Tips 6 t/m 10 voor het roofvissen

Voor deze week heb ik weer 5 nieuwe tips voor het roofvissen op een rijtje gezet, zodat jij niet tegen dezelfde problemen aan loopt als ik. Deze week zijn het de tips 6 t/m 10 voor het roofvissen! Volgende week weer 5 nieuwe tips voor het roofvissen!

Heb je de de vorige tips gemist? Lees hier de tips 1 t/m 5 voor het roofvissen.

6. Knoop zelf je onderlijnen van fluorocarbon!

Wanneer je met klein kunstaas vist en je het vooral op baars en snoekbaars gemunt hebt, knoop dan eenvoudig je onderlijnen zelf van fluorocarbon. Fluorocarbon koop je op rolletjes, en je knoopt hier eenvoudig je eigen onderlijnen mee. Het is erg schuurbestendig, vrijwel onzichtbaar, en veel soepeler dan staaldraad. Koop een klosje met een diameter van 0.25 tot 0.32mm en je hebt voldoende materiaal voor tientallen onderlijnen. Je kunt het op de normale manieren knopen. Let wel op dat je de knopen goed natmaakt voordat je ze aantrekt, want fluorcarbon is wat stroever dan normale lijn. Fluorocarbon is erg sterk, en zelfs een aanval van een snoek is meestal geen probleem.

Knoop je onderlijnen met een lengte van ongeveer 80cm. Het voordeel hiervan is dat je er nog een stukje af kunt knippen als de eerste paar centimeters beschadigd raken na een flinke dril. Met deze langere onderlijnen heb je nog voldoende lengte over om je speldwartel opnieuw vast te knopen, en bespaar je kostbare vistijd!

fluorocarbon_lijn

  • Fluorocarbon is erg schuurbestendig, vrijwel onzichtbaar, en veel soepeler dan staaldraad.
  • 7. Gericht op grote baars vissen!

    Grotere baars blijft vaak in dieper water, en komt niet zo heel gauw op de ondiepe gedeeltes terecht. Toch zijn hier uitzonderingen op. Vooral op grote meren en zandafgravingen heb ik al vaak ervaren dat grote baars actief begint te jagen in het ondiepe water zodra de schemering intreedt. Overdag komen ze daar vaak niet, door slechte ervaringen met reigers en aalscholvers zijn ze wijzer geworden, en blijven ze liever veiliger op het diepe gedeelte. Wanneer de schemering intreedt dan voelt de grotere baars zich vaak opeens veiliger, en komen ze graag profiteren van al het voedsel dat op het ondiepe gedeelte te vinden is.

    Probeer dus niet voor het donker thuis te zijn, maar blijf zo lang mogelijk doorvissen. Vooral pluggen met een baarsmotief doen het erg goed, want grote baars is dol op kleine baars!

    8. Snoekbaarsvissen met dood aas

    Snoekbaars is goed te vangen met Dood aas. Ze zijn prima in staat om puur op de geur af te gaan, en kunnen in het donker ook prima je aasvisje vinden. Zorg er wel altijd voor dat je aas zo vers mogelijk is, en zo veel mogelijk geur heeft! Snij daarom voor je ingooit je aasvisje nog een paar keer in, zodat alle geuren goed vrijkomen.

    Laat het visje ook geen uren achter elkaar op de haak zitten, maar ververs je aas elk uur een keertje. Op deze manier blijft je aas geur afgeven, en geef je de snoekbaars de grootste kans om je aas te vinden!

    Dikke_snoekbaars

  • Zorg er altijd voor dat je aas zo vers mogelijk is en dat de vis zo veel mogelijk geur heeft!
  • 9. Wees niet te bang voor te groot aas!

    Snoek is, zoals vrijwel alle roofvissen, zo lui mogelijk! Durf te experimenteren met groot kunstaas, en de resultaten kunnen je flink verrassen! Snoek is meestal niet bereidt om veel moeite te doen voor een klein stukje aas. Het levert hen immers ook niet veel op wanneer hij een kleine prooi weet te vangen.

    Snoeken zijn soms pas bereidt tot een aanval wanneer ze zeker weten dat het de moeite waard is. Ze achtervolgen het kunstaas langer en zijn bereidt grotere afstanden af te leggen om te kijken wat er te halen valt!

    Groot_kunstaas

  • Door gebruik te maken van een breekstaafje op je hengeltop kun 's avonds extra lang door vissen.
  • 10. Blijft de roofvis je aas achtervolgen?

    Instinctief gaan veel vissers langzamer draaien, om de roofvis wat meer tijd te geven om toe te happen. Vaak werkt dit niet, en zie je de achtervolgers de jacht opgeven. Beter werkt het vaak wanneer je juist dan het tempo van je kunstaas even flink opvoert! In de natuur zal een vis die een roofvis opmerkt er ook alles aan doen om zo snel mogelijk weg te komen. De prooi zal zijn laatste energie gebruiken voor een vluchtpoging!

    Vaak zie je dat een roofvis nog snel zijn kans grijpt voordat het te laat is, en de buit verkeken is. Vertraag dus niet de volgende keer wanneer je weer meemaakt dat roofvis interesse toont in je aas, maar versnel het tempo juist!

    Snoek_onderwater

  • Blijft de roofvis je aas achtervolgen? Versnel het tempo van je kunstaas!
  • Tot slot

    Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

    Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

    Ik hoop dat je de tips 6 t/m 10 voor het roofvissen aan de waterkant kunt toepassen. Lees hier het blog met tips 11 t/m 15 voor het roofvissen! Heb je tips voor andere lezers? Laat ze achter in de reacties. Veel succes aan de waterkant!