Karpervissen in de winter, tips voor succes!

Door de koude temperaturen zijn de karpers deze maanden zeer traag, ze verbruiken weinig energie en de karper neemt weinig voedsel tot zich. Hierdoor is het karpervissen in de winter veel lastiger dan in andere jaargetijden.

Door je aan een aantal basis regels te houden is de kans een stuk groter dat je tijdens deze periode succes hebt. In dit Blog geef ik jullie de beste tips voor het karpervissen in de winter!

wintervissen-foto-1

  • Karpervissen in de winter.
  • Locatie is alles

    Omdat de karper veel minder actief, zal de karper veel minder afstand zwemmen dan wanneer het water warmer is. Daarom is het tijdens het wintervissen op karper belangrijker dan ooit om in het juiste gebied te vissen waar de karpers zich ophouden.

    Veelal zoeken de karpers bepaalde plekken om rustig de winter door te komen. Vaak is dit in de buurt van obstakels. Dit is op elk soort water verschillend, maar plaatsen waar de karpers in de winter te vinden zijn, zijn bijvoorbeeld: onder overhangende takken, in duikers, tussen rietstengels (met name de rietstengels welke wat verder uit elkaar staan), afgestorven waterplanten en diepere gedeeltes van het water kunnen echte hotspots zijn. Op hele diepe wateren willen ze ook nog weleens ergens op half water hangen.

    Veelal zoeken de karpers beschutting en plekken waar ze zich veilig voelen. Indien je deze plek gevonden hebt kunnen ze hier werkelijk met tientallen bij elkaar liggen.

    Karpervissen_winter_tips

  • De juiste stek is in de winter van groot belang!
  • Juiste aas keuze tijdens het karpervissen in de winter

    Indien je een plaats op het oog hebt waar de karpers zich vermoedelijk ophouden, is het belangrijk om de juiste voerkeuze te maken. Veelal wordt er door ons karper vissers met boilies gevist. Indien je hier gebruik van wilt maken tijdens het wintervissen is het raadzaam om gebruik te maken van een attractieve (kleinere) en makkelijk verteerbare winter boilies. Ook bij het voorvoeren is het erg belangrijk om hier rekening mee te houden.

    Er zijn verschillende merken die dit soort zogenoemde “winterboilies’’ in hun assortiment hebben. Dit zijn veelal boilies welke zo zijn samengesteld, zodat deze ook bij koude temperaturen hun attractief goed afgeven. Omdat de karper zijn verteringssysteem niet optimaal werkt is het belangrijk om niet teveel en te vet te voeren.

    Hoe kleiner het aas is hoe meer aas deeltjes je kunt voeren zonder daadwerkelijk meer “gewicht te voeren” zo heb je meer aas opnames en raakt de karper minder snel verzadigd.

    wintervissen-foto-3

  • Zoete mais is een zeer geschikt winter aas.
  • Vergeet partikels niet!

    Zoals jullie weten is de karper gek op partikels, een aantal hiervan zijn ook zeer geschikt in te zetten in de winter. Je zult minder last hebben van witvis, omdat deze veel minder actief zijn in de winter. Een echte wintertopper is bijvoorbeeld zoete mais uit blik, deze mais is super rijk aan koolhydraten en valt door zijn gele kleur ook nog eens visueel erg goed op! Dit zijn de aspecten die je juist in de winter wilt terugzien in je aas.

    Wil je zonder voor te voeren de meeste kans op succes hebben? Dan is de zoete mais echt een aanrader. Naast mais is hennep ook goed te gebruiken, in de hennepzaadjes zit een olie die goed vrijkomt bij koude temperaturen, een ware trigger voor de karper. Lees ons blog vissen met hennep voor meer tips!

    wintervissen-foto-4

  • Hennep is een ware killer tijdens het wintervissen.
  • Waar vaak niet aan gedacht wordt zijn maden. Vrijwel elke vissoort is gek op maden en dus ook de karper. Deze witte krioelende beestjes trekken vaak snel de aandacht van de karper. Je kunt hiermee perfect vissen onder de pen maar ook bijvoorbeeld staties met een maggot klip.

