Hoe spoel je zelf vislijn op je molen?

Over het goed opspoelen van een vislijn op je molen wordt veel geschreven, maar hoe doe je dit nu eigenlijk? Je kan het vaak bij een hengelsportzaak laten doen, de klos in een emmer water gooien of op een pen steken, maar dit zijn zeker niet de beste manieren. De hengelsportzaak spoelt je lijn lineair op de spoel terwijl de molen dit kruislings opspoelt. Gooi je de klos in een emmer water dan komt deze nat op de molens en kun je zelfs schimmel krijgen tussen je lijn. Steek je de lijn op een pen dan rolt hij niet goed van de spoel of. De beste manier voor het opspoelen van de lijn lees je in dit blog. Volg je de onderstaande stappen dan kan er weinig mis gaan.

Nylon of gevlochten lijn?

Er zit een verschil tussen het opspoelen van nylon en gevlochten vislijn. Nylon spoel je vaak direct op de molen terwijl je bij gevlochten lijn eerst een onderlaag (backing) van bijvoorbeeld nylon vislijn opspoelt. Het is hierbij belangrijk dat de onderlaag van een dunnere lijn is, hiermee voorkom je dat de gevlochten lijn zich gaat ingraven in de backing. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de complete gevlochten lijn niet gaat draaien. Op sommige molens en spoelen die speciaal gemaakt zijn voor het vissen met gevlochten lijnen zit daarom ook een rubberen laagje op de spoel. Hier kun je gevlochten lijn direct op opspoelen.

Stap voor stap vislijn opspoelen

1: Leg de lijn plat op de grond zodat de lijn tegen de klok in van de spoel af draait. Hierdoor spoelt de lijn op de juiste manier van de klos af en spoelt hij weer op dezelfde manier van de molen. Hierdoor krijg je een stuk minder snel last van kinken.

stap1

2: Pak het onderste deel van je vishengel en doe de lijn van de bovenkant door het eerste oog.

Stap 2
Haal de lijn van bovenaf door de ogen

3: Klap de beugel open en knoop je de lijn vast met bijvoorbeeld de Grinner knot (zie onderstaande afbeelding) en knip de lijn kort af. Doordat deze knoop zichzelf steeds strakker aantrekt is het vrijwel onmogelijk dat de compleet opgespoelde lijn gaat draaien over het binnenste van de spoel. Dit wil je namelijk voorkomen.

Spoel_knoop
Een goede knoop om je lijn op de spoel vast te zetten

4: Spoel de lijn nu op de molen door de lijn vast te houden tussen duim en wijsvinger. Let er op dat je de lijn niet te strak en niet te los opspoelt. Een beetje knijpen met je duim en wijsvinger is voldoende, niet te hard, dan gaat het snijden. Het is het makkelijkst als je dit met z’n tweeën doet. Spoel je gevlochten lijn op? Knijp de lijn dan vast met een doek, anders brand het in je vingers.

Stap4
Houd de lijn tussen duim en wijsvinger

 

5: Zorg er voor dat je spoel vol genoeg zit, maar niet te vol. Een te lege spoel kan bange momenten geven tijdens het binnen halen van een grote vis en zorgt er ook voor dat je minder ver kan werpen. Spoel je de molen te vol, dan vliegt de lijn soms van de molen af waardoor je grote knopen kan krijgen. Een paar millimeter onder de rand van de molen is prima.

6: Als je de lijn hebt opgespoeld kun je het beste nog even een aantal keer goed uitwerpen met bijvoorbeeld een wartelloodje. Hierdoor weet je zeker dat de lijn niet in de knoop vliegt bij het vissen.

Moeilijk is het opspoelen van je vislijn dus zeker niet, maar je moet wel even met de juiste dingen rekening houden. Als je bovenstaande stappen volgt spoel je de lijn op een goede manier op.
Kom je er toch niet helemaal uit, kom dan naar één van onze winkels, daar helpen we je graag!

Tight Lines!

Lees ook eens: Welke nylon vislijn heb je nodig?

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
 • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
 • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
 • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Hoe gebruik je een hakensteker?

Als visser zorg je zeker goed voor de gevangen vissen. Dat kan ook alleen maar logisch …

16 reacties

 1. Beste Marijn.
  Het zal wel aan mijn liggen maar als ik kijk naar de foto hoe de spoel tegen de klok moet aflopen.
  Lijkt men waar het v bij staat dat hij met de klok mee afloopt!
  Ik zal het wel verkeerd lezen.
  Is het zo bedoeld dat hoe de lijn afloopt van de spoel omgekeerd moet zijn hoe de molen de lijn opspoelt!

 2. Hallo Wilbert,

  De lijn spoelt links om van de klos af, dat is tegen de klok in. Hiermee zorg je er voor dat hij ook weer goed op de molen wordt gespoeld en voorkom je kinken. Spoel je de lijn van de klos af zoals het plaatje met de ‘x’ dan krijg je bijna altijd kinken.
  Het belangrijkste is in elk geval dat de lijn zo van de klos af komt als op het plaatje met de ‘v’.

 3. Beste Marijn.
  Na nader inziens klopt het wat jij zegt.
  Als je de lijn van de spoel haalt loopt hij inderdaad tegen de klok in.
  Had een verkeerd beeld omdat de lijn naar boven liep op het linker plaatje.

