Het Raven Noorwegen Festival 2023

Vrijdag 13 Oktober de 1e dag van het Raven Noorwegen festival!

Het Raven Noorwegen Festival is van start gegaan! Na een voorspoedige reis zijn we rond 17 uur geland in Bodø. Alle koffers zijn meegekomen, dit is altijd weer een stukje "stress" minder... Om 19 uur was de briefing in de tent, de stemming zat er goed in. Kurt heeft samen met Dennis en Yoni de briefing/safety voorgedragen, John en Hendrik-Jan haakten in waar nodig.

Vrijdagochtend, na een koude nacht, kwam het zonnetje langzaam achter de bergen tevoorschijn. De boten zijn gecheckt en we konden het water op! Er was weinig wind, daardoor kon er in de ochtend buiten het fjord worden gevist, in de middag kwam er iets meer wind opzetten.

Bij sommige groepjes lagen de eerste vissen binnen no-time in de boot. Anderen moesten eerst even zoeken en wat ervaring opdoen in het omgaan met de boot en de manier van vissen.

Elke boot heeft wel vis gevangen. Kabeljauw, koolvis, heilbot, grauwe poon, leng, lom, makreel, vele soorten zijn al kort in de boot geweest en op de plaat vastgelegd.

Dennis is samen met Edwin, John en Remco op pad geweest. Voor de laatstgenoemden is dit de eerste keer in Noorwegen. Ze hebben veel kunnen leren en hebben hierdoor ook hun eerste mooie vissen kunnen vangen! Na een aantal vissen tot 80 cm, kwam er een koolvis van 101 cm voor deze heren aan boord! Een geslaagde eerste dag!

Stein en Thomas zijn vandaag samen met Yoni op pad geweest. Ze zijn begonnen bij het kamp om een paar aasvissen te vangen. Vervolgens zijn ze de kleine straumen ingegaan, waar veel koolvis lag en af en toe een kabeljauw naar boven kwam. Toen het tij eruit ging, gokten ze op het vangen van een heilbot. Stein heeft na een misser zijn eerste heilbot gevangen. De adrenaline gierde door de drie mannen, deze vis moest aan boord komen. Een schitterende vis kwam boven, na een foto mocht deze ook weer zwemmen. De dag hebben ze afgesloten bij de huisjes, waar ze nog een serie mooie koolvissen hebben gevangen.

Achterin het fjord hebben Adriaan, Bas en Gert-Jan leuke vissen gevangen, forse koolvissen en een heilbot kwamen even aan boord kijken. HJ was hier samen met de heren Oudega, de Wit en van Gemert. Zij hebben hier een mooie heilbot gemist, deze greep vlak voor de boot een kabeljauw die zich in een pilker had vergist. Helaas bleef deze heilbot niet "plakken."

Morgen hebben we in de ochtend meer wind, maar naar verwachting zal deze in de middag weer afnemen.

 

Saltstraumen noorwegen
Dit uitzicht bij aankomst is geen straf!

Zaterdag 14 oktober, de tweede dag van het Raven Noorwegen Festival!

Vrijdagavond werden we rond 22:45 uur getrakteerd op het noorderlicht. Op verschillende plekken verscheen een mooi groen verschijnsel aan de hemel. Genieten.

Vanwege de toenemende wind was het geen gemakkelijke visserij, de wind nam in de middag nog iets meer toe, dus was het zaak om een plek in de "luwte" op te zoeken. De helft van de boten ging achterin het fjord vissen, de andere helft ging verder op de stekken in de kleine straumen. Op beide plekken werd in de ochtend goed gevangen. Koolvissen van mooi formaat kwamen regelmatig boven water. Kabeljauw was iets minder aanwezig, zo nu en dan werd er een gevangen.

Vandaag was de grootste kabeljauw 103 cm, een schitterende vis gevangen met een fireball. John heeft deze techniek aan de heren Saijoen en Verhaard uitgelegd en laten zien. Mooi dat er meteen resultaat is geboekt en kunnen de heren hier verder op voortbouwen. Aan het einde van de dag werd nog een heilbotje gevangen.

