Witvissen in het voorjaar, lees onze tips!

Hoewel er in de koude najaar maanden en in de winters (zonder ijs) wel degelijk een groep witvissers is die lekker door vist, gaat er ook een groep in "winterslaap”. Deze groep bergt zijn hengelspullen op en stoffen ze vervolgens in het voorjaar weer af wanneer de hogere temperaturen zich aandringen. Om de groep vissers die graag witvissen in het voorjaar een zetje in de rug te geven, hebben we hier wat tips opgesteld om goed op pad te gaan.

Traditioneel hebben wij bij Raven Hengelsport de laatste jaren in het vroege voorjaar, vaak enkele weken in Maart, ons “Voerfestival”. Dit doen we niet zomaar, juist omdat die zogenaamde voorjaarsvisserij wel degelijk anders is dan de afgelopen koude wintermaanden.

Met hogere temperaturen ga je vangen!

Bij die hogere temperaturen wordt ook het water weer warmer. Dit betekend dat de grote scholen brasems, voorns en andere witvissen weer wat meer in beweging komen. Dit nadat ze in de vaak wat diepere wateren dicht bij de bodem verblijven. Daar waar de temperatuur vrij constant is overwinteren ze, om zo minimaal mogelijk te bewegen. Doordat de vissen hier minder energie gebruiken zal er ook niet zoveel voedsel voor de witvissen nodig zijn.

Door de hogere temperaturen komen mens en dier dus steeds weer meer in beweging. En zullen vooral de vissen dan weer meer brandstof/voedsel nodig hebben. Om de vissen en daarbij de vissers te voorzien van genoeg witvis voer tijdens deze periode is reden genoeg voor ons Voerfestival!

Witvissen in het voorjaar met de juiste voer samenstelling

Er zijn naast meer en ander lokvoer voor de vissen nog een paar verschillen tussen de winter- en voorjaarsvisserij. Zoals de plaatsen waar je vist, de lijndikte, haakgrootte en natuurlijk ook de aasgrootte. De hoeveelheid aas die je gebruik is ook vaak anders.

Beginnend met het lokvoer in de winter; dit zet de witvisser met het koude water niet alleen minder in, ook de samenstelling is dan net even anders. Vaak is deze veel “schraler”, dat wil zeggen dat het niet erg verzadigend is. Het toevoegen van leem tot wel 50% en heel fijne deeltjes gebruiken is dan ook niet zo gek. Klein aas, zoals een pinkie is dan gebruikelijk. En het voer zeven we dus met een heel fijne zeef (2mm).

Witvissen met maden in het voorjaar

  • Met maden vissen in het voorjaar
  • Bij het witvissen in het voorjaar mag het dus anders. Laat het leem gerust weg uit je samenstelling, tenzij je natuurlijk op sterk stromend water vist! En neem bijvoorbeeld als jij je voer zelf uit losse ingrediënten maakt, gerust wat grovere bestandsdelen. Gebruik hiervoor ingrediënten zoals TTX mais, grove paneer of broodmeel. Wanneer je liever kant- en klare lokvoer mixen gebruikt, kijk dan naar series zoals de G5 van Marcel van den Eynde.

    /media/53/e6/7f/1688022432/Lokvoer_1600x600px.jpg

  • Met lokvoer vissen in het voorjaar
  • Zeef je witvisvoer met de juiste maasgrootte

    Zoals we allemaal wel weten is het toevoegen en verdelen van het water in voer samenstelling erg belangrijk en daarvoor gebruiken we een zeef! Minimaal één keer en liever nog twee of drie maal het voer over de zeef halen is belangrijk. In de winter met fijn voer en aas gebruik ik daar voor een zogenaamde “pinkie zeef” met een maasgrootte van 2mm, maar nu we wat grover voer gebruiken mag ook de grootte van de mazen van die zeef wat groter zijn. 3 tot 4 mm is vaak al heel geschikt, soms wordt er zelfs wel 5 á 6 mm voor gebruikt.

