Waarom vang ik niks?

“Waarom vang ik niks?” Dat is een vraag die iedere visser zich wel eens stelt! Zelfs de professionals stellen zichzelf deze vraag, en misschien zelfs wel vaker op een visdag dan jij nu denkt. De vraag is simpel, het antwoord iets moeilijker. Wij proberen je te verklaren waarom jij even geen vis vangt.

Het antwoord op de vraag verschilt per type vissoort. Het aasgedrag van iedere vissoort is anders en dat gedrag verschilt ook nog eens per type water. In dit blog benaderen we de vissoorten in grote lijnen en richten ons op de meest gemaakte fouten per visserij. We behandelen de jaargetijden en de meest efficiënte manier van vissen per seizoen.

Waarom vang ik geen karper?

Karper is een vissoort die in de meeste wateren van Nederland voorkomt. Op de grote waterstelsels, kleine sloten en de meeste afgesloten wateren zwemt wel een karper. Maar waarom is het jou nog niet gelukt om er een te vangen?

De locatie is het belangrijkste aspect bij het karpervissen. Vis je niet op de goede plek, dan is de kans ontzettend klein om er eentje te vangen. Natuurlijk zijn er factoren die de vangst behoorlijk kunnen beïnvloeden zoals het gebruikte aas en de juiste onderlijn, maar net als de locatie verschilt dit per water en per seizoen. Verderop geven wij wat handvatten waar je rekening mee kunt houden.

De juiste locatie weet je te vinden door het gebruik van een peilhengel met marker en markerlood.

Zie de blog van Ronny Jansen via: Karper stek zoeken


Alles wat je nodig hebt om een goede karperstek te vinden
De juiste locatie weet je te vinden door het gebruik van een peilhengel met marker en markerlood.

De juiste aaspresentatie is, naast de juiste locatie, ontzettend belangrijk. Stem je onderlijn dus ook af op de manier van vissen. Gebruik een korte onderlijn wanneer je kleine compacte voerplekken aanlegt(koude maanden) en juist een wat langere onderlijn wanneer je verspreid voert(warmere maanden.

Vis dus niet met een korte onderlijn, wanneer je verspreid voert en vice versa. Dit zal averechts werken. Vis je op een zachte bodem, bijvoorbeeld door wier of dode plantenresten? Gebruik dan een zogenaamde helicopter-rig. Deze zorgt er voor dat je altijd zeker bent van een juiste aaspresentatie.

Maak je nog geen gebruik van PVA foampjes?

Doe dit dan na het lezen van deze blog zeker. De PVA schuimpjes bieden het voordeel dat je tijdens het zakken van de montage, geen vuil of wier op de haak prikt. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat de onderlijn langzaam afzinkt en mooier op de bodem komt te liggen.

Met bovenstaande tips gaat hij jou zeker lukken om een karper te vangen. Het belangrijkste is vertrouwen, want vertrouwen vangt!

Waarom vang ik geen snoek?

Net als de karper is ook snoek een vissoort die in bijna alle wateren van Nederland voorkomt. Het is een vis die de voorkeur heeft van plantenrijk en helder water, want de snoek is een echte zichtjager.

Dat is dan ook meteen de eerste tip voor het vangen van snoek. Vis in helder water. Is jou beoogde water op het moment niet helder door bijvoorbeeld het vele regen dat is gevallen? Probeer dan een water in de buurt op te zoeken wat wel helder is. Vis dus niet in wateren die heel troebel zijn, want dat verkleint aanzienlijk de kans op een vangst.

Daarnaast is het belangrijk om het juiste aas te gebruiken. Stem het aas waarmee jij vist, af op het natuurlijke aas van de snoek op dat moment. In de winter mag dat vrij vors zijn, maar het eind van de maand maart en het begin van het nieuwe seizoen, eind mei, dien je klein aas te gebruiken. De roofvissen zijn op dat moment gefixeerd op klein aas, zoals het natuurlijke speldaas. Gebruik kunstaas tot een centimeter of 10. Naarmate het seizoen vordert kun je het formaat aas ook opschroeven.


Het juiste aas gebruiken is erg belangrijk als je op snoek vist.
Het juiste aas gebruiken is erg belangrijk als je op snoek vist.

Gebruik het juiste aas, op de juiste stek. In de zomer hebben wij steeds meer te maken met de vele waterplanten. Vervelend als je je bedenkt dat dat juiste de stek is waar je wil vissen. Maak gebruik van kunstaas waarbij je door de planten kunt vissen, zoals spinnerbaits, chatterbaits of oppervlakte kunstaas zoals kikkers en poppers.

Probeer niet met een plug door de planten heen te vissen, want dat zorgt alleen voor frustratie. Vissen hoort leuk te zijn, en dat is het ook!