Leslie is samen met de heren De Wit en Oudega mee naar de achterkant van het fjord geweest, waar ze vrij snel een heilbot, kabeljauw en een aantal koolvissen vingen. Later zijn ze nog naar de kleine straumen geweest, waar ze vanwege de wind nog lekker konden vissen. Hier werden nog een aantal mooie koolvissen gevangen.

Stein en Thomas hebben het succes van gisteren voortgezet. Ze hebben vandaag weer heel wat vissen gevangen, en als kersen op de taart kwamen deze twee goedlachse mannen even gedag zeggen, met twee koolvissen van meer dan 100 cm en een heilbot.

HJ, Bas, Adriaan en Gert-Jan zaten ook weer leuk op de vis, met kabeljauw, koolvis en heilbot. Ze hebben weer een mooi lijstje gevangen achter in het fjord. In de middag zijn ook zij even in de kleine straumen komen kijken en wisten daar nog een paar mooie koolvissen te vangen. Helaas was er ook een lijnbreuk voor HJ, je kunt helaas niet altijd een perfecte worp maken.

Aan het einde van de dag was er een schitterende zonsondergang. Tijd om naar de huisjes te gaan en voor wat innerlijke verzorging.

Voor morgen is er veel wind voorspeld. Laten we hopen dat we toch nog even kunnen vissen.

saltstraumen kabeljauw vangst
Deze dikke kabeljauw was een goed begin!

Zondag 15 oktober, dag 3 van het Raven Noorwegen Festival.

Zaterdagavond werden we weer getrakteerd op het noorderlicht! Ook passeerden er een paar vallende sterren... Werd er stiekem een wens gedaan??

Zondagochtend begon de dag met wind, en de voorspellingen laten zien dat we 'slechts' tot 12-13 uur kunnen vissen, dus om 8 uur in de boot en gas erop! Iedereen is geadviseerd om in de buurt te blijven vanwege de voorspelling. Een aantal boten ging de kleine straumen in, terwijl de andere boten bij de bekende brug gingen vissen.

Er werden experimenten uitgevoerd en technieken en stekken werden door de gidsen uitgelegd en bevist. De broers Chrispijn vingen een kabeljauw van precies 100 cm! Een ware krachtpatser! Genieten!

In de kleine straumen lagen een paar boten gericht te vissen op de mooie koolvissen. Stein en Thomas waren weer flink aan het 'harken', ze vingen veel vissen tot ongeveer 90 cm! Slag op slag knalden ze de vissen eruit! De truc was dat één persoon de boot bestuurde terwijl de andere viste met de boeg van de boot tegen de zware stroming en dan met een lichte shad zo ver mogelijk de stroming in gooien, BAM!

Toen het tij omsloeg, gingen Yoni en Harm heilbot vissen, en binnen een kwartier hadden ze beet. Een mooi getekende vis poseerde even voor een foto.

Dennis, Frank, Arjan en Paul gingen gericht vissen op grote koolvis. Alle mannen vingen flinke exemplaren tot 103 cm! Strijders tegen de sterke stroming. Dennis merkte op dat er 'te veel' werd gewisseld met kunstaas, zijn tip: blijf vissen en zorg voor een juiste presentatie, omdat de kleuren op diepte vaak minder belangrijk zijn.

HJ, Leslie en de broers Castelijn hadden een zeer goede dag. De truc? Werpen op de ondieptes, waar koolvis en kabeljauw met enige regelmaat werden gevangen! De heren kwamen bijna in aanvaring met een grote boomstam, maar HJ wist net op tijd de motor in zijn neutraal te zetten om een aanvaring te voorkomen. Hierdoor trad een beveiliging in werking in de motor, en de heren lagen stuurloos. Ze belden snel om hulp! ANWB John snelde hen te hulp en bracht hen veilig naar de haven. Kurt kreeg de motor snel weer aan de praat, waardoor ze hun tocht konden voortzetten. Om ellende te voorkomen legden ze de boomstam aan de kant, zodat anderen geen gevaar liepen. Zo zie je maar, ondanks tientallen jaren ervaring moet je altijd alert blijven!

