Ondiep op Noorse heilbot – 5 tips

Op ongeveer 45 minuten rijden van het vliegveld van Tromsø ligt Langsundet: een geweldige accommodatie, direct gelegen aan het fjord met een adembenemend uitzicht! De visboten zijn in nieuwstaat en uitgerust met 135 pk motoren. Het zijn ware vismachines, dus Halibut of Langsundet, here we come!

Bij aankomst vertelt de plaatselijke visgids Eddy dat er een probleem is! Door het extreem warme weer van de afgelopen weken, is de sneeuw van de bergtoppen gesmolten en het smeltwater in het fjord terechtgekomen. Geen ideale habitat voor de heilbot om in dit zoete/ brakke water hun ‘heil’ te zoeken!

Eddy staat op het punt om een andere groep te gidsen, dus snel na wat tips de boot in en achter Eddy aan. Hij geeft een aantal stekken aan en we besluiten later nog even te gaan vissen. Aangezien we in de avond nog een paar uurtjes kunnen vissen kiezen wij er voor (eigenwijs) om toch rechtsaf het fjord in te gaan om wat stekken en dieptes te proberen. Al vrij snel vangen wij allerlei vissoorten, waaronder ook kleine heilbot met kunstaas!

De eerste platte reus!

De volgende dag kiezen we ervoor om linksaf te gaan richting open zee en komen er achter dat dit een behoorlijke reistijd in beslag neemt. Echter, tijdens deze zoektocht stuitten we op een mooi stuk water met een aantal ondiepe platen, grenzend aan dieper water.

Duikende meeuwen en sternen trekken onze aandacht. Daar moet iets onder zitten, zou je zeggen. En inderdaad, het wemelt er van het kleine grut aan het oppervlak. In no time staan de hengels krom en worden er kleine koolvissen en gulletjes gevangen aan pilkertjes van 35-75 gram. Bij vismaat Jan volgt een grote heilbot nieuwsgierig de naar binnen gedraaide gulletjes tot aan de boot. Afwijzend keert ze zich om en zwemt naar de 20 meter lager gelegen bodem. Als experiment en in de hoop de vis te vangen wordt er een koolvisje aan een pilker geprikt en als aasvis overboord gezet. Bijna direct volgt er een aanbeet van... een grote heilbot! Deze vis gaat er wederom als de brandweer vandoor en het experimenteert lijkt te werken. De hengel buigt eerbiedig voor de boze Hippoglossus en het is maar de vraag of dit nog gaat goedkomen op de lichte 100 grams spinhengel! Na een aantal runs komt het platte gevaarte dichterbij, inderdaad een prachtige heilbot. Na nog enkele spannende minuten staat vismaat Piet al klaar om de platte reus veilig te landen. Met een waterfontein van opspattend water landen ze samen de heilbot. Na meting blijkt deze 170 cm lang te zijn en met een geschat gewicht van circa 70 kilo. Natuurlijk schieten we nog wat foto’s en gaat de heilbot vervolgens weer terug in haar element.

heilbot
Getakelde aasvis

De toon is gezet en vervolgens gaan er meer koolvissen getakeld aan een pilker overboord, deze worden op een diepte tussen de 8 en 20 meter aangeboden. De takel is gefabriceerd uit 1 tot 1,2 millimeter diameter fluorocarbon of dik kevlar en is voorzien van een enkele haak of dreg voor in de bek van de aasvis en een enkele haak of dreg in de rug. De takel bevestig je aan een pilker van 75 tot 150 gram. Als alternatieve montage kun je kant-en-klare Halibut Anti Twist Rig (van Kinetic) gebruiken.

De visboten driften ieder over verschillende patronen over de plateaus. Niels zet de koers uit en houdt met argusogen de diepte van de driften in de gaten. Al snel volgen er nu meer aanbeten, soms double strikes, waarbij de heilbot binnen no time de koolvis van beide vissers te grazen neemt! Best een mooi gezicht om twee gierende molens te zien en horen lopen doordat een heilbot ermee vandoor gaat. Naast heilbot wordt de koolvis ook af en toe door een gul gepakt. Door de aasvissen op verschillende dieptes en in verschillende waterlagen aan te bieden krijgen we de juiste info op welke diepte we moeten vissen. Daarnaast blijkt dat de meeste aanbeten krijgen in vroege ochtend en ’s avonds. De ochtend levert de meeste aanbeten op. Natuurlijk speelt het getijde ook een grote rol.

Het werd tevens duidelijk dat de heilbot als jachtgebied meer voorkeur heeft voor de zandplateaus voorzien van weelderig zeewier, dan waar de kelp hoog uit de grond wappert. Naast deze zandplateaus worden er een aantal heibotten gevangen om en rond een bult, die vanuit de diepte naar zo’n 6 meter oploopt. Na enkele dagen werd duidelijk dat de driften verlegd moesten worden om meer aanbeten te krijgen. Ondanks het vissen met kunstaas waaronder cutbaits , sand eels en ander kunstaas, blijkt de getakelde koolvis tijdens onze trip het nummer 1 aas te zijn. Waarschijnlijk is dit aas zo succesvol omdat de heilbot zich er gemakkelijk mee kon voeden. In het fjord is een overvloed koolvis aanwezig. En Eddy, de gids, waar was hij gebleven? Oh ja, die vroeg nu aan Jan: ,,Waar, waarmee en hoe diep?” Jantje lacht vrolijk, vertelt alles in geuren en kleuren aan de gids, met al in gedachten en een beetje heimwee naar een volgend visavontuur…

5 tips voor vissen op heilbot

  • 1. Controleer je aas regelmatig op wierslierten, kelp of zeegras wanneer je dicht bij de bodem vist.
  • 2. Vernieuw regelmatig de voorslagknoop aangezien hier een hoop druk op komt te staan tijdens de dril.
  • 3. Dril de heilbot af zodat deze gemakkelijker is te landen, dit geld vooral wanneer je de lasso wilt toepassen.
  • 4. Het is raadzaam een lunch mee te nemen tijdens de visdag , dit i.v.m. de best lange afstanden die je aflegt. Dit draagt ook bij aan een hoge rekening door het benzineverbruik.
  • 5. Vis je tijdens het driften met vier man vanuit de boot, dan is het ook mogelijk om beurten te wisselen zodat iedereen een kans maakt op een mooie vangst. Anders bestaat de kans dat de een er meerdere vangt en de ander niets. Samen vangen is veel leuker!
  • Tekst & foto’s Werner Veerman

    Tot slot

    Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende Zeevissessie? Zorg dan dat je snel de juiste Zeevisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

    Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!