Materiaalkeuze voor de doodaasvisser

Het is september dus het doodaas seizoen begint weer! Doodazen kun je op verschillende manieren doen; vanaf de kant, vanuit de boot, vanuit de kano of vanuit de bellyboot. Tussen het vissen vanaf de kant en het vissen vanuit de boot zitten wel veel verschillen, zeker in het materiaal dat je gebruikt! In dit blog lees je meer over de materiaalkeuze voor het doodazen.

Vanaf de kant

Wanneer ik vanaf de kant vis gebruik ik een lange spin of karper hengel. Dit doe ik omdat je met een lange hengel je aas preciezer en verder kunt gooien. Met een lange hengel bedoel ik een hengel van 3.00 tot 3.60 meter lang. Omdat je met grote montages werpt moet je wel rekening houden met het werpgewicht van de hengel. Het werpen van een dobber, lood en flinke aasvis vergt heel wat van je materiaal. Voor het doodazen gebruik ik een hengel met een werpgewicht van minimaal 80 gram. Karperhengels zijn over het algemeen wel zwaar genoeg om de grotere aasvissen weg te zetten.

Vanuit de boot

Bij het vissen vanuit de boot gebruik je bij voorkeur een hengel van 1.90 tot 2.50 meter lang. Omdat je op een kleine afstand vanaf je boot vist en je geen afstanden hoeft te werpen kun je prima uit de voeten met een kortere hengel. De belangrijkste reden is dat wanneer je beet hebt en de snoek onder de boot door schiet, je je hengel in het water kunt steken om de vis onder de boot en motor door te geleiden. Daarnaast kun je vanuit de boot met grotere aasvissen vissen omdat je deze niet hoeft te werpen. Je kunt ze gewoon in het water laten zakken en naar achter varen. Dan liggen ze perfect uit de juiste plek.

doodaas_beet

  • Door de korte hengel kun je deze met gemak onder de boot steken en doorgaan met de dril.
  • Lijnkeuze

    Voor het doodaasvissen gebruik je een gevlochten vislijn met een trekkracht van 15 kilo of meer. In een gevlochten lijn zit geen rek, dus heb je bij het aanslaan direct contact met de vis. Hierdoor kun je sneller reageren op een aanbeet en voel je precies wat de vis tijdens de dril doet. Wanneer je een te dunne lijn kiest en je vangt een flink snoek dan kan het gebeuren dat bij het aanslaan de lijn breekt, en dat is natuurlijk wel het laatste wat je wil!

    Montage en uitloden

    De montage kun je redelijk simpel houden. Van boven naar beneden ziet de montage er zo uit:

    • Begin met een stuitje op de hoofdlijn, hiermee bepaal je op welke diepte je vist
    • Vervolgens bevestig je de juiste dobber op de hoofdlijn
    • Hierna komt een loodje om het geheel goed uit de loden
    • Als laatst bevestig je een stalen onderlijn met een of twee dreggen
    Doodaasmontage

  • De montage bij het doodaasvissen kun je redelijk simpel houden.
  • Net als bij alle andere manieren van vissen met een dobber is het bij het doodazen belangrijk dat je je dobber altijd goed uit lood. Als je met een zware aasvis vist en je gebruikt ook nog eens loodje onder je dobber dan zal je zien dat je dobber zinkt. Als je een kleine aasvis gebruikt zal je zien dat je dobber heel hoog staat en dat is ook weer niet goed. Wanneer je een aanbeet hebt is het belangrijk dat de snoek zo min mogelijk door heeft dat hij gehaakt is; alles moet dus goed uitgelood zijn. Je moet hier dus een goede balans in vinden. Dobbers met een drijfvermogen van 30, 40 of zelfs 50 gram zijn geen uitzondering bij het vissen vanuit de boot.

    Tot slot

    Heb je nog vragen over het aanschaffen van het juiste roofvismateriaal? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende roofvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvispullen in huis haalt, of bekijk ons aanbod Doodaas materiaal, en ga binnenkort voor je nieuwe PB!

    Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

    Succes met het kiezen van de juiste materialen en een goede vangst!

    Jeroen van der Meer