Bescherm je rig tegen ongewenste azers met deze 5 tips!

Je bent hem vast wel eens tegengekomen in één van de prachtige Franse wateren, de dwergmeerval. Dit kleine en vervelende achterneefje van de Europese meerval zorgt al jaren voor veel problemen en ongemak in de Franse wateren. Wegens het gebrek aan natuurlijke vijanden kan deze kleine vis complete visbestanden ruïneren. Door de aantallen van de dwergmeerval zijn je voerplekken vaak niet veilig. Bescherm je rig met onze tips uit dit blog, zodat jij de volgende keer kan voorkomen dat ongewenste vangsten je sessie verstoren.

Tip 1: Verpak je boilie en zet hem goed vast

Niets is vervelender dan je montage binnen te halen en erachter komen dat je al lange tijd zonder aas vist. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak is het zo dat dwergmeervallen of ander ongedierte aan je aas hebben gezeten. Om dit tegen te gaan kan je gebruik maken van een mesh om je aas. Deze extra laag is vaak gemaakt van plastic en biedt bescherming tegen ongenode gasten. Als je een waterbestendige "mesh" gebruikt om je boilie kan je deze één of twee keer inpakken om de bescherming te krijgen die jij nodig vindt. Hierdoor krijgt de dwergmeerval het aas moeilijker van de onderlijn af.

DSC03633

Tip 2: Vermijd vismeel

Als er iets is waar dwergmeervallen dol op zijn, dan is dat wel voer en aas op basis van vis- of vleesmeel. Bescherm je rig door te kiezen voor een zoete boilie, zoete pellet in een wat grotere diameter of ander aas te gebruiken. Bijvoorbeeld partikels als: tijgernoten of mais.

Tip 3: Visueel imitatie aas

De dwergmeerval aast vooral met zijn baarddraden, geurend aas wordt dus snel opgemerkt door deze vis. Gebruik opvallend imitatie aas of pop-ups en het aas heeft nog steeds een attractieve waarde voor de karper, maar minder voor de dwergmeerval. Een combi-rig bestaande uit een geurige boilie/tijgernoot en imitatie aas zou in ieder geval het gevaar, dat je zonder aas aan je rig vist moeten verkleinen.

wintervissen-deel-2-foto-2

Tip 4: Hardere boilies die goed vast zitten

Bescherm je rig door je boilies uit te harden, hiermee verklein je de kans dat de boilie van je hair afkomt. En harder aas betekent dat dwergmeervallen, kreeftjes en ander ongedierte meer moeite moeten doen om jouw aas te nuttigen. Dit doe je door je boilies in een droogzak te bewaren of ze voor een tijdje in de zon te laten liggen.

Tip 5: bescherm je rig en vis iets van je voerplek af!

Deze tip helpt vooral tegen problemen met kreeftjes en krabben en kost ook maar weinig moeite. Deze waterdieren verzamelen zich maar wat graag in het midden van jouw voerplek om deze rustig op te peuzelen. Door jouw aas niet in het midden van de voerstek te vissen, voorkom je tegelijkertijd dat dwergmeerval zich makkelijk aan jouw aas vergrijpt. Tevens is dit vaak een hele goede manier om juist ook de grotere vissen te vangen.

Rodpod

Het komt er eigenlijk op neer dat je je rigs nooit volledig kan beschermen tegen ongedierte. Deze tips verkleinen wel de kans op dwergmeerval! Vergeet niet te praten met andere vissers aan het water. Andere vissers (die al vaker een sessie hebben gevist op dat water) hebben vaak ook slimme tips specifiek voor het water dat jij wilt bevissen.

Meer weten over vissen op Frans water? Lees dan het blog: 'vissessie in Frankrijk voorbereiden'.

Tot slot

Heb je nog vragen over het beschermen van je rig? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je PR van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!