Leren dropshotten op baars

Dropshotten is een techniek waarbij je de haak en het kunstaas boven je dropshotlood op de onderlijn monteert. Het loodje huppelt over de bodem waardoor je kunstaas aantrekkelijk gaat bewegen. Het is niet moeilijk, iedereen kan het leren en het hoeft niet duur te zijn. Met deze leuke manier van vissen kun je erg goed baars en snoekbaars vangen.

De montage voor het dropshotten

Het bijzondere aan deze techniek is vooral de manier van het presenteren van het kunstaas. Je haak komt namelijk niet aan het einde van je onderlijn, maar ongeveer halverwege. Aan het einde van je onderlijn komt je dropshotloodje, hiermee houd je het contact met de bodem en het is tegelijkertijd je werpgewicht.

Een stukje boven dit dropshotloodje, knoop je de haak vast. De afstand tussen het lood en de haak bepaalt hoever je het aas van de bodem af zult aanbieden. De montage maak je als volgt:

  • Knoop een wartel aan je gevlochten hoofdlijn
  • Aan de wartel bevestig je een stuk van ongeveer 1,50m flurocarbon van zo'n 0.25mm dik
  • Bevestig de haak op de gewenste hoogte met behulp van de dropshotknoop
  • Knoop aan het uiteinde het dropshotloodje

Zoals je merkt is dropshotten helemaal niet moeilijk. Na een paar simpele stappen heb je zelf je hengel al opgetuigd, en ben je er helemaal klaar voor. Hieronder leggen we je uit hoe je zelf eenvoudig je eigen dropshotonderlijnen knoopt. Vind je dit nog lastig in het begin? Dan hebben we ze natuurlijk ook kant-en-klaar verkrijgbaar.

Benodigdheden voor het dropshotten
Benodigdheden voor het dropshotten.

Dropshotknoop

Met behulp van deze dropshotknoop bevestig je de haak eenvoudig haaks op de onderlijn.

  • Rijg de lijn door het oog en maak een lus rond de haak
  • Draai de haak driemaal door het gat van de lus
  • Maak de knoop nat en trek hem stevig aan. Fluorcarbon is namelijk wat stroever dan nylon. Doe dit aan beide kanten van de lijn en schuif de wikkelingen van de knoop zo dicht mogelijk op elkaar.
  • Test je onderlijn goed en verzeker je ervan dat de haak precies haaks op je onderlijn staat.
Bevestiging haak op de onderlijn
Bevestiging haak op de onderlijn.

Dropshot Kunstaas

Dropshotten doe je meestal met softbaits (rubberen kunstvisjes), wormen of een dood visje. Het is belangrijk dat je kiest voor softbaits met een gevoelige staart. Met een gevoelige staart bedoelen we dat het kunstaas zelfs bij kleine bewegingen al beweegt. Wanneer je in de winkel staat en je pakt een softbait bij zijn kop, dan moet je het staartje bijna niet kunnen stilhouden. Wanneer dat zo is, dan heb je een prima dropshotaasje te pakken! Deze kleine staartbewegingen zijn al voldoende om roofvissen helemaal gek te maken!

Het kunstaas prik je aan de voorkant op de haak die je aan je onderlijn hebt vastgemaakt. Belangrijk hierbij is je softbaits mooi haaks op je onderlijn staat. Test dit ook altijd eventjes onder water, dan weet je zeker dat je aas de juiste actie heeft. Dat geeft vertrouwen in je kunstaas. Wanneer je nu je dropshotloodje over de bodem tikt, dan zul je zien dat je visje verleidelijk beweegt. Als je vaak een vis misslaat, dan kun je een kleiner kunstvisje gebruiken of een staartdregje toevoegen zoals op de foto hieronder. Dit extra dregje noemen we ook wel een stinger, we vertellen je hier straks meer over.

Het eindresultaat van de montage
Het eindresultaat van de montage.

Dropshotten in de praktijk

Je laat je dropshotloodje over de bodem huppelen opeens voel je weerstand. In sommige gevallen valt de roofvis zo hard aan dat je direct een flink klap op de hengel voelt. Dan weet je direct dat je beet hebt. Soms bijten rovers zo voorzichtig dat je kleine tikjes voelt, alsof iemand eventjes je kunstvisje tegenhoudt. Wanneer je dat voelt, geef dan eventjes lijn mee, om daarna fel aan te slaan. Soms werkt het goed om je kunstaas even te versnellen. Je imiteert dan een visje die met zijn laatste krachten probeert te vluchten. Je kan ook juist doen alsof je visje echt gewond is en een visje imiteren die alle hoop heeft opgegeven. Welke manier het beste werkt? Dat kan van dag tot dag verschillen. Sterker nog, van uur tot uur en van stek tot stek.

Juist die onvoorspelbaarheid maakt het dropshotvissen zo spannend. Daarnaast is het vangen van een roofvis aan een lichte dropshothengel geweldig. Zelfs bij kleinere snoeken of snoekbaarzen kan een aanbeet erg spectaculair zijn.

Gevangen baars met de dropshot montage
Gevangen met de dropshot montage.

Tips voor het dropshotten

  • Struin de kanten af bij hoge kades en bruggen, bedenk je; "Waar komt kleine vis in de problemen?".
  • Gebruik in plaats van kunstaas ook eens een trosje wormen (Gesloten tijd!).
  • Krijg je veel aanbeten maar vang je niks, gebruik dan een stinger (staartdregje).
  • Vis niet te snel! Elke kleine beweging met je top beweegt je kunstaas. Kleine bewegingen zijn vaak meer dan genoeg

Hopelijk hebben we je nu voldoende geleerd over deze fascinerende manier van roofvissen.

Nu ben je klaar om het zelf eens te proberen. Experimenteer er rustig op los, des te sneller krijg je gevoel voor de juiste actie, de