Leren statisch karpervissen

Statisch karpervissen doe je vaak met meerdere hengels en beetmelders en met bijvoorbeeld boilies of "mais" als aas. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Belangrijk om te weten is welke spullen je nodig hebt, waar je gaat vissen, waar je op moet letten en hoe je te werk gaat aan de waterkant.

Aas voor het karpervissen

Wanneer je de juiste karperspullen hebt en een geschikte stek hebt gevonden dan kan het vissen beginnen! Karper kun je goed vangen met bijvoorbeeld particles of boilies. Partikels is een verzamelnaam voor klein aas als mais, hennep, tijgernoten, verschillende zaden, peulvruchten en duivenvoer. Dit zijn goedkope aassoorten waarmee je goed karper kan vangen. Een nadeel is dat particles wel goed moeten worden voorbereid voordat je er mee kunt vissen en ten tweede, dat ook andere vissoorten zoals de brasem moeilijk van je aas kunnen afblijven.

Gericht vissen op karper doen veel vissers met boilies. Boilies zijn gekookte deegballetjes met verschillende geur, kleur en smaakstoffen. De karper eet van nature insecten, planten en larven en is daarmee geen moeilijke eter, hierdoor zijn de gekst denkbare smaken mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan zoete aarbeien boilies, boilies met vismeel en boilies met kruidige smaken.

Partikel mix met Boilies
Partikels gemixt met boilies is een geweldige combinatie

Voorvoeren

Wil je meer kans maken om karper statisch te vangen? Dan kun je een aantal dagen of zelfs weken voor je gaat vissen beginnen met het voorvoeren van de stekken. Het grote voordeel hiervan is dat de vis er aan went dat er op vaste tijden voer op een bepaalde plek ligt. Hierdoor went de karper aan je voer en komen ze vanzelf weer terug als jij aan het vissen bent. Vooral op afgesloten wateren kan dit veel vis opleveren, maar ook op kanalen en rivieren heeft voorvoeren zin.

De hoeveelheid voer die je gebruikt is afhankelijk van de watertemperatuur en het bestand aan karpers in je viswater. In de winter en vroege lente eet de karper nog niet veel, dus voer ook dan niet teveel. Je kan hem dan beter proberen te verleiden met klein opvallend haakaas. In de warmere maanden (april t/m september) kun je tot meerdere kilo's per dag voeren.

Voorvoeren uit de boot
Door het voorvoeren laat je de vis rond je stek hangen

Onderlijnen en systemen voor het statisch karpervissen

Tijdens het statisch karpervissen ligt je lood, onderlijn en aas op de bodem en wacht je tot de karper langs komt en je aas pakt. Belangrijk hierbij is dat de karper ook echt gehaakt wordt en je beetmelder gaat loeien. Hiervoor kun je heel veel verschillende onderlijnen en systemen gebruiken, maar als beginnende karpervisser kun je dit het best zo eenvoudig mogelijk houden.

Met behulp van een zelfhaaksysteem zorg je er voor dat de karper, door het zware loodgewicht gehaakt wordt bij het wegzwemmen. Van boven naar beneden ziet zo'n systeem er bijvoorbeeld als volgt uit:

  • Tube of Leader om het laatste deel van je lijn op de grond te houden en te beschermen én om te voorkomen dat je onderlijn verstrengelt raakt met je hoofdlijn op het moment dat je ingooit.
  • Tailrubber en Safetyclip om je Lood aan te bevestigen.
  • Onderlijn met wartel aan de bovenkant en haak aan de onderkant.
  • Naast je haak bind je een touwtje met een lusje, dit noemen we de hair. Aan de ze bevestig je het aas.

Let op! Bij het karpervissen bevestig je het aas dus niet op de haak, maar er onder. Zo zorg je er voor dat de haak vrij is en in de de bek van de vis kan prikken. De boilie of ander bestig je als volgt:

  1. Steek de Boilienaald door je boilie (of ander aas).
  2. Bevestig het lusje van de hair aan je boilienaald.
  3. Schuif het aas van je naald op de hair van je onderlijn.
  4. Steek een boiliestopper in het lusje en schuif het aas tegen dit stoppertje.

Wanneer je geen zin hebt om je eigen onderlijnen te maken dan kan je er altijd nog voor kiezen om kant en klare onderlijnen in huis te halen. Er zijn veel verschillende karperonderlijn varianten op de markt gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de: Chod Rig, Combi Rig, Blowback Rig en de D-Rig. Deze onderlijnen worden gebruikt om de vis in de lip te haken. Daarbij hebben ze elk hun eigen unieke eigenschappen. Zo kun je een D-Rig of Chod Rig goed in combinatie met een Pop-Up Boilie gebruiken.

onderlijn
Het vangen van een dikke karper valt of staat met je onderlijn!

Statisch Karpervissen

Nu ben je echt klaar om statisch te vissen. Werp je montage naar de plek waar je wilt statisch karpervissen en rem je worp af voordat hij het water raakt. Op die manier strekt je onderlijn zich en voorkom je knopen. Voer dan een beetje bij om de vis te lokken. Dit kun je doen met hetzelfde aas als waar je mee vist. Probeer te voorkomen dat je voert over je lijn, want een azende karper mag je lijn natuurlijk niet ontdekken. Dit kun je doen met hetzelfde aas als waar je mee vist maar je kan bijvoorbeeld ook een "felgekleurd maisje" boven een bedje van hennep vissen. De mogelijkheden zijn eindeloos en op elk water kan wat anders goed werken.

Wanneer je zeker weet dat je aas op een goede plek ligt, dan heb je gewoon geduld nodig tot je beetmelder af gaat. In de tussentijd kun je lekker relaxen, een boekje lezen, genieten van de natuur of lekker eten maken en genieten.

Wachten op de aanbeet
Geniet van de rust in de natuur tijdens het wachten op die aanbeet!

Vangen en onthaken

Wanneer de beetmelder gaat is het tijd voor actie! Pak de hengel rustig uit de steun en draai de lijn strak tot je de vis voelt. Door het zelfhaaksysteem hoef je niet meer aan te slaan. Nu kun je de vis langzaam binnen halen. Dit wordt ook wel drillen genoemd. De slip van je molen stel je zo af dat de vis wel wat lijn kan nemen, doe je dit niet dan sleur je de karper op de kant en kan je lijn breken of de bek van de vis uitscheuren. Zorg er altijd voor dat de vis moe is als hij bij de kant komt. Zodra hij moe is, kun je de vis ''landen'' met een groot schepnet en til je hem voorzicht op de natgemaakte onthaakmat. Maak je handen nat en onthaak de vis voorzichtig, maak even een foto en zet hem snel en voorzichtig weer terug.