 4. Gustaaf De Caluwé

  Beste,

  Toen ik de foto’s zag dacht ik inderdaad ook dat er iets niet juist was.

  Maar de spoel loopt wel in de juiste richting af. Misschien een beetje verwarrend voor vissers die net beginnen.

  Verder is de uitleg zeer goed.

 5. Kennelijk ga je uit van een rechtsom draaiende molen. Dus linksom afwikkelen en rechtsom opspoelen.
  Er bestaan echter ook linksom draaiende molens!

 6. Hoi Marijn,

  Ook ik heb veel last van het kinken van mijn lijnen, ik vis met een goede kwaliteit fluorocarbonlijnen (Berkley trilene 0.33mm) maar mogelijk heb ik destijds de verkeerde methode gebruikt om deze lijnen op mijn molens te spoelen nl. de klos in een emmer water en draaien maar waarbij je niet weet of de lijn linksom, rechtsom of plat in de emmer afspoelt, ook gebruik ik vaak noodgedwongen bij het uitvaren van mijn lijnen de baitrunner, wat mogelijk ook het kinken versterkt.

  Dit heeft natuurlijk te maken met het geheugen van nylon lijnen, nu vraag ik mij af is dit geheugen te ‘wissen’ door bijv. de spoel met kinkende lijn in warm/heet water te leggen gedurende een bepaalde periode om zodoende weer een handzame lijn te krijgen die zich weer mooi uitstrekt ??

  Ik ben benieuwd naar jullie reacties en ervaringen hiermee.

 7. Hallo Wilco,

  Vervelend dat je lijn gaat kinken. Het gebruik van de baitrunner tijdens het uitvaren zal dit effect zeker versterken. Hiervoor kun je beter een Row Runner gebruiken, die vind je hier: https://www.raven.nl/x2-row-runner/nl/product/504/

  Als het kinken eenmaal begint dan kun je dit bijna niet meer tegen gaan. Je vislijn in een bak met warm water leggen zal dan ook niet helpen.

 8. Hoi Marijn,

  Bedankt voor je reactie en tips.

  Er zit dus niets anders op dan de oude lijnen volledig van de molens af te trekken en er nieuwe lijnen op spoelen volgens de juiste methode om de kinkproblemen op te lossen ?

  Is het niet zo dat er na een aantal karper runs dezelfde problemen gaan terugkeren bij gebruik van de baitrunners.

 9. http://Wilco
  23 september, 2015
  Hoi Marijn,

  Bedankt voor je reactie en tips.

  Er zit dus niets anders op dan de oude lijnen volledig van de molens af te trekken en er nieuwe lijnen op spoelen volgens de juiste methode om de kinkproblemen op te lossen ?

  Is het niet zo dat er na een aantal karper runs dezelfde problemen gaan terugkeren bij gebruik van de baitrunners.

 10. Menno De Penno

  Leuke en leerzame uitleg.

  Dit is de eerste keer dat ik lees dat de lijn tegen de klok in van de klos afgespoeld moet worden, ik heb juist regelmatig gelezen dat hij met de klok mee (plaatje naar boven) moet afspoelen. is er iemand die hier wat extra uitleg over kan geven ?

 11. Menno De Penno

  Na wat zoek kwam ik op deze uitleg https://www.youtube.com/watch?v=LN6MueuoE2c
  duidelijk en verhelderend!! zoals jullie boven hebben beschreven is de enige goede manier!

 12. Dat is een mooi bijpassende filmpje met een heldere uitleg! Volgens mij kun je beter niet letten op het plaatje op de spoel, dat wil nog wel eens verschillen.

 13. Let dus inderdaad niet op het plaatje op de klos visnylon! Dat hoeft namelijk niet altijd bovenop te zitten, zoals in dit voorbeeld heel goed is te zien. Het gaat erom dat de lijn counterclockwise (tegen de klok in), dus linksom van de klos afloopt. Op die manier spoelt je molen de lijn – tegen de klok in/linksom – goed op. Vroeger had je ook molens die met de klok mee opspoelden, bijv, de bekende Mitchell 300, maar tegenwoordig is het allemaal linksom. Uiteindelijk gaat vislijn altijd kinken, simpelweg door het gebruik. In dat geval kun je de aanschaf van de Gardner Spin doctor overwegen. Een loodje in diverse gewichten (20,40,70 of 100 gram) die door middel van een speciale inkeping de kink tijdens het binnendraaien uit je vislijn haalt. Meestal is drie keer de lijn uitwerpen en weer inhalen voldoende. Filmpje op YT: https://www.youtube.com/watch?v=xPSZMsAmdtM

 14. Aanvulling… in tegenstelling tot wat ik zei spoelen huidige molens met de klok mee op . Dus: tegen de klok in van de klos laten aflopen en met de klok mee op de spoel opspoelen,

 15. hoe houdt je het beste je draad in topconditie? Heb het idee dat mijn draad op is…knapt makkelijker kapot.

 16. Nylon vislijn wordt op den duur slechter door de invloed van zonlicht, warmte, water, enzovoort. Hierdoor is het verstandig om je nylon af en toe (bij intensief gebruik elk jaar) te vervangen. Het is slim om je lijn goed te laten drogen en daarna donker op de bergen.