Leren penvissen op karper

Penvissen op karper is een erg spannende en actieve manier van vissen. Penvissen op karper is super leuk maar vereist wel een speciale montages en technieken die we je hier gaan laten zien zodat je deze binnen no-time kunt toepassen aan de waterkant

Wat is penvissen?

Penvissen is dus een spannende en actieve manier van karpervissen, naast dat het spannend en actief is kun je er ook binnen korte tijd karper mee op de kant krijgen. Er is weinig mooier dan de pen onder te zien bewegen en uiteindelijk onder te zien gaan. Wil je graag leren penvissen? Dat snappen we best, maar hou er rekening mee dat je mobieler moet vissen en je uitrusting hierop moet aanpassen.

De montage voor het penvissen op karper

De montage bij het penvissen op karper bestaat hoofdzakelijk uit een onderlijn, dobber en wat Loodjes.

De montage maak je met onderlijn en systeemmateriaal als volgt:

  • Schuif een rubberen stopper op je lijn de diepte van de dobber te bepalen
  • Rijf de dobber op de lijn
  • Knoop je onderlijn eventueel met een wartel aan de hoofdlijn
  • Monteer de loodjes om je dobber uit te loden
Karper_penvissen_montage
De montage van het penvissen kan je als beginner prima zelf maken!

Dobber uitpeilen

Bij het penvissen op karper is het uitpeilen van je dobber erg belangrijk. De karper aast op de bodem, dus je haakaas moet ook op de bodem liggen. Je kunt je dobber op twee verschillende manieren uitloden. Met een staande haak, dan rust je haak net op de bodem, of met een sleepje. Wil je meer lezen over het uitpeilen van je dobber en de montage voor het penvissen? Bekijk dan snel ons blog: dobber uitpeilen. Wanneer je met een sleepje vist, dan rust je onderste loodgewichtje op de bodem. Vanaf dit gewichtje loopt je lijn nog ongeveer 10 tot 20cm door tot aan de haak. Dit stukje lijn noemen we het sleepje.

Aas voor het penvissen

Penvissen kun je met heel veel verschillende soorten voer doen. Je kunt een zachte korrel maïs bijvoorbeeld direct op de haak vissen. Vis je met een hair (een draadje onder de haak) dan kun je zelfs boilies, pellets en ander harder aas gebruiken. Veelgebruikte voersoorten voor het penvissen op karper zijn: kant en klare partikels zoals zoete blikmais, hennep en tijgernoten. Maar ook alternatieven als broodkorst, lunchworst en wormen.

Penvissen in de praktijk

Voor je begint met vissen maak je eerst een rondje langs het water om een aantal interessante stekken voor te voeren. Wil je weten waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een geschikte karperstek, bekijk dan ons "blog". Je gooit enkele handjes voer op de plekken om de vis te lokken. Daarmee geef je de karper de tijd om je voerplekje te ontdekken want vaak beginnen karpers eerst heel voorzichtig je stek te verkennen. Vervolgens ga je terug naar het eerste stekje en vis je op elke stek een kwartier tot 20 minuten. Zo maak je zo goed mogelijk gebruik van je kostbare vistijd en blijf je niet te lang op een plek hangen.

Je kan voorvoeren met een mix van bijvoorbeeld mais, hennep, tijgernoten, of andere partikels. Maar ook lokvoer met grovere bestanddelen werkt vaak erg goed, zoals "JVS Special Pellet".

Penvissen op karper
Kom tot rust met het penvissen op karper

Rust en stilte tijdens het vissen

Omdat je vlakbij de karper zit is rust en stilte erg belangrijk bij het penvissen. Draag geen opvallende kleding, maar kies voor de juiste gecamoufleerde viskleding en zorg dat je schaduw niet op het water valt. Harde voetstappen en plotselinge bewegingen moet je zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Je wil de vis die net je aas wil pakken natuurlijk niet storen. Eigenlijk sluip je bij het penvissen dus voorzichtig langs de waterkant om de nietsvermoedende karper aan de haak te kunnen slaan.

Tips voor het penvissen

  • Voer meerdere stekken om je kans op vis te vergroten
  • Blijf niet te lang op één plek hangen
  • Neem niet teveel materiaal mee zodat je snel naar de volgende stek kan
  • Neem de polarizerende zonnebril mee om de vis te spotten
  • Leg je pen altijd aan de rand van je voerstek neer. Dit voorkomt de karper tegen de lijn aan zwemt en verschrikt wegzwemt