"

Zeebaars vissen in de zomer inclusief heerlijk zeebaars recept!

Als de temperatuur stijgt neemt bij ons strandvissers altijd een lichte koorts toe… Warmer water, langere dagen, jaja: Tijd voor de zeebaars!

De zeebaars is het zilver van de Zee. Voor velen de mooiste, sterkste en lekkerste vis uit onze Noordzee. Er wordt dan ook altijd veel op deze knapperds gevist. Zodra bekend is dat ze er weer zijn staan de pieren vol met roofvissers en hun kunstaas. Al werpend met shads of pilkers, met licht materiaal is de zeebaars ook echt een geweldige sportvis! En niet alleen voor de sport, het is ook echt een hele smakelijke vis voor de pan.

Let wel even op dat je je aan de regels houdt: Zeebaars mag je alleen van maart t/m november meenemen. De vis moet dan minimaal 42 cm groot zijn en er zit een baglimit op van maximaal 2 stuks!

Ik hoef jullie natuurlijk niet uit leggen dat voor mij, persoonlijk, de mooiste manier om zeebaars te vangen vanaf het strand is he? Zo te gek, om de top van je hengel echt alle kanten op te zien slaan... Je weet het dan ook direct he: BAM, ZEEBAARS!!! Soms is de beuk erop zo hard dat je hengel uit de steun klapt. Geloof me, bij strandvissen kan je niet inkakken hoor: Scherp blijven en blijf bij je hengel! En dan moet je je zeebaars nog bij je op het strand krijgen... Door de branding en over de zandbanken heen, het is nog een kunst hoor! Rustig meedraaien. Ik vind het te gek om de zeebaars door de golven je tegemoet te zien komen.... Als je ver weg ligt, maak dan vooral ook gebruik van de stroming en de golven om je zeebaars op te kunnen pakken.

Er is niks lekkerders dan een heerlijk dagje vissen vanaf het strand, ik bedoel; kijk eens naar die prachtige zonsondergang

Maar hoe vang je dan zeebaars?

Ik krijg regelmatig de vraag: Hoe vang je zeebaars aan onze kust, waar moet je opletten? Zeebaars kan je vangen vanaf het strand zodra de watertemperatuur stijgt. Meestal begint het voorzichtig aan in mei. Je merkt dan dat ze zuidelijker al wel zitten (Kijkduin bijvoorbeeld) maar bij Petten zijn ze dan nog niet gesignaleerd. En dat kan dan ook echt wel een paar weken duren! In juli/augustus/september zijn ze echter langs ons hele kust te vangen. Zoek vanaf je strand goed naar de hotspots want zeebaars vind je echt niet in stil water. Dus zoek naar branding en muien/swinnetjes! De plek waar je niet in wil zwemmen omdat het er te gevaarlijk of onrustig uitziet: Daar ga jij je aas droppen!

En dat hoeft dus helemaal niet super ver weg te zijn. Iedereen kan vanaf het strand een zeebaars vangen.

Iedereen kan vanaf het strand een zeebaars vangen

Qua materiaal

Een langere onderlijn is key! Waar je bij de platvis voor kortere onderlijnen gaat met kleinere haakjes, ga je met zeebaars voor een lijn die dus wat meer wappert en natuurlijk door het zilte water beweegt! Neem een grotere haak en doe daaraan een lekkere grote zager, daar zijn de zilveren rakkers dol op! Veel vissers kiezen voor een systeem wat ze ook wel de “jojo” noemen. Je werpgewicht schuift in dit systeem waardoor de zeebaars zichzelf als het ware vasthaakt zodra hij je aas pakt. Tip: als de zeebaarzen er zitten, blijf bij je hengel! De zeebaars heeft een aantal pittige stekels, kijk dus uit met het onthaken en gebruik de kieuwgreep.

Een heerlijk zeebaars recept die je zeker eens moet proberen!

Is je zeebaars groter dan 42 cm en wil je hem lekker bereiden, dan krijg je hierbij een lekker recept van me:

Zeebaars in Zoutkorst

INGREDIËNTEN
  • 1 rote wilde zeebaars
  • 5 takken dille of andere kruiden - 1 citroen in plakjes
  • Zout en peper
  • 1,5 kilo grof zeezout
  • 5 eiwitten

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 200 ̊C
  2. Maak de zeebaars schoon door de ingewanden te verwijderen. Maak een snee aan de onderkant van de vis, van het einde van de buik naar de kop. Bij de kop zitten ze vast en kan je ze verwijderen. Zelf ga ik ook altijd nog even met een mes langs de vis om hem wat te ontschubben. Als je dit een lastig of vies klusje vindt kan je het natuurlijk ook gewoon aan je visboer vragen!

  3. Spoel de vis onder koud stromend water schoon en dep goed droog met een stukje keukenpapier.

  4. Je zeebaars is nu makkelijk te vullen. Leg de kruiden en plakjes citroen in de schone buikwand en breng op smaak met wat zout en peper.

  5. Meng de 1,5 kilo zeezout in een ruime mengkom met de eiwitten. Lekker met je handjes doen!

  6. Stappen gaan verder onder de foto

  7. Schep eerst wat van het mengsel op de bodem van een ovenschaal en leg dan je vis erop. Verdeel de rest van het zoutmengsel over de gehele vis. Verpak de vis goed in het zout en druk het aan. Lekker pakketje zo!

  8. Plaats de vis in het midden van de oven en bak hem in circa 35 minuten gaar.

  9. Haal de vis uit de oven. De korst is nu lichtbruin geworden en je huis ruikt heerlijk! De zoutkorst sla je aan tafel stuk met een hamer, ha, dat is toch wel redelijk spectaculair of niet?

  10. Haal dan het zout van de vis, het velletje en verwijder het visvlees voorzichtig van de graat.

Lekker met een salade en wat patatjes!

Vergeet vooral niet te genieten van ons strandje en eet smakelijk lieverds! Om af te sluiten ben ik wel erg benieuwd of jij ook zo geniet van het strandvissen en of jij misschien nog lekkere recepten hebt. Laat het hieronder weten in de reacties, dat zou ik erg leuk vinden!

Glitters, Nathalie

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen op zeebaars? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende sessie op het strand? Zorg dan dat je snel de juiste zeevisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

"