Karpervissen met Smack

Smack of Lucheon meat is een karperaasje waar snel over heen wordt gekeken. In dit artikel probeer ik te laten zien hoe je het in kunt zetten, en hoe je er maximaal mee kunt vangen op (commerciële) karpervijvers.

Hoe zet je smack in?

Er zijn ontzettend veel toepassingen voor meat binnen je visserij, denk aan het vissen met de pen, freelinen, enzovoort. Ik zal me nu beperken tot het vissen met de feeder. Vissen met de feeder betekent dat je een grondvoer nodig hebt. Je kunt natuurlijk gewoon een kant en klaar voer pakken, liefst op vismeel basis als je met meat vist. Zelf vind ik het ’t mooist om met meat in je korf te vissen. Maar hoe doe je dit dan?

Om meat als grondvoer te gebruiken heb je een paar dingen nodig: meat natuurlijk, een emmer en een stevige zeef met een groffe maas. Snij de meat in repen en druk de meat door de zeef boven je emmer. Je krijgt nu een korrelig voer wat je gelijk kunt gebruiken. Je voer kun je zelf nog veel mooier maken door er verschillende attractors aan toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan hennep, mais, maden, liquid, enzovoort. Zelf ben ik een groot fan van de meat/hennep combinatie. Meat blijft perfect in je korf zitten en als je het goed hebt gedaan, komt het er zo uit te zien als op onderstaande afbeelding.

blog_smack

Wil je het voer voor de method feeder gebruiken? Dan kun je het best de meat vermengen met grondvoer op pellet/vismeel basis. Voor mij is de beste verhouding 3 delen meat en 1 deel grondvoer. Door het grondvoer en de olie in de meat wordt het een plakkerig geheel en blijf het ook op je method heel goed zitten. Neem wel genoeg blikken mee, als het gaat lopen kan het hard gaan. Gemiddeld heb je voor een vissessie aan 4 blikken voor je voer genoeg. Snij 1 blik in kleine blokjes van ongeveer 1cm en gebruik die aan je hair.

Montages en haakaas

Qua montages kun je alles vrij simpel houden. Ik vis zelf het liefst met een open korf en een korte onderlijn. Op visvijvers gebruik ik een wat kortere onderlijn (10-15cm), op open wateren zoals kanalen een lange onderlijn (20-30cm). De diktes verschillen, vaak tussen de 0.16 en 0.20mm. Als haakmaat gebruik ik graag kleinere haakjes van maatje 12 of 14.

Voor meat kun je het best de hair rigs met elastiekje gebruiken, je kunt zo heel makkelijk de meat er op schuiven. Doordat het elastiek uitzet als het ontspant heb je geen stoppertje nodig, ideaal als je veel vis achterelkaar wil vangen. Zo verspil je minder tijd met het verwisselen van je aas.

Als haakaas hoef je natuurlijk niet per se meat te gebruiken. Vis meat bijvoorbeeld met maden in je voer en als haakaas. Erg natuurlijk en een keer wat anders als de standaard maiskorrels.

Materiaal

Als hengel volstaat een simpele feeder of picker. Zorg wel dat als je op de karper vist je er een goede molen met een goede slip eronder zet! Als hoofdlijn heb je aan 18/100 lijn al genoeg, ook dit is natuurlijk weer afhankelijk van het water de vissen. Houd het subtiel en licht. Zo heb je het meeste plezier van zelfs de kleinere karpers!

Locatie

Commerciële visse zijn steeds populairder in Nederland en er is bij jou in de buurt vast en zeker een goede karpervijver te vinden. Probeer deze methode daar eens uit. Smack werkt ook erg goed op steurenvijvers, meerval, baars etc. Je kunt er eigenlijk alles mee vangen. Maar probeer het ook eens aan een kanaal of op je thuiswater, dat kan voor verrassende resultaten zorgen. Bovendien is het spotgoedkoop. AH eigen merk meat is maar 80 eurocent per blik. Dus waar wacht je op? Scoor een aantal blikken meat en ga aan de slag!

meat_spiegel

Tot slot

Heb je nog vragen over het witvissen? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Lelystad, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

Goede vangst!

Vincent Bunk