Onmisbare tips om warm te blijven in de winter!

Vissen in de Winter is prachtig. Vaak is het minder druk langs de waterkant en op het water. De frisse en heldere lucht geeft haast nóg meer energie om actief bezig te zijn. Om onder deze omstandigheden lekker te kunnen vissen is het wel van belang om warm te blijven! Daarom staan hieronder een aantal tips om je warm te houden aan de waterkant.

1. Meer lagen is meer isolatie

Over het algemeen geldt; hoe meer lagen kleding je draagt, hoe beter de isolatie is. Dit komt doordat de lichaamstemperatuur warmte afgeeft aan de omgeving. Hoe beter je deze weet vast te houden, hoe warmer je het dus zal hebben. Je zal er dus voor moeten zorgen dat de lucht tussen je kleding snel wordt opgewarmd en niet wordt afgevoerd. Hiervoor kun je het best drie lagen gebruiken.

Laag 1. Thermokleding

Thermokleding zit dicht op de huid en houdt geen vocht vast. Deze eerste laag zorgt er voor dat er een zeer dunne luchtlaag rond het lichaam wordt gevormd die je snel op kan warmen door je eigen lichaamstemperatuur. Bovendien zorgt deze eerste laag ervoor dat de opgewarmde lucht minder snel afgevoerd kan worden, waardoor er minder koude lucht toestroomt. Thermokleding voert het lichaamsvocht af waardoor je geen last hebt van transpiratie die snel af koelt. Katoen is hiervoor niet geschikt.

Laag 2. Isolerende kleding

Als tweede laag kies je het best voor een isolerende laag die de opgewarmde lucht vast houdt en het vocht verder afvoert naar de derde buitenlaag. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Fleece of Softshell gebruiken. Door deze isolerende tussenlaag koelt je lichaam niet af en wordt lichaamswarmte vastgehouden. Overtollige lichaamswarmte wordt wel naar buiten afgevoerd, zodat je het niet te warm krijgt.

Laag 3. Water- en winddichte laag

De buitenlaag is wind en waterdicht en moet er natuurlijk voor zorgen dat je niet afkoelt door de wind of nat wordt van de regen. Een warmtepak is hier een perfect voorbeeld van. Deze houdt je lekker warm en droog aan de waterkant of in de boot.

Belangrijk is dat je altijd kiest voor ademende kleding. Deze kleding voert het vocht naar buiten af waardoor kleding niet klam en koud wordt.

winterkleding_warmtepak_raven
Een warmtepak is een perfect voorbeeld van een goede buitenlaag.

2. Draag een muts

Via je nek en hoofd verlies je zo'n 30% van je lichaamswarmte. Wil je aan de waterkant warm blijven, zorg er dan voor dat je een sjaal en muts meeneemt. Ook hier is het weer belangrijk dat je kiest voor een muts die winddicht is en ademend vermogen heeft. Heb je deze niet? Zorg er dan voor dat je muts droog blijft, anders zal het vocht snel afkoelen en krijg je het eerder koud dan warm.

3. Handen uit de mouwen? Zorg voor handschoenen

Roofvissers en witvissers zijn vaak actief aan de waterkant en kunnen zich niet opwarmen in een tent. Maar ook als karpervisser zijn handschoenen geen overbodige luxe. Met koude handen kun je niet knopen, onthaken en verlies je al snel het plezier aan de waterkant. Kies daarom voor een setje handschoenen waardoor je het langer volhoudt.

winterkleding_handschoenen_raven
Handschoenen zijn geen overbodige luxe in de winter.

4. Kies de juiste schoenen/laarzen

Ook voor de bescherming van voeten geldt hetzelfde als de gewone kleding. Het is belangrijk dat je voeten droog blijven, transpiratievocht kwijt kunnen en beschermd worden tegen wind en neerslag. Dat begint bij je sokken. Draag geen katoenen sokken in de winter, maar kies voor warme sokken zoals thermosokken of skisokken die het vocht afvoeren. Let er daarnaast op dat je schoenen niet te strak zitten. Door een beperkte doorbloeding kunnen je voeten alsnog afkoelen. Over het algemeen volstaan goede, stevige wandelschoenen. Hoewel de isolerende functie van deze nihil is, houden ze je voeten droog en hebben vaak veel grip in de sneeuw of modderige waterkant. Nóg beter zijn de speciale laarzen zoals Muckboots.

Muckboots laarzen zijn gemaakt van natuurrubber en neopreen en 100% waterdicht. Door het voorgevormde voetbed en de schokdempende zool lopen deze laarzen bijzonder comfortabel. De ademende voering houdt de voeten heerlijk warme en droog tot zelfs -20 graden Celsius. De zool is zodanig gevormd dat er niets aan blijft plakken.

winterkleding_laarzen_raven
Thermosokken en goede laarzen maken het vissen een stuk aangenamer!

5. Eet en drink regelmatig

In de kou verbruikt je lichaam veel energie om warm te blijven. Eet en drink daarom regelmatig wat als je in de winter gaat vissen. Dit zorgt er voor dat je lichaam weer nieuwe energie heeft om warmte te creëren die je vasthoudt met de drie eerder beschreven lagen kleding. Soep, koffie, warme chocomel, knakworsten, hamburgers, tosti's, etc zijn ideaal om aan de waterkant te eten of drinken. Je drinken neem je natuurlijk mee in een thermosfles zodat het lang warm blijft.

winterkleding_stanley_raven
Eet regelmatig warm eten of drinken om energie te krijgen.

6. Karpervissen? Kies een goede slaapzak

Tijdens de koudere nachten is je slaapzak je beste vriend. Net als je kleding zorgt een slaapzak er voor dat de lichaamswarmte binnen blijft en het in je slaapzak dus lekker warm aan voelt. Een goede slaapzak houdt de warmte vast, voert vocht af en is waterdicht. Daarnaast is het voor het karpervissen handig als je er snel uit kan komen. Een breed model die je aan je stretcher vast kan zetten en goede ritsen zijn dus een must.

Lig je met minder kleren dan je buiten aan hebt in je slaapzak? Bewaar ze dan in je slaapzak, zo blijft je kleding lekker warm en hoef je bij een aanbeet geen koude jas aan te doen.

Lees ook: ''Zo onderhoud je je slaapzak''