De beste witvisstekken

Voorn

Het voedselgebied van de voorn-achtige is erg ruim. Door de eindstandige bek van de voorns kunnen ze eenvoudig alle kleine voedseldeeltjes tussen oppervlakte en bodem tot zich nemen als voedsel. Ze eten niet alleen vliegjes van de oppervlakte, ook watervlooien op waterplanten en kleine slakjes op de bodem. Door het formaat van de voorn-achtige staan ze wel laag in de voedselketen. Hierdoor passen ze het voedselgebied aan en zijn ze niet overal in het water even makkelijk te vangen.

De voorn
De voorn

Wil je voorns vangen? Vis dan vooral in de buurt van waterplanten. Onder andere lelievelden, rietkragen of wierbedden. Hier kunnen ze veel voedsel vinden en makkelijk schuilen voor bijvoorbeeld snoek en baars. Gebruik goed attractief voer en je zult snel weten of er voorns aanwezig zijn. Het is een typische vis die in scholen trekt en vaak als je er één vangt, kun je er meer vangen.

In de winter kun je het beste op voorns vissen in de havens! Deze visserij is vol actie en erg leuk om te doen.

Tip: Lees het blog van Jan van Schendel over wintervissen in havens & 6 tips voor het wintervissen op voorn!

Brasem

De brasem is een typische bodem-azer. Bliek en kolbei lijken erg veel op de brasem en wordt vaak als bijvangst gevangen tijdens de brasem visserij. Deze soorten zijn welkome bijvangsten, maar komen vaak qua formaat niet in de buurt van de ‘Abramis Brama’. Brasems zoeken naar slakjes, mosseltjes en wormpjes op de bodem. Dit gegeven kunnen wij als vissers in ons voordeel gebruiken.

De brasem
De brasem

Het presenteren van ons aas op de bodem is bijna noodzakelijk om goed brasem te kunnen vangen. Brasems, blieken en kolblei trekken vaak rond in kleine groepen. Rond diepteverschillen in het water, lelievelden en waterplanten zijn ze goed te vangen. Diepteverschillen zou je eenvoudig kunnen vinden met een peilloodje. Heb je een mooie talud gevonden? Vis dan je aas onder aan dit talud, dus op het diepste punt. Probeer op deze plek een mooie voerstek te maken met brasemvoer en het succes zal niet lang op zich laten wachten.

Zeelt

Misschien wel de meest geliefde vis onder witvissers, de zeelt! De vis met als latijnse benaming ‘Tinca Tinca’, wordt ook wel de doktersvis genoemd. Deze vis met een prachtig schubbenkleed is in verschillende kleuren te vangen. Zeelten kunnen een diep rode gloed als kleur hebben maar ook goudbruin, tot zelfs groen. Behandel de zeelt erg voorzichtig als je er één vangt want de slijmlaag is zeer belangrijk voor de afweer van ziektes in het water.

De zeelt
De zeelt

De zeelt is een typische bodem-azer en begeeft zich vaak in de buurt van de waterplanten. Als je in de buurt van rietkragen en lelievelden gaat vissen met wormen, mais of mini-boilies dan zijn de kansen voor zeelt optimaal. Zeker in de vroege ochtend of avondschemering maak je kans om deze prachtige vis te kunnen vangen.

Zeelt kent geen apart voer, het gebruik van kant en klaar brasem voer of pelletvoer zal goed werken om ze te lokken. Als aas kun je het beste mais, wormen, soft-pellet of mini-boilies gebruiken.

Net als de karper is de zeelt moeilijker te vangen in de winter!

Winde

De winde is een sportvis die aan populariteit flink wat heeft gewonnen afgelopen jaren. Deze karperachtige wordt vooral door witvissers belaagt in de zomer. In de zomer is de winde-visserij prachtig om eens te doen op één van de Nederlandse rivieren. Gooi enkele stukken drijvend brood in het water en de aanwezigheid van winde zal snel duidelijk worden. Prachtig om eens te doen met een lichte winkle picker of commercial hengel.

De winde
De winde

Op de bodem is deze vis prima te vangen tijdens de brasemvisserij. Windes kom je over het algemeen meer tegen op stromende wateren, hoewel ze zeker ook goed te vangen zijn in sommige stilstaande wateren. Voer wat attractief voer op je vis plek en de winde laat zich goed vangen aan bijvoorbeeld maden.

De winde kent niet één favoriete plek in het water. Ze hebben door hun formaat weinig natuurlijke vijanden en kunnen door de rechtstandige bek of vele plekken aan voedsel komen. Het gehele jaar door zijn ze goed te vangen als bijvangst. Echter in de zomer zijn ze prima specifiek te belagen!

Hengelsport blog:

Lees ook eens het artikel: Welke vissoorten, welke techniek en aassoorten?