De beste karperstekken

Karpervissen kun je overal in Nederland doen, maar waar kun je nu het best gaan vissen? Het best kun je vissen op de plekken waar de karper op zoekt gaat naar natuurlijk voedsel. Dit voedsel groeit goed bij elke afwijking onder water. Bijvoorbeeld bij een verschil in diepte, bij waterplanten, menselijke bebouwingen, enzovoort.

Op zoek naar de juiste karperstek

Als je op zoek gaat naar de beste karperstekken, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden of kunt doen. Om zo de perfecte karperstek te kunnen vinden. Dit zijn; peilen met een peildobber, de karper spotten en op zoek gaan naar waterplanten. Deze drie dingen gaan we nu individueel behandelen.

Peilen met een peildobber

Nu we dit weten kun je door goed te kijken al mooie karperstekken vinden. Om er achter te komen hoe de bodem en het bodemverloop er uit ziet kun je gebruik maken van een fishfinder of peildobber.

De karper spotten

In de zomer kun je met behulp van een polarizerende zonnebril ook op zoek gaan naar de karper. Heb je hem gespot, dan kun je hem proberen te vangen met bijvoorbeeld de pen of een broodkorst.

Waterplanten

Vis je op vijvers of meren, dan loont het vaak om waterplanten als lelievelden en rietkragen op te zoeken. Karpers voelen zich veilig in de plantengroei en zullen daar wat minder twijfelen over het toehappen. Zodra een karper voelt dat hij eventueel snel kan vluchten, dan durft hij veel meer. Vooral in de zomermaanden zijn dit goede stekken.

karper_stek_waterplanten
Zoek een karperstek met waterplanten

Overhangende takken en struiken

Overhangende takken van bomen en struiken zijn vaak een goede plek om te vissen. Hier vindt de karper veel natuurlijk voedsel, zoals bijvoorbeeld vruchten of insecten die in het water zijn gevallen.

Karper_stek_takken
Karperstek met Overhangende tak

Duikers

Vrijwel elk recht stuk kanaal wordt regelmatig onderbroken door een duiker. Een duiker wordt gebruikt om water van een nabijgelegen slootje of ander deel kanaal onder het land door af te voeren. Deze duikers zijn gemaakt van beton en zijn een geliefde plek voor veel karpers omdat het water er vaak net iets warmer is

Palen en steigers

Net als duikers zijn palen en aanlegsteigers voor boten in bijvoorbeeld een haven een plek van natuurlijk voedsel. De houten palen trekken veel voedsel aan en zorgen voor een onderbreking onder het wateroppervlakte. Dat is vaak een goede stek voor de karper.

Bruggen en sluizen

De betonnen peilers in het water houden veel natuurlijk voedsel vast. Daarnaast zijn bruggen een zeer interessante stek in de wintermaanden. Het warme wegdek en de overkapping over het water houden de warmte vast waardoor de watertemperatuur verschilt met de rest van het kanaal. Dankzij de stroming en versmalling verzameld vuil zich aan de hoge en rustigere kan van de sluis. Door het voedselaanbod is dat een geliefde plek is bij de karper.

stek_met_betonnen_brug
Een goede karperstek is vaak te vinden rond een betonnen brug

Aftakkingen

Ingangen van (jacht)havens zijn het ideale voorbeeld van interessante aftakkingen. Vlak voor de paai staan ingangen of routes naar ondiepe plassen en wateren bijna garant voor een goede sessie.

Vaargeul

Vis je op een rivier of kanaal dan is de vaargeul interessant. Op de rand en in het midden van een vaargeul vind je vaak mosselbanken en ander natuurlijk voedsel dat hier blijft liggen. Door dit voedsel is de vaargeul een goede hotspot om te vissen.