Wat zijn de verschillen tussen karpertenten?

Aan de waterkant wil je kunnen schuilen voor zon, regen of wind. Maar wat zijn de verschillen De verschillen tussen karpertenten? De witvissers hebben andere wensen hierin dan karpervissers. Zeker voor de nachtvissers zijn er belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. In dit blog leggen we de onderlinge verschillen voor je uit!

Paraplu’s

Iedereen kent de grote, groene visparaplu's wel. Op zondagochtend zie je soms hele naast elkaar. Voor veel vissers is een paraplu ideaal. Hij is snel uit te klappen, hij houdt je uit de wind/regen en door één pin in de grond te steken veranker je hem stevig. Paraplu’s kunnen gemaakt zijn van nylon, pvc of 'wavelock'. Goedkope paraplu’s zijn van nylon ze zijn lekker licht en zorgen ervoor dat je lekker uit de wind kunt zitten. Ga je vaak vissen en wil je zeker weten dat je altijd droog blijft? Dan is het beter om een paraplu te kiezen van PVC of Wavelock. Deze paraplu’s zijn wat zwaarder, maar ook veel steviger!

visparaplu waterkant

  • Iedereen kent de grote, groene visparaplu’s wel
  • Brolly's

    brolly's zijn paraplu’s met 'zijflappen' en kunnen worden gebruikt als windscherm of overnighter. Je kunt ze op verschillende manieren opzetten, zodat je geen last hebt van de centrale pin tijdens het vissen. De diameter van een paraplu wordt gemeten, van het ene punt tot het andere punt, over de paraplu. Sommige paraplu’s hebben swivelcaps. Een swivelcap is een extra schroefdraadbevestiging voor een stormpaal of bankstick (hengelsteun). Je kunt dan de pin verwijderen, zodat je daar helemaal geen last meer van hebt. Je kunt je paraplu dan laten steunen op de stormpalen. Over veel paraplu's en brolly’s kun je een overwrap gebruiken. Een overwrap is een extra tentdoek, die precies over je paraplu/brolly heen past. Wanneer je een overwrap koopt, dan krijg je er vaak een grondzeil en haringen bij. Op die manier kun je eenvoudig van je paraplu/brolly een gesloten tent maken. Wel zo fijn als je niet gewekt wilt worden door de muggen of ochtendzon! De brolly's en paraplu's zijn sneller op te zetten dan tenten en shelters! Het enige nadeel is het centrale span-mechanisme, deze neemt 'veel' ruimte in.

    visparaplu waterkant

  • Het enige nadeel is het centrale span-mechanisme, deze neemt 'veel' ruimte in.
  • Shelters

    Een Shelters is een half open tent die je dezelfde beschutting biedt als een paraplu. Vaak bestaat hij uit twee tentbuizen die met spanstangen op spanning worden gebracht. Een shelter opzetten gaat erg snel, maar niet zo snel als een paraplu. Een shelter is wel weer veel kleiner op te bergen en daardoor gemakkelijker mee te nemen. Net als bij veel paraplu's kun je ook van de meeste shelters een afgesloten tent maken. Kies de overwrap die voor jouw shelter is gemaakt en je hebt een tent waarin je ook bij harde wind en regen droog zult blijven. Het voordeel van een shelter is dat hij geen span-mechanisme nodig heeft. Je hebt dus wat meer hoofdruimte dan bij een paraplu. Shelters zijn door het buizen frame vaak ook steviger en beter bestand tegen wind dan brolly's. Shelters, brolly's en paraplu's zijn ideaal tijdens korte sessies of tijdens de zomermaanden. Je zit beschut en droog, maar houdt toch een beetje het gevoel dat je buiten zit. Je hebt een beter zicht op het viswater en kunt je hengels beter in de gaten houden.

