Softbait Tuning – De puntjes op de i

Ik ben van mening dat rovers vaak niet lukraak hun prooi aanvallen, maar hierbij de ogen als mikpunt gebruiken, aangezien hier vitale delen zitten en omdat dit duidelijk aftekent ten opzichte van de rest van het lichaam. Tijdens een recente vissessie werd mij dat pijnlijk duidelijk...

Opvallend veel missers

We zaten die dag al een tijdje op het water en voor mezelf had ik reeds besloten dat die dag wit de kleur was, waarmee ik zou gaan vissen. Mijn vismaat Bart was ervan overtuigd dat hij meer succes zou hebben met donkere, gedekte kleuren met contrasten. Het gevolg was dat ik weliswaar meer aanbeten zou krijgen, maar tegelijkertijd ook behoorlijk meer missers. Beet… eventjes weerstand… weg vis! Om gek van te worden. Bart kon echter veel aanbeten verzilveren.

Maar wat was daarvan de oorzaak? Aangezien Bart met dezelfde jigkop viste, zelfde onderlijn en zelfde staartdregje, kon het daar niet aan liggen. Lag het aan mij? Was ik simpelweg te laat met aanslaan? Voordat mijn zelfvertrouwen tot een dieptepunt zou dalen, ruilden Bart en ik van hengel. En gelukkig, een pak van mijn hart. Nu kreeg ook Bart last van missers. Mij verging het daarentegen net als met Bart voor de hengelruil. Met de donkergekleurde shad verzilverde ik al snel enkele aanbeten. Aan de hengel kon het niet liggen, want we visten beiden precies met hetzelfde model en dus kon het nu alleen nog aan het kunstaas liggen. We ruilden wederom van hengel en ik nam mijn witte shad eens nader onder de loep.

Bijtsporen in het kunstaas

Het viel mij op dat er, ondanks de vele aanbeten die dag, nauwelijks bijtsporen in het rubber te zien waren. Echter toen ik nog wat beter keek, zag ik toch vele kerven en gaten aan het begin van de shad, net achter de jigkop. Ook de loodkop zelf leek zelfs bijtsporen te hebben. Van het dropshotvissen wist ik al dat baarzen maar wat graag het lood aanvallen, maar dat baarzen en ook snoekbaars bij het verticaalvissen het lood als richtpunt voor hun aanval kiezen? En waarom gebeurde dat niet bij Bart zijn shad?

Mikpunt op het kunstaas

De oorzaak voor dit alles begon me steeds duidelijker te worden. Hoe gek dat ook mag klinken, ook een snoekbaars is een zichtjager. Ik heb het idee dat snoekbaars niet zomaar ergens in de prooi zijn tanden zet, maar vaak doelbewust naar het kopgedeelte hapt om de prooi met een beet te doden of in ieder geval dodelijk te verwonden. Zouden ze de prooi bij de staart pakken, dan is er nog een kans van ontsnappen. Natuurlijk kennen we ook de staarthappers onder de snoekbaarzen, maar naar mijn mening zijn dat vissen die bijten uit agressie in plaats van aasdrang. Is de snoekbaars echt hongerig dan zal hij zijn tanden denk ik eerder in vitale delen zetten. Hierbij zijn de ogen van het aasvisje het mikpunt, omdat die zich duidelijk aftekenen tegen de rest van het lichaam. Bij lichtgekleurd kunstaas zoals wit, geel of oranje ontbreken vaak ogen als mikpunt. Het gevolg is dat de hongerige snoekbaars een ander opvallend donkergekleurde punt van zijn buit aanvalt, de loodkop. Daarbij grijpen ze naast de haakpunt, wat de vele missers en vals gehaakte vissen verklaart.

esox-01-punkt-3a

Sommigen zullen nu misschien gelijk hun loodkop dezelfde kleur geven als hun lichtgekleurde shad om dit effect te vermijden, maar dat is denk ik iets te gemakkelijk gedacht. Weliswaar verkrijg je zo een eentonig gekleurde shad, toch ontbreekt er nog een mikpunt voor snoekbaars om toe te grijpen.

Zelf een mikpunt aanbrengen

Veel makkelijker en doeltreffender is het om zelf het mikpunt aan te brengen en die dan gelijk ook op een succesrijke plek, namelijk ter hoogte van het punt waar de haak uit de shad komt. Je kunt zo heel eenvoudig met een watervaste stift onder de haak (of bijvoorbeeld bij een plug boven de haak) een grote stip aanbrengen. Dat alleen al brengt dit punt van het kunstaas onder de aandacht. Van nature zal de rover hoogstwaarschijnlijk dit nepoog aanvallen en neemt hij tegelijkertijd de haakpunt mee.

kunstaas_staart_raven

Vis ik enkel met een jighaak, dan markeer ik het punt waar de haak uit het shadlichaam komt. Zodra ik met een stinger of staartdreg aan de slag ga met het oog op staartbijters, dan zorg ik ervoor dat de focus op de staart van de shad komt te liggen. Daar haak ik ze uiteindelijk ook liever op, omdat je op een loshangende staartdreg minder risico loopt dat je de vis verspeelt dan op de in de shad vastzittende jighaak. Deze redelijk gefixeerde haak met lange steel met nog een loodkop schudt de snoekbaars immers regelmatig uit zijn bek als hij kopschuddend weer naar de bodem probeert te zwemmen.

Wat de stift betreft voldoet een simpele, watervaste marker. Ik zelf maak graag gebruik van stiften die speciaal gemaakt zijn voor kunstaas-tuning. Niet alleen kun je er kleur mee aanbrengen, maar tegelijkertijd attractieve geuren, zoals bijvoorbeeld een knoflookaroma. Bovendien zijn er kleuren beschikbaar, zoals roze, groen en geel, met UV-eigenschappen, waarmee je je voordeel kunt doen bij slechte lichtomstandigheden.

Shads met ogen

Ook op shads die al ogen hebben kun je veel missers krijgen. Ze zitten simpelweg te dicht tegen de loodkoop aan. Ook bij deze shads kan het denk ik geen kwaad om een grote stip onder de haak aan te brengen. Overigens doe ik dat niet bij het dropshotten. Bij een dropshot rig prik ik de haak door het kopuiteinde van de softbait, daar waar meestal de ogen zijn aangebracht. Mik- en haakpunt zitten dan al lekker dicht op elkaar.

Staart kleuren

Op een taaie dag kan het helpen om de shad nog meer op te pimpen, door bijvoorbeeld de staart een felle kleur zoals geel of groen te geven. Daarbij vind ik het wel belangrijk dat hierbij geen donkerdere kleur wordt gebruikt dan de kleur van het targetoog. Het kleuren van de staart doe ik namelijk puur om te triggeren, echter heb ik nog steeds het liefst dat ze de shad vol grijpen en dus de jighaak pakken. Gebruik ik een staartdreg dan zal dat geen probleem zijn en wil ik juist alle aandacht op de staart gevestigd hebben.

leaders_leaders_raven

Tot slot

Heb je nog vragen over het roofvissen? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Lelystad, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende roofvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

Tekst & Foto's: Stefan Gockel (Beet magazine)