Mobiel karpervissen = meer vangen!

Wil je meer vangen in een kortere tijd of heb je weinig tijd voor het karpervissen? Probeer dan eens om mobiel te blijven! Hit en Run vergroot de kans op een mooie vangst doordat je actief op zoek gaat naar de vis. Hieronder een aantal tips voor het Hit en Run vissen zodat je ook meer kan vangen!

Tip 1: Zoek een makkelijk bereikbaar water

Door een water te kiezen die dicht bij huis ligt of op de route van/naar je werk kun je gemakkelijk voeren en voorbereiden. Hierdoor kost het minder moeite om de stekken redelijk makkelijk te onderhouden. Door ook nog eens meerdere malen per dag te voeren, bijvoorbeeld op heen- en terugweg, zorg je er ook voor dat de karper sneller geneigd is de stekken meermalen per dag te bezoeken.

stekkeuze_hitenrun_raven

Tip 2: Voer meerdere stekjes aan

Door meerdere stekjes een aantal dagen aan te voeren kun je op de dag van het vissen snel succes boeken. Dat kan natuurlijk op één water zijn, maar je kunt ook meerdere stekken maken op verschillende wateren. Bedenk wel dat meerdere wateren moeilijker te combineren is in de korte tijd die je vaak hebt.

Tip 3: Gebruik verschillende soorten voer

Tijgernoten, mais, boilies of een apart soort noot. Je kunt ze allemaal gebruiken in je visserij. Ook met je aas is het slim om niet op één paard te wedden. Maak bijvoorbeeld twee stekjes met maïs en twee met boilies. Het gebruik van verschillende aassoorten kan je helpen om een groter gedeelte van het bestand aan te spreken of juist de instant werking van de aassoorten te testen op jouw viswater.

voer_hitenrun_raven

Tip 4: Vis met een quick change systeem

Dit onderdeel is heel belangrijk! Het systeem dat je inzet moet snel te wisselen zijn. De mobiliteit is enorm en de omstandigheden zullen verschillen per stek en/of zone van het water. Mede daarom is het snel kunnen wisselen van je rigs enorm belangrijk. Sneller kunnen aanpassen is immers sneller kans op succes. Hiervoor kun je het best gebruik maken van een quick change wartel.

quickchange_hitenrun_raven

Tip 5: Maak een plan

Spreek met jezelf af hoeveel tijd je per stek gaat besteden aan vissen. Neem een horloge mee of zet een wekker op je telefoon om jezelf te herinneren aan het verkassen. JA, je zult ook moeten verkassen als de vis al lange tijd op je stek aanwezig is maar niet wil azen. Heb je afgesproken om na 30 minuten te verkassen en komt er in minuut 28 nog een mooie karper op je stek aanzwemmen? Natuurlijk kun je dan de planning nog iets rekken, maar spreek ook dan met jezelf af hoe lang deze vis heeft om gehaakt te worden. Anders moet je alsnog verkassen.

Tip 6: Houd je uitrusting compact

Mobiliteit is de sleutel tot succes. Dus helaas, je kunt niet alles meenemen. Maak thuis een keuze en selecteer alleen het ‘broodnodige’. Door tijdens en na je sessie de aanpak te evalueren kun je, je uitrusting wellicht nog mobieler maken.

compact_hitenrun_raven

Tip 7: Kies voor visueel sterk aas

De actie in de sessies moet snel komen dus ook je aas moet optimaal gepresenteerd worden. De keuze voor visueel sterk aas heeft absoluut mijn voorkeur. Bijna altijd presenteer ik een fluo pop-up maïsje bij mijn boilie aan de hair of een mooie felle pop up op de baitscrew van de chod. Ik probeer ervoor de zorgen dat mijn rig als één van de eerste aasdeeltjes word gegeten door de karper.

fluo_hitenrun_raven

Tip 8: Maak kleine voerplekjes

Maak de stekken niet te groot! Kleine stekjes zijn sneller leeggegeten en zullen dus sneller actie opleveren dan een gigantische voerplaat. Kleinere stekjes zijn ook makkelijker te observeren. Kijk bij de stekjes die in het zicht liggen of je de aanzwemroute kan ontdekken van de vissen. Mocht je dit kunnen ontdekken dan kun je de volgende keer de rig beter positioneren om zo nog sneller een aanbeet te kunnen forceren.

Tip 9: Waterplanten

Voer indien mogelijk dicht in de buurt van waterplanten. Zeker op troebel water is dit een echte aanrader! Omdat je in het water weinig zicht hebt op de vissen kunnen lelies of rietstengels de aanwezigheid van vissen voor je verklappen. Als ik dicht bij losstaande rietstengels voerde zag ik voorafgaand aan de aanbeet vaak al meerdere stoten tegen de rietstengels. Hierdoor was ik al voorbereid op de eventuele aanbeet.

waterplanten_hitenrun_raven

Tip 10: Leg je vangsten vast

Door alle data vast te leggen in bijvoorbeeld Excel kun je ook over een aantal jaar nog je gegevens analyseren. Datum, tijdstip, type karper en type rig kun je bijvoorbeeld vastleggen. Je zult over een paar jaar over een schat van informatie beschikken en dat allemaal van dat ene moeilijke water op de hoek. Na al mijn visjaren is dit altijd nog dé enige echte manier geweest om patronen te ontdekken.

Gebruik bovenstaande tips om je kostbare vistijd beter te benutten!

Tot slot

Heb je nog vragen over het mobiel karpervissen? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je PR van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!