    Het juiste witvismateriaal

    Niet alleen het lokvoer mag wat grover zijn, ook de lijnen, onderlijnen en de haken mogen wat groter zijn in het voorjaar en de zomer.

    Voor de vaste stok visserij kun je de meest gebruikte combinatie van hoofdlijn en onderlijn 10/00 en 08/00, voor die wintervissen gerust vervangen voor een 12/00 á 14/00 hoofdlijn met een 10/00 onderlijn. En de kleine haakmaatjes van 16, 18 of zelfs 20 kunnen vervangen worden voor iets grotere, bijvoorbeeld haakmaat 12 of 14. Doe je er in plaats van een klein mestpiertje of maden + caster, ook eens een mooie dendrobena worm op, schaam je dan niet voor een maatje 10!

    Bij de feedervisserij kan de meest gebruikte gevlochten hoofdlijn van 08/00 of 10/00 wel blijven zitten. En in veel gevallen als je een voorslag gebruikt deze ook. Hoewel het natuurlijk nooit kwaad kan om die toch af en toe te vervangen door een nieuwe omdat nylon en ook fluorocarbon Witvislijn na verloop van tijd in tegenstelling tot de gevlochten lijnen, wél zwakker worden.

    Wel kunnen we net als bij de vaste stok de onderlijn en de haakmaat weer wat dikker en groter nemen. 10/00 , 12/00 of zelfs 14/00 onderlijn is voor de voorjaarsvisserij normaal. Haakmaatjes van 12 tot 16 passen daar goed bij en vis je naast maden en casters ook graag en veel met wormen op vooral die echt grote brasems? Dan is een haakmaat 10 of zelfs haakmaat 8 geen uitzondering!

    Goede en geschikte haken voor die visserij waarbij in verhouding veel en groot aas gebruikt wordt zijn bijvoorbeeld de 2210 serie van Gamakatsu. Maar ook de Iseama en Chinta series van Owner zijn de wat sterkere haken met een grotere haakbocht waar veel aas op past.

    Witvissen in het voorjaar met de juiste haken

  • Met de juiste haken vissen in het voorjaar
  • Waar vindt je de witvis in het voorjaar

    Als je de aanpassingen hebt gedaan en je bent weer helemaal klaar voor het aankomende seizoen. Met het opwarmende water is het wel van belang om te weten dat de vis niet alleen in beweging komt om voedsel te zoeken. Maar dat moeder natuur ze daardoor ook weer in de “paaistand” gaat zetten. De vissen zoeken dus ook plaatsen om te kunnen afpaaien. Wil je ze vangen? Dan zal je dus ook daar in de buurt moeten gaan vissen!

    Wanneer vissen precies gaan paaien hangt van een aantal factoren af. Zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid en de “duur” van het daglicht, de watertemperatuur en of er plantengroei in de buurt is waarop of waartussen ze kuit af kunnen zetten.

    Als we daar een beetje rekening mee houden kunnen we ze dus vinden op de ondiepere meren en kanaaltjes. En bij de wat grotere kanalen buiten de vaargeul. Juist op de ondiepere stukken die wat meer tegen de kant aan liggen, waar ook nog planten groeien is het vaak raak! Zijn die er niet of heel weinig dan is het zaak om echt strak tegen die beschoeiing, zeg een halve- tot één meter uit de kant je voerstek op te bouwen! Vis je liever met de vaste stok dan hoef je dus niet in die vaargeul op 10 of 12 meter te vissen maar juist daarbuiten. Kijk niet raar op als je aan de lengte van je top set meer dan genoeg hebt om mooie en wilde aanbeten te krijgen.

    Tot slot

    Heb je nog vragen over het witvissen in het voorjaar? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende witvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste witvisspullen in huis haalt, en zit ook voorbereid aan het water!

    Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

    Succes in het nieuwe voorjaar en tot ziens aan de waterkant!