JOHN, BEDANKT!

Gelukkig viel de wind op sommige plekken mee en kon er toch een hele dag worden gevist! Op naar morgen!

Saltstraumen noorwegen Lekkere vangst op een geweldige plek!

Maandag 16 oktober, dag 4 van het Raven Noorwegen Festival!

Vanmorgen was de wind nog vrij pittig tot 10 uur. De meesten wilden toch gericht op die heilbot vissen, dus trokken een aantal boten eropuit. Laat in de ochtend en de middag was het qua wind goed te doen, hoewel er een paar winterse buien waren. Maar ach, we zijn in Noorwegen aan het vissen, wie doet ons wat? ;)

Achter in het fjord ligt aardig wat vis, inclusief heilbot. Adriaan, Bas en Gert-Jan zijn daarheen gegaan om deze koning van het fjord te vangen. Soms was een volger te zien op de fishfinder, de spanning steeg! Helaas bleef het bij 3 aanbeten, waarvan 1 grote vis een 600 grams hengel tot het handvat krom trok. Morgen weer nieuwe kansen!

John en HJ zijn samen nog even naar buiten gegaan. Hier lag wel vis, maar ze hadden er geen zin in. Wel kwam er nog een mooie schelvis naar boven. In totaal hebben deze mannen 7 soorten gevangen in een halve dag vissen.

Lesley, Arjan en Kees hebben in de kleine straumen mooie volle koolvissen gevangen, tot 95 cm. Later zijn ze nog voor de grote hoofdstroom geweest, waar ze nog een paar mooie kabeljauwen hebben gevangen!

Arjan, Merijn en Jan hebben zich gericht op de kabeljauw en hebben een mooie maaltijd bij elkaar gevangen. Tussendoor hebben ze nog koolvis en een mooie leng gevangen!

Dennis en Yoni zijn na de middag samen nog even op pad geweest (na de ochtend voorbereidingen). Ze vingen nog een paar mooie kabeljauwen en koolvissen, met een uitschieter van exact 100 cm!

Het was al met al een behoorlijk zware dag. Er zijn een aantal mooie vangsten geweest, maar over het algemeen was het zoeken, zoeken, zoeken... De vis lag overal wel, maar ze hadden vandaag niet veel honger...

Daarom heet het vissen en niet vangen!

Natuur Saltstraumen noorwegen De natuur is hier toch wel heel spectaculair

Dinsdag 17 oktober, dag 5 van het Raven Noorwegen Festival.

De voorspellingen zijn ons goed gezind, het weer is fantastisch! De hele dag is er weinig wind. Een vijftal boten is de achterkant van het fjord ingegaan. Het doel voor de meesten is het vangen van heilbot. Er werd gezocht, gedrift en gevist, en met succes. De mannen De Wit, Oudega en Veijer hadden na een paar tips van John goud in handen! Bouke wist een prachtige heilbot van 113 cm te vangen. Aan het begin van de week, zonder ervaring met een gids, vervolgens zelf pionieren en dan als groepje zo'n vis vangen, DAT IS WAAR JE HET VOOR DOET! De mannen wisten de hele dag vis te vangen, schelvis, kabeljauw, een kleine heilbot, van alles kwam aan boord! Chapeau!

John was deze dag met zijn vrienden van vorig jaar, Stein en Thomas, de avond ervoor hebben ze een glas Gooische Kack gedronken, hopelijk brengt dit geluk! De mannen hebben een supergezellige dag gehad, ze hebben veel stekken afgevist, maar een echte kanjer is uitgebleven (heeft John al zijn tips weggegeven?). Ze hebben schitterende beelden kunnen maken en vis gevangen, wat wil je nog meer? Een oranje muts misschien? 😉

Lesley, Paul en Harm hebben bewust gekozen voor het achterste stukje van het fjord, aangezien er weinig wind was. Zo gezegd, zo gedaan: na een half uurtje varen lieten de mannen hun shads en pilkers zakken, en al snel volgden meerdere vissen in de boot! Zelfs een kleine heilbot kwam even om het hoekje kijken. Op een gegeven moment keek Lesley om zich heen, kippenvel overal... Besneeuwde bergen, een blauwe lucht, bruinvissen, jagende vis aan het oppervlak, elke vijf worpen een vis, een toeterende trein die tussen de bergen galmt, en een zacht muziekje in de boot. DIT IS NOORWEGEN, een ervaring die je nooit meer vergeet, GEWELDIG!