Snoeken is zoeken, dat is een term die je regelmatig hoort en dat is niet zonder reden. Snoeken is actief vissen. Kom je aan op de beoogde stek, maak een worp of 5 à 10 en loop door naar de volgende stek. Blijf niet te lang hangen op één stek om zo je kans te vergroten. Des te meer water je hebt bevist, des te groter de kans is dat je een groenjas tegen komt.

Waarom vang ik geen snoekbaars?

In tegenstelling tot de snoek, is snoekbaars juist een vis die gedijt bij troebel en vaak diep water. Kanalen, rivieren en diepe gaten hebben dan ook de voorkeur.

Vis je in dit type water, maar lukt het nog steeds niet om de snoekbaars te vangen? Vraag jezelf dan af of je op de juiste plek hebt gevist, met de juiste techniek. Vis in de buurt van obstakels zoals dukdalven, brugpijlers of een gemaal.

Vis je op deze locaties? Kijk dan eens goed naar de toegepaste techniek. De snoekbaars is een vis die veelal dicht tegen de bodem aan ligt en zich daar goed laat vangen. Probeer het met de dropshot montage of de standaard jig. Belangrijk is dat je het juiste gewicht van de loodkop of dropshotlood gebruikt. Gebruik op ondiep water, zonder stroming, lichte gewichten zoals 5 tot 10 gram. Belangrijk is dat het zweefmoment lang genoeg is voor de snoekbaars, om het kunstaas te pakken. Gebruik op diep water een hoger gewicht om bodemcontact te houden, maar houdt altijd vast aan de vuistregel: "Zo licht als mogelijk, maar zo zwaar als nodig".

Probeer dus niet met een 20 of 25 grams loodje op maar één meter water te vissen, maar ook zeker niet een 5 grams loodje in de stroming of op diep water. Daardoor vis je niet in de strike-zone van de snoekbaars en vang je geen vis.

Waarom vang ik geen baarzen?

Probeer zeker in de koude maanden eens de diepere stekken van het viswater. In deze kuilen en gaten liggen grote scholen baars vaak bij elkaar, wachtend op een passerende prooi. In de zomermaanden zullen de groepen met stekelbaarzen zich meer verspreiden waardoor de kans bestaat dat je meer moet gaan zoeken.

In beide gevallen kan een chatterbait of eventueel een kleine crankbait de oplossing zijn. Vis in de winter traag de diepere delen af met chatterbait of carolina-rig. In de zomermaanden en najaar kun je de chatterbait wat sneller binnen vissen of kiezen voor een crankbait. Door wat sneller te vissen en stekken af te vissen, ga je actief op zoek naar de baarzen. Eenmaal gevonden? Blijf dan nog even staan! De kans dat er meerdere baarzen bij elkaar liggen in een school gegroepeerd is groot.


Probeer eens te vissen met chatterbait of een kleine crankbait.
Probeer eens te vissen met chatterbait of een kleine crankbait.

Waarom vang ik geen brasem?

De brasem is een mooie vis om gericht op te vissen, doordat deze zich goed laat vangen op de meeste wateren van Nederland. Belangrijk is dat je het aasgedrag van een brasem kent en daar je materiaal en montages op af stemt.

De brasem heeft namelijk een zogenaamde onderstandige bek. Dat betekent dat de brasem op de bodem aast en dat is dan ook de plek waar je deze slijmjurken kunt vangen.

Zowel met de feeder, als met de vaste stok of werphengel, zijn de brasems goed te vangen. Mits je de montage zo hebt afgestemd, dat je op de bodem vist. Peil de stek dus eerst goed uit voor je gaat vissen, zodat je er zeker van bent dat er geen obstakels of planten op de bodem liggen die de aaspresentatie in de weg gaat zitten.

Met de vaste stok kan je dit heel gemakkelijk doen met een peilloodje. Met de werphengel of feeder is dat te doen door een aantal keren in te werpen met een werploodje op de beoogde stek. Vervolgens haal je het loodje rustig naar je toe, door een paar meter binnen te draaien met de molen. Je voelt snel genoeg of de bodem schoon genoeg is om op te vissen.


Met het juiste materiaal is een brasem goed te vangen.
Met het juiste materiaal is een brasem goed te vangen.

Gebruik genoeg aas, zoals wormen, maden en casters. De brasem zwemt vaak in scholen en kunnen behoorlijk vreten. Het is dus erg belangrijk om voldoende aas te brengen, zodat de vis ook op jouw stek blijft zwemmen. We zien vaker in de winkels van ons, dat men te weinig aas mee neemt voor een dag vissen. Een brasem, en zeker een school brasems heeft en liter maden of kilo wormen zo opgevroten en dan zwemmen ze door. Zonde, want je wil deze vis juist vast houden op je stek.