    De verschillen tussen karpertenten

    karpertenten (ook wel bivvy's genoemd) zijn meestal groen of camouprint en verkrijgbaar in allerlei maten. Grote karpertenten bieden jou en je vismaat veel ruimte maar nemen ook zelf veel ruimte in! Heeft jouw visstek genoeg ruimte om een grote tent op te zetten? Dat is wel even iets om rekening mee te houden wanneer je een tent aanschaft. De voordelen van tenten zijn dat ze vaak steviger en groter zijn dan shelters en brolly's en standaard geheel af te sluiten. Hierdoor heb je ongeacht omstandigheden altijd een droge en windstille plek om in te slapen.

    visparaplu waterkant

  • Heeft jouw visstek genoeg ruimte om een grote tent op te zetten?
  • De meeste tenten bestaan uit één laag tentdoek. Dat is voldoende om hem waterdicht te maken, de regen zal er niet doorheen komen. Eén tentdoek is dus voldoende om je tent waterdicht te maken. Een tent met maar één tentdoek heeft ook nadelen, als je tent maar één doek heeft dan zal deze na langdurige regen verzadigd raken. De regen komt er niet direct door, maar wanneer je met je bed of met je lichaam tegen dit doorweekte zeil aanleunt, dan zal het vocht van je tentzeil ook meeverhuizen. Zorg dus dat je niet met je spullen of met je lichaam tegen het zeil van je tent aanleunt, dan hou je het altijd droog.

    Overwraps

    Ook bij een tent kun je een overwrap kopen, soms ook wel 'winterskin' genoemd. Deze extra laag geeft je veel extra gemak. Door deze laag zorg je er namelijk voor dat er een laagje stilstaande lucht tussen je binnen- en buitentent zit. Deze stilstaande lucht isoleert, zodat je tent in de zomer koeler blijft en in de winter warmer! Een ander voordeel van deze extra laag is dat het de condens tegengaat. Condens is vocht wat van binnenuit tegen het tentzeil slaat. Des te groter het temperatuurverschil met buiten, des te meer condens er zal optreden. Sommige tenten hebben een binnentent. Vaak een luchtdoorlatende constructie die aan de binnenkant van de tent opgehangen kan worden. Vocht zal door de binnentent gaan, en pas tegen het buitenzeil condenseren. Dit condensatievocht zal daarna langs dit zeil naar beneden glijden en verdwijnen in de grond. Een binnentent voorkomt condens het beste maar is niet altijd praktisch en snel.

    visparaplu waterkant

  • Een tent goed opzetten kan nog een hele kunst zijn
  • Karpertent opzetten

    Een tent goed opzetten kan nog een hele kunst zijn. Hieronder vindt je een handige tips om jouw tent straks staat als een huis te laten staan!

    • Plaats je tent altijd op een vlakke ondergrond, zonder scherpe uitstekende delen.
    • Het opbouwen van een tent word eenvoudiger door het sluiten van alle ritsen. Bij gesloten ritsen heeft de tent zijn bedoelde vorm, dit maakt correct opzetten eenvoudiger.
    • Zorg altijd voor een extra setje heavy-duty haringen bij je tent. Zo voorkom je ongemakken op harde ondergronden of als er één van de meegeleverde haringen kwijt is geraakt.
    • Wanneer je een tent opbouwt, probeer dan de haringen zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. De tent krijgt zijn beste vorm door haringen zoveel mogelijk kruislings aan te brengen.
    • Wanneer het opzetten van de tent niet eenvoudig gaat en erg veel kracht vraagt, dan gaat er iets mis. Forceren zou niet nodig moeten zijn. Controleer je handelingen nogmaals of neem contact op met onze klantenservice.
    • Berg je tent nooit nat op. Vocht blijft lang aanwezig in een gesloten tas en dit kan allerlei vervelende gevolgen hebben, waaronder schimmelvorming/verwering.
    • Probeer altijd contact met het zeildoek te vermijden, ook van binnenuit. Dit voorkomt zwakke vochtige plekken op het tentdoek. Om de afvloeiing van condens optimaal te houden, raden wij daarom af om voorwerpen tegen het tentzeil aan te zetten.
    • Ben je een onderdeel verloren van uw tent of paraplu? Neem dan contact op met onze klantenservice, zij hebben een grote voorraad in reserveonderdelen en helpen hier u graag mee verder.
    Faith Shelter

  • Met deze tips staat jouw tent als een huis!
  • De verschillen tussen karpertenten bieden zoals je ziet enorm veel mogelijkheden. Voor elke visser is er wel een vorm van beschutting verkrijgbaar. Visplannen afzeggen vanwege de weersvoorspellingen is dus eigenlijk niet meer nodig! Goede vangst!

    Tot slot

    Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. , of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je PR van het jaar!

    Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!