Arjan, Merijn en Jan hebben weer geprobeerd groot wild te vangen. Deze mannen waren vorig jaar ook mee. Jan wist een kabeljauw van 113 cm te vangen! Een verlaat verjaardagscadeau, gefeliciteerd! Een echte vechter uit de straumen.

HJ, Dennis en Yoni zijn op verkenning naar buiten geweest, waar nog wel een briesje en flinke golven waren, maar voor deze drie mannen was dat prima te doen. Na wat speurwerk vingen ze mooie kabeljauw en een stuk of 20 prachtige pollakken, waarvan de grootste 92 cm was. Af en toe was er een dubbele aanbeet, heerlijk! Toen de beet even wegviel, gingen ze iets dieper zoeken en vonden ze op 40-50 meter diepte een grote school vis. De pilker lieten ze zakken en ze vingen vis na vis, koolvis en makreel werden in snel tempo gevangen.

Morgen zijn de voorspellingen nog beter dan vandaag, kan dat? JA, WINDSTIL, half oktober in het poolgebied, een waar geschenk van Moeder Natuur...

Vanavond even de beentjes omhoog, er is weer noorderlicht voorspeld. Proost!

Vangst door Yoni uit Raven Steenwijk Vangst door Yoni uit Raven Steenwijk

Dag 6 de laatste dag van het raven Noorwegen festival.

Een schitterende dag qua weer.

Deze dag zijn er meerder boten naar buiten geweest (open zee).

Lesley, Arjan en Harm grepen deze kans ook echt aan om hun geluk op open zee te beproeven en niet geheel zonder succes. meerdere mooie pollakken en gullen kwamen in de boot zelfs een heilbot voor Harm.

Deze mannen hadden ook nog een mooie volger van een grote heilbot helaas wisten ze deze niet te haken anders was dat een nog mooiere bekroning geweest op de toch al geslaagde week

Boot John en Hendrik-Jan waren eveneens op open zee met lichte spinhengels John haakte een iets te grote heilbot waarin hij helaas zijn meerdere moest erkennen, vlak daarvoor lukte het wel met een schitterend gekleurde meter heilbot, deze mannen hebben mooie vis gevangen Pollak, Koolvis en gul werden vooral werpend gevangen op de ondieptes

Boot van der Haak, klooster en van Eekeren waren achterin het fjord beland om toch nog een poging te wagen op de heilbot, Merijn wist uiteindelijk toch nog een heilbot te vangen in de schitterende weersomstandigheden.

De heren de Wit, Oudega, Heizenberg en Kraaienbosch hebben een schitterende week achter de rug veel geleerd en plezier gehad met meerdere vissen. Een week die bij vele op de bucketlist staat, kunnen zij afvinken en kunnen terug kijken op een fantastische week.

Boot Chrispijn had een lastige week maar alles is goed gekomen op de laatste dag met meerder dubbele hook-ups. Een mooie afsluiting van een leer week, waarin doorzettingsvermogen geëist werd. Hard gewerkt deze week en uit eindelijk beloond.

Iedereen heeft de laatste dag genoten van het mooie weer en uiteindelijk het eind buffet in de tent wat weer fantastisch geregeld was door Kurt en zijn mannen.

Hier werden de prijzen verdeeld voor de grootse koolvis, heilbot en kabeljauw.

Grootste koolvis       108cm stein Helsenfeld

Grootste kabeljauw 113cm Jan van Eekeren

Grootste Heilbot      113 cm Bert de Wit

Iedereen bedankt voor de fantastische momenten die we gezamenlijk hebben meegemaakt!

Morgen(donderdag) vliegen we weer naar huis en is het Raven Noorwegen festival ten einde voor 2023.

De laatste dag in noorwegen