Leren forelvissen met kunstaas

In het wild eet forel voornamelijk kreeftjes en kleine visjes. Daarom zijn pluggen, spinners en softbaits ideaal voor het gebruik op het vissen van forel.

Welke hengel gebruik je voor het vissen op forel met kunstaas?

Voor het vissen op forel met pluggen, spinners en softbaits gebruikt men standaard een spin hengel. Je hebt veel verschillende werpgewichten, van 0 tot 3 gram werpgewicht tot hele zware gewichten vanaf 20 gram. Dit hangt heel erg af van de grootte van het kunstaas en de gewenste afstand die je wilt bereiken. Ook de grootte van de vis is belangrijk. Verwacht je dat er grote en sterke vissen zwemmen. Raden wij je aan om een zwaardere hengel te nemen. Zeker bij het forelvissen is het belangrijk om zo licht mogelijk te vissen, maar zo zwaar als nodig.

Welke molen gebruik je op forel met kunstaas?

Het formaat van de forel molen is afhankelijk van de lengte van de hengel. Deze combinatie moet goed aanvoelen en in evenwicht zijn. Omdat de hengels en montages licht zijn gebruik je over het algemeen kleine en lichte molens bij het forelvissen. Het is belangrijk dat je de lijn netjes verdeeld over de spoel van de molen. Hierdoor loopt de lijn makkelijker van de spoel en werp je verder/preciezer. Een kleine molen met een grote spoeldiameter verbeterd de lijn afgifte bij lichte werpgewichten. Advies voor molen series: 1000 tot 3000. Dit omdat de molens dan lichter en makkelijker vast te houden zijn. Enkele grammen zijn vaak het verschil tussen klachten en comfort aan het eind van een lange visdag.


De lijn

Voor het forelvissen wordt vaak gekozen voor een nylon hoofdlijn met een diameter tussen de 0.18 en 0.25 millimeter. Dit is afhankelijk van het werpgewicht, formaat forel en het type water waar je forel gaat vissen.

Ga je vissen op een vijver waar ze voornamelijk zalmforel uit zetten? Dan is het verstandig om voor een dikkere lijn van minimaal 0.20 millimeter te kiezen. Gevlochten lijn behoort bij deze visserij ook tot de opties. Het voordeel van gevlochten lijn is dat hier geen rek in zit, je voelt de aanbeet direct. Ook is de dril een stuk spectaculairder. Denk hierbij aan de diameters tot 0.10 millimeter gevlochten.

Onderlijn

Bij het maken van een onderlijn voor het forelvissen heb je de keuze uit twee materialen, nylon of fluorocarbon. Nylon is van vroeger uit het meest gebruikte materiaal. Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van fluorocarbon. Dit materiaal heeft grotendeels dezelfde eigenschappen als nylon lijn, de belangrijkste verschillen zijn dat fluorocarbon voor de vis nagenoeg onzichtbaar is en minder rek bevat.

De lengtes van onderlijnen bij het forelvissen variëren tussen de 60-200 centimeter. Voor het vissen met een dobber worden onderlijnen gebruikt tot ongeveer één meter. Wordt er gevist zonder dobber dan is het verstandig een onderlijn te gebruiken met een lengte tussen de één en twee meter.

Het is verstandig om de onderlijn van iets dunner materiaal dan de hoofdlijn te maken. Hierdoor zal bij lijnbreuk de onderlijn knappen en ben je alleen de haak kwijt en niet de dobber. Daarnaast zwemt de forel dan niet met een hele montage rond.

Welk soort kunstaas gebruik je?

De forel is een roofvis en jaagt in het wild met name op kleine visjes en insecten. Hierdoor kun je prima op forel vissen met klein kunstaas. Bij het vissen op forel met kunstaas moet je denken aan hele kleine pluggen, spinners en softbaits.


Pluggen

Pluggen zijn kunstaas vissen die gemaakt zijn van balsahout of hard kunststof en zijn bedoeld voor het vissen op roofvis als snoek, roofblei, baars, snoekbaars en forel. De pluggen zijn onder te verdelen in een paar hoofdgroepen; drijvende-, zinkende- en oppervlakte pluggen.

Drijvende pluggen

Drijvende pluggen zullen op het moment dat je even niet draait langzaam naar de oppervlakte drijven. Bij de drijvende pluggen let je hoofdzakelijk op de zwemdiepte van de plug. Deze wordt bepaald door de zwemlip en staat vaak op de website of op de verpakking van de plug. Hoe horizontaler en langer de lip, hoe dieper de plug duikt. Welke plug je gebruikt is onder andere afhankelijk van de diepte van het water. Drijvende pluggen zijn ook ideaal voor het trollend vissen.

Zinkende pluggen

Zinkende pluggen zinken logischerwijs langzaam naar de bodem als je hem niet binnen draait. Door het hoge gewicht zijn deze pluggen goed te werpen en kun je ze op de gewenste diepte naar binnen vissen. Wacht tot de plug op diepte is en vis hem binnen. Doordat hij zinkt kun je deze plug gemakkelijk dichter bij de bodem aanbieden.

Oppervlakte vissen

Oppervlakte kunstaas blijft op het wateroppervlakte liggen of zweeft vlak daar onder. Hierdoor is dit kunstaas perfect om in ondiep water of water met veel planten te vissen.

Forel pluggen

Pluggen voor forel zijn net iets anders dan de pluggen voor de andere roofvissen in de Nederlandse wateren. De forel pluggen zijn vaak kleinere pluggen van 2.5 tot 5 centimeter, maar ook lepels zijn goed voor forel. Dat komt omdat ze onder water een zeer verfraaide en onvoorspelbare actie hebben.

Spinners

Spinners, ook wel blinkers genoemd, zijn te vergelijken met een dreg met een propellor en kun je gebruiken voor verschillende soorten roofvis. Door de spinner binnen te draaien ontstaat er weerstand onder water en draait het spinnerblad snel rond. Hierdoor ontstaan trillingen en boots je een gewonde prooi vis na. Dit trekt natuurlijk de aandacht van de rovers. De trillingen hangen af van de vorm, formaat van het spinnerblad en de snelheid waarmee je hem binnen vist.

Kunstaas spinner
Kunstaas spinner

Soorten spinners

Spinners zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en gewichten. Ze zijn perfect te gebruiken in ondiepe wateren zoals in de polders. Al jarenlang is het een populair stukje kunstaas onder de polder vissers. Gebruik een zwaardere spinner op stromende en/of grotere wateren.

Onverzwaarde en lichtere spinners zijn ideaal voor polderwateren, slootjes, vijvers, meertjes, enzovoort. De meeste spinners hebben één spinnerblad, er zijn ook tandemspinners met twee bladen.

Manier van vissen

Een spinner kun je met een constante snelheid recht naar je toe binnen vissen. Voor nog meer aandacht kun je hem ook van boven naar beneden en van beneden naar boven vissen. Dit doe je door de hengeltop langzaam omhoog en omlaag te bewegen. Beweeg je de hengel van links naar rechts dan slalomt de spinner als het ware door het water. Als laatste kun je de spinner ook met verschillende snelheden binnen vissen, die techniek heet de “stop-go techniek”.

Doordat het spinnerblad onder water continue rond draait is de kans op kinken in de lijn aanwezig. Wil je optimaal gebruik maken van je spinner en kinkende lijn voorkomen? Vis de spinners dan in combinatie met een spinstang.

Omdat spinners kleine aasvisjes imiteren waar de forel op jaagt zijn het de ideale aasjes voor de forel. Mis je teveel vissen? Vervang dan de dreg eens voor een enkele haak!

Tip!: Vis de spinner zeker in de winter niet te snel binnen.

Softbaits

Onder softbaits worden alle kunstaas soorten van zacht plastic en zonder een haak verstaan. In de vorm kreeftjes, wormpjes, mayflies en kleine aasvis. Softbaits hebben namelijk eenloodkop nodig om succesvol te zijn. Met een loodkop wordt een haak met daaromheen een gewichtje van lood bedoeld. Softbaits wegen zelf onder water bijna niets, dus we hebben het gewicht van de loodkop nodig om ze te kunnen werpen en om ze de juiste diepte te laten bereiken.

Loodkopjes zijn er tegenwoordig ook van tungsten. Tungsten is een stuk zwaarder dan lood en minder schadelijk voor het milieu. Je hebt dus minder hoeveelheid tungsten nodig om hetzelfde gewicht van lood te krijgen. Daarmee is het materiaal in hetzelfde gewicht een stuk kleiner en harder dan lood. In de praktijk betekent dat langere werpafstanden en de mogelijkheid om lichter te vissen. Een kleiner gewicht geeft ook nog eens minder weerstand, zowel in de lucht (met werpen) als onder water.

Voordelen van softbaits

Softbaits hebben in veel situaties voordelen omdat je ze eenvoudig op de juiste diepte kunt aanbieden. Op plekken waar het onder de kant erg diep is of het hard stroomt, is het vaak erg moeilijk om ander kunstaas zoals spinners en pluggen op de juiste diepte aan te bieden. Omdat een softbait vaak gevist wordt met maar één haak, is de kans op vastzitten veel kleiner dan bij ander kunstaas. Een softbait vlak boven de bodem is eenvoudig te vissen, zonder dat je telkens vast komt te zitten.

Montage van softbaits

Je schuift de softbait over de haak van de loodkop heen, totdat deze aansluit op het loden kopje. Door de haak eerst even voor de softbait te houden en op het punt van de haakbocht even met een stift een puntje zet. Dan weet je precies waar de haak uit het aas moeten komen. Bij kleinere softbaits tot ongeveer 10 centimeter, is het belangrijk dat je de haak zo ver mogelijk naar achteren in het aas plaatst, zonder dat dit de actie van het kunstaas in de weg zit. Bij grotere softbaits, gebruik je een stinger. Dit is een extra dreg aan een staaldraadje die ervoor zorgt dat de roofvis niet een hap van je aas kan nemen, zonder een haak tegen te komen.

Toebehoren:

Schepnet

Om de gevangen forel op de kant te krijgen is een schepnet erg handig. Hiermee til je de gevangen vis uit het water om de haak te verwijderen. Het kan zijn dat je bij het forelvissen in een beekje of riviertje staat, dan is een klein schepnetje met een korte steel voldoende om de vis te landen. Je staat hierbij immers in het water.

Onthaaktang

Onthaaktangen zijn handig bij het onthaken van de vis. Hiermee kun je de vis onthaken zonder je handen te gebruiken omdat je de haak vast pak met de tang. Ook handig wanneer de vis de haak gretig heeft gepakt en dieper gehaakt zit.