Vis roken doe je zo!

Je eigen vis Roken

Na het vangen of kopen van een forel, makreel of zalm is het leuk, lekker en gezellig om je vis te roken. Roken kun je koud doen, op een temperatuur tot 25 graden en warm, tot een temperatuur van 100 graden. In dit blog lees je meer over het warm roken van vis. Let op, het roken van vis hangt af van de soort en het formaat van de vis en natuurlijk je eigen smaak. Hieronder vind je daarom een aantal richtlijnen.


Gerookte-zalm

Een heerlijk broodje gerookte zalm!

Vis fileren

Weet je niet zo goed hoe je zelf je vis moet fileren? Lees dan eerst ons blog: Hoe fileer ik een vis?

Vis Roken, wat heb je nodig?

  • Rookoven
  • Rookzout
  • Kruiden/Spece
  • Temperatuurmeter
  • Rookmot
  • Rookhaken
Bekijk alle benodigdheden voor het roken van vis!

Pekelen

Voor je start met roken is het belangrijk om de vis te pekelen. Dit verlengt de houdbaarheid en je brengt de vis op smaak met zout en kruiden/spece. Dit kun je doen door de vis in te smeren met een zout en kruidenmengesel, maar je kan het ook in een zoutbadje leggen. Dit is de meest gebruikte manier. Het is belangrijk om niet te kort en niet te lang te pekelen maar exacte regels zijn er niet. Om het niet te ingewikkeld te maken vind je hieronder basistijden voor het nat pekelen. Meng hiervoor ongeveer 100gram zout per 1 liter water en voeg eventueel kruiden en spece naar smaak toe. Gebruik altijd koud water, anders kan de vis al garen voordat je hem gaat roken.

  • Paling - 0.5 tot 3 uur - des te dikker, des te langer
  • Makreel - 1- 2.5 uur - des te groter, des te langer
  • Forel - 1.5 tot 2 uur
  • Zalmzijde - 2 uur

Drogen

Na het pekelen spoel je het zout even kort van de vis af en laat je hem uitlekken/drogen buiten de rookoven. Wanneer de vis droog is leg of hang je het in de rookton. Zorg er voor dat de vis stevig hangt of leg hem met de buik omhoog. Hierdoor stoomt het vocht er uit en blijft het vet in de vis. Vervolgens stook je een klein vuurtje en laat je de vis nog 15 tot 60 minuten drogen op zo’n 40 graden Celcius. Check af en toe of de vis van binnen al droog is.

Aanmaken van de rookoven

Het aansteken van de rookoven doe je met kleine houtjes. Gebruik hiervoor geen aanmaakblokjes of spiritus omdat dit ten koste gaat van de smaak en slecht is voor je gezondheid. Begin met wat kleine houtjes die je aansteekt met lucifers. Afhankelijk van je rookoven stook je het vuur iets hoger op om de oven voor te verwarmen en een gloeiende aslaag te creëren. Met de deksel en/of het ventilatiegat regel je de luchttoevoer in de oven. Het gebruikte het en rookmot bepaald samen met de pekel en kruiden de smaak aan de vis. Gebruik bijvoorbeeld eiken, beuken of els.

Temperatuur

Wanneer de vis droog is stook je het vuur langzaam op tot een temperatuur van ongeveer 80 tot 90 graden. Zalm rook je op een temperatuur van wel 95 graden. Doe dit niet te snel anders barst de vis open. Probeer hierna door het regelen van de zuurstof het vuur uit te maken en de temperatuur in de rookoven rond de 80 graden te houden. Te heet roken is nooit goed, houd daarom altijd de temperatuur van de oven in de gaten.

Roken

Voeg nu rookmot of snippers toe om het vuur eventueel nog te doven en het is hierbij belangrijk dat de rookton gesloten is en de temperatuur rond de 80 graden blijft. Zorg er voor dat de temperatuur niet hoger dan 83,5 graden wordt. Voor het rookproces is geen vlam nodig, de zuurstoftoevoer moet dus minimaal zijn, en net genoeg om de rookontwikkeling op gang te houden. Dit regel je met het ontluchtingsgat en de stooklade. Afhankelijk van het formaat van de vis rook je 20 tot 30 minuten tot de vis helemaal gaar is.

Als je alles goed hebt gedaan heb je nu een heerlijk gerookte visje.


Visroken_Raven_Uitgelicht

Zelf je vis roken is niet alleen lekker, maar ook heel leuk

Tot slot

Heb je nog vragen over het roken van je eigen vis? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

Een forelvangst mag je in de meeste gevallen mee naar huis nemen. Zorg daarom dat je snel de juiste forelspullen in huis haalt, en wie weet rook jij binnenkort je eigen vangst!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

Eetsmakelijk!