aanbeet.
    Hengel bij het ijsvissen

  • Door iets onder je hengel te leggen voorkom je vastvriezen van je lijn
  • Snoek vangen met ijsvissen

    Snoeken zijn hele kwetsbare vissen. In deze visserij is het belangrijk dat de vis zo kort mogelijk uit het water is, anders bestaat de kans op bevriezing. Meet de vis daarom snel, maak snel en foto en zet hem daarna weer snel terug.

    Het beste materiaal bij het ijsvissen

    Voor deze visserij gebruik ik zo kort mogelijke hengels. In mijn geval zijn dat baitcaster hengels van 2m. Het liefst nog korter, maar ik vind het zonde om voor die ene keer in de 5 tot 10 jaar dat er ijs ligt speciale hengels voor het ijsvissen aan te schaffen. Daarom doe ik het met het materiaal dat ik heb. Als ik ga ijsvissen vis ik altijd met doodaas en niet met kunstaas. Omdat die vis zo passief is werkt dit naar mijn mening gewoon het best. Ik gebruik een gevlochten lijn met een dobbermontage. Het is belangrijk om zo dicht mogelijk bij de bodem te vissen. Om zo dicht mogelijk bij de bodem te vissen kun je een peillood gebruiken. Ook kun je dus een fishfinder meenemen, zelf gebruik ik de Deeper Pro. Deze fishfinder is makkelijk mee te nemen en te verbinden met je telefoon. Een handig extraatje is dat je direct ziet of er (aas)vis op je stek zit

    ijsvissen snoek vangst

  • Zet de snoek altijd weer zo snel mogelijk terug
  • Veiligheid bij het ijsvissen

    IJsvissen is gevaarlijk! Hieronder volgen een paar tips. Doe er je voordeel mee!

    • Vis nooit alleen
    • Neem een touw mee voor het geval jij of je maatje door het ijs zakt
    • Controleer de ijsdikte, ga pas op het ijs als het 5cm dik is.
    • Twee schroevendraaiers. Verbind deze met een touwtje en hang ze om je nek, mocht je door het ijs zakken kun je je zelf eruit trekken.
    • Trek vanzelfsprekend warme kleding aan. Werk in laagjes; thermo, T-shirt, trui en als laatst een winddicht warmtepak. Een lekker warme muts, dikke handschoenen en thermo laarzen kunnen niet uitblijven!

    Tot slot

    Heb je nog vragen over het witvissen? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Lelystad, of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende roofvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

    Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

    Tekst: Jeroen van der Meer

    Foto’s: fishing_jeroen_