Krijg je wel tikken op de top van de feeder of tikjes op de dobber, maar krijg je ze niet in het schepnet? Probeer dan eens een kortere of langere onderlijn. Hierdoor beinvloed je de inhaking, waardoor je de grote brasems ineens wél in het schepnet en op de foto krijgt.

Wil je meer tips voor het vangen van grote brasem? Kijk dan eens op onze blog over de Hoe vang je grote brasems?

Waarom vang ik geen voorn?

Net als de brasem, is ook de voorn een vis die in alle wateren wel voorkomt. Daardoor is dit misschien wel de meest voorkomende vissoort van Nederland. De voorn heeft een eindstandige bek en aast daardoor in de middelste waterlagen en op de bodem. Kies bij het vissen met de vaste stok op de voorn dan ook voor het vissen met een zogenaamde staande haak. En zorg er voor dat jou aas langzaam richting de bodem zakt. Hiermee geef je de voorn meer kans om jouw aas op te nemen.

Hang niet direct de haak vol met 3 maden en/of een worm, maar begin te vissen met enkel een made of pinkie op een kleine haak. Als je eenmaal de eerste voorn gevangen hebt, kun je verder met experimenteren qua aas.

Heb je nog vragen over de locatie waar je voorn kunt verwachten? Kijk dan eens op onze blog over de beste witvisstekken.

Waarom vang ik geen zeelt?

De zeelt is een vis die in veel plantenrijke wateren goed gedijt, maar lang niet alle wateren van Nederland herbergen de ‘Tinca Tinca’. Kies bij voorkeur voor ondiepere wateren met veel plantengroei, zoals wier, lelievelden en rietkragen. Daar houd de zeelt van en dat is dan ook de stek waar jij jou montage wil inwerpen.

Vermijd de monotone kanalen als je voor het eerst op zeelt gaat vissen. De kans op slagen is hier veel kleiner dan op de poldersloten met plantengroei.

De laatste jaren is de methodfeeder behoorlijk in opmars en dat is niet voor niets. Deze manier is perfect voor het vissen op grote brasem, maar ook zeker op zeelt! Doordat je met attractief voer en korte onderlijnen op een zelfhakend systeem vist, bied dit jou de mogelijkheid om dicht op de obstakels zoals wiervelden, lelievelden en rietkragen te vissen. Zonder dat de onderlijn tijdens de worp in de knoop raakt, of vast komt te zitten.

De zeelt is wel een vis die zich voornamelijk vanaf het voorjaar tot het najaar goed laat vangen. Ze komen, net als de karper, uit een wintermodus zodra de watertemperatuur begint op de warmen. Kies er dus voor om in deze periode achter de zeelt aan te gaan en niet in de winterperiode.


Begin met die gevulde voerkorven met wat pieren of casters erin en kijk of je een aanbeet kan forceren.
Begin met die gevulde voerkorven met wat pieren of casters erin en kijk of je een aanbeet kan forceren.

Waarom vang ik geen barbeel?

De barbeel, een vis die vele vissers nog een keer willen vangen en wij krijgen dan ook vaak de vraag: "Waarom vang ik geen barbeel?"

Belangrijk om te weten is dat de barbeel zeker niet in alle wateren voorkomt. De barbeel is een stroom minnende vissoort en komt dan ook voornamelijk voor op de rivieren en beken in ons land, zoals de IJssel, Rijn, Waal, Maas enzovoort. Niet ieder deel van deze rivier is een goede stek om te vissen op deze vissoort. Barbeel gedijt heel goed op een grindbank in de stroming. Stekkeuze en waterkennis is dus absoluut een pré, voordat je je kunt richten op deze vissoort.

Neem eens de tijd om een deel van de rivier goed af te zoeken naar de juiste stek. Neem een hengel mee en peil de stek goed af. Krib voor krib, totdat je de juiste stek gevonden hebt. De stekkeuze is de sleutel tot succes bij het vissen op barbeel.

Kies voor zwaar materiaal, in plaats van het dunne witvismateriaal. De barbeel is een ontzettend sterke vis en een te dunne onderlijn of hoofdlijn gaat er voor zorgen dat je lijnbreuk oploopt. Kies voor een zware feederhengel, sterke molen en een zelfhakend systeem, zoals de onderlijn met hair. Vaak wordt er gekozen voor pellets, kaas of miniboilies als aas voor de barbeel. Nog meer tips? Kom eens langs bij onze winkels voor je beste tips en tricks bij jou in de buurt.

Tot slot

Voor iedere visserij en vissoort geldt, de aanhouder wint. Blijf volhouden en de gewenste vissoort komt aan de haak. Heb je nog andere vragen over het vissen? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Lelystad of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

Kom je er nou niet uit, vraag onze specialisten in onze winkels eens naar tips en tricks. Ook kunnen ze jou helpen aan de juiste stekkeuze en het benodigde materiaal.