Kanaalvissen in de winter? Zo ga jij vangen!

Korte en koude dagen kenmerken de winter, in deze periode van het jaar is het bijna onmogelijk om een karper te vangen, of toch niet? In dit blog geef ik je aantal handige tips & tricks om succesvol te zijn met het kanaalvissen in de winter.

Bekijk onze video over het kanaalvissen in de winter!


In deze video gaat Peter uit ons filiaal in Lelystad op pad in de winterperiode om te karpervissen. In deze video legt Peter je uit hoe hij te werkt gaat om ook in deze koude periode de karpers aan de haak te slaan. Bekijk onze video: Karpervissen in de winter

Karpers liggen de meeste tijd van de winter stil en nemen nauwelijks voedsel op. Wanneer zij toch aas opnemen zijn dit vaak hele korte periodes waarbij jij als karpervisser dus moet toeslaan! Karpers zijn net zoals andere vissen koudbloedig, koudbloedig betekent dat ze zelf geen lichaamswarmte kunnen produceren maar afhankelijk zijn van de temperatuur van hun omgeving. Wanneer het warmer word warmt de karper dus ook op en dit heeft effect op hun metabolisme deze gaat omhoog en hierdoor dus ook hun energie behoefte. Word het kouder word de vraag naar energie en dus daarbij ook de vraag naar voedsel dus een heel stuk minder.

1000x666px-vis-landen-schepnet-peter

Kanaalvissen in de winter, maar waar ga je opzoek?

Er zijn vier tips die ik je kan meegegeven voor het uitzoeken van een stek bij het kanaalvissen in de winter.

Tip 1:

Zoek een plek op het kanaal waar de karper zich in de winter zal bevinden. Vaak zijn dit de plekken waar het water iets warmer zal zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan pijlers, duikers of havens. Vaak in de buurt van obstakels of onderbrekingen kun je karper verwachten. Ook het vissen in de buurt van diepteverschillen kan kansrijk zijn. Dit vergroot je kans op het vangen een karper dan wanneer je op een water gaat vissen met een klein bestand aan karper.

Tip 2:

Vis op water met een bestand aan karper, en volg de karper op. De ervaren karpervissers weten in de winter, zomer en de periodes daar tussenin wel waar de karper zich zal bevinden, weet je dat niet helemaal zeker? Lees dan nog eens stap 1.

Tip 3:

Omdat karpers dus koudbloedige dieren zijn zal er dus altijd een zoektocht zijn naar warmte dit betekent dat ze vaak liggen te zonnen bij winterse zonnestralen. Bevis altijd op het water in de luwte zonder wind.

Tip 4:

Zoek op zonnige dagen de ondieptes op, deze warmen (zeker aan het einde van de winter) het snelste op. Een mooi felgekleurde pop-up kan in deze zones voor mooie resultaten zorgen.

1000x666px-peter-gevangen-karper

Vis met het juiste voer!

Welke aas is nou het meest geschikt om te gebruiken in de winter? Vaak word er door karpervissers gebruik gemaakt van licht verteerbaar voedsel. Partikels, maïs, Hennep en mijn persoonlijke favoriet Boekweit. Bij het gebruik van boilies gebruik een diameter van 15mm of kleiner. Laat de grote diameters in deze visserij achterwege omdat dit moeilijk is op te nemen door de karper en dus vaak word overgeslagen. Zorg dat je een niet verzadigende boillie gebruikt, ga dus niet aan de slag met verzadigende vismeel boillies.

1000x666px-karpervissen-voer

Kies het juiste rigmateriaal

Houd je rig kort, scherp en precies! De karper zal weinig bewegen bij een aas opname dus geeft hem niet de kans om de rig weer uit te spugen. De lengte van de rig zou ik adviseren (afhankelijk van de bodem structuur) tussen de 7 en 12cm.

Rig zoals de Chod, Ronnie of een korte combi rig zijn de beste keus voor deze visserij. Gebruik een opvallend aas met eventueel een Fluorescerende kleur. Dit geeft de karper een extra visuele prikkel om de rig misschien wel op te pakken. Balanceer het haak aas goed uit voor de optimale aasopname door het lichtgewicht aas zal dit dieper in bek van de karper terecht komen en hierdoor zorgen voor een betere inhaking, denk hierbij ook aan de indraaisnelheid van de rig.

1000x666px-onderlijn-karpervissen

Ga die winterkarper achterna

Ben je nou van plan om die winter karper te gaan vangen? Zorg ervoor dat je gemotiveerd blijft vang je geen vis? Dan zal er geen karper in de buurt zijn die wil gaan azen. Wat betekent dit? Verkassen! Ook moet je na een aantal uren geen beet toch verplaatsen naar een andere mogelijke goede stek. Heb je tijd om te investeren in de dagen voordat je gaat vissen? Dan is voeren altijd mogelijk om het metabolisme op gang te houden. Gebruik hier kleine hoeveelheden van bijvoorbeeld één handje gecrushte boilies en maïs. Dit is effectieve manier op de vis op gang en op de stek te houden. Heb je een voerboot? vaar dit dan nauwkeurig uit op de plekken die bezet zijn met karper. Je moet de vis écht opzoeken!

1000x666px-voerboot-uitvaren-karpervissen

Tot slot

Heb je nog vragen over het kanaalvissen in de winter? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je PR van het jaar!