    Ideaal van deze 3 partikels is dat de vis hier niet snel mee verzadigd zal raken. Indien het niet opgegeten wordt door de karper is de stek niet verpest met teveel voer, omdat andere vissoorten het ook graag eten.

    winter-1xx

  • Deze spiegel kon de partikels niet weerstaan.
  • Kies attractief haakaas

    Het haakaas dat gebruikt kan worden in de winter hangt van een aantal factoren af. Indien je een aantal dagen hebt voor gevoerd met een bepaald soort aas, dan raad ik het zeker aan om dit ook als haak aas te gebruiken. Doordat de karper bekend is met het aas zal de karper dit sneller tot zich nemen.

    Wat ik vaak doe om sneller beet te krijgen is het haakaas een visuele prikkel meegeven, dit kan bijvoorbeeld zijn een stukje gekleurd pop-up bovenop een bodem boilie, een gekleurde maiskorrel bovenop een echte maiskorrel of bij het vissen met maden een aantal extra gekleurde nepmaden op de klip toe te voegen.

    Dit zorgt ervoor dat het extra opvalt en vaak kan dit net de doorslag geven om dit aas op te pakken. Een stukje imitatie aas bovenop het normale aas kan ook verrassend goed werken.

    wintervissen-foto-6

  • Een opvallende popup kan het verschil maken.
  • Wanneer je direct te werk gaat tijdens het wintervissen is het belangrijk dat het makkelijk is voor de karper om het haakaas te vinden, dit kun je doen door iets opvallends te gebruiken denk hierbij aan bijvoorbeeld een fluo popup.

    Maar ook door het aas extra attractief te maken, gebruik bijvoorbeeld een PVA of een zogenoemde GOO. Hierdoor wordt je aas sneller opgemerkt en de karper extra geprikkeld om het aas op te pakken.

    In de winter is het raadzaam om flavours, dips, soaks etc. op basis van olie te laten staan. Dit pakt namelijk bij koudere temperaturen veel minder goed uit, dan bijvoorbeeld producten op basis van alcohol.

    wintervissen-foto-7

  • Subtiele rigs met klein aas zorgen in de winter voor snelle respons.
  • Gebruik pva producten

    Voornamelijk bij het karpervissen in de winter ben ik enorm fan van PVA producten, dit is materiaal wat oplost wanneer het in aanraking komt met water. Je kunt hiervoor zakjes, string of tape gebruiken maar het liefst gebruik in een PVA stick welke ik vervolgens aan mijn onderlijn/haak bevestig.

    Het voordeel is dat je allerlei soorten attractief voer in het PVA kunt stoppen, wanneer je inwerpt krijg je precies rond het haakaas een klein voerplekje. Ik maak graag gebruik van gekruimelde boilies waar ik een soak doorheen gooi. Je zult begrijpen dat er onderwater een bom van attractie ontploft wanneer de pva smelt, dit is precies wat je wilt creëren tijdens het wintervissen.

    wintervissen-foto-8

  • Bovenstaande pva stick is eenvoudig te maken.
  • Let wel op, hoe kouder het water is hoe minder goed de pva oplost. De ene PVA lost sneller op dan de andere, check dus van te voren of hij goed oplost in het koude water (dit kan een aantal minuten duren).

    Wil je vochtige producten zoals zoete mais in je PVA gebruiken? Voeg dan een flinke hoeveelheid zout toe, dit zal het oplossen van het PVA vertragen. Deze truc kun je eigenlijk met alle natte partikels gebruiken, indien er genoeg zout wordt toegevoegd. Wees niet bang dat het zout de karper afschrikt, want zout is naast een smaakversterker ook nog eens een karper trigger.

    wintervissen-foto-9

  • Een PVA zakje zorgt voor een klein voerplekje rond je haakaas.
  • Tot slot

    Dit waren de eerste 5 tips voor het karpervissen in de winter om nog meer succes te behalen. Wil je meer weten over wintervissen op karper? Lees dan nu karpervissen in de winter deel 2 online over onder andere: onderlijn systemen, zonlicht en het vissen met de pen.

    Mocht je nog vragen hebben over het karpervissen in de winter? Laat je vraag achter in de reacties of vraag het in een van onze winkels.

    Heb je nog vragen, stel deze dan gerust aan onze klantenservice Ze staan je graag te woord. of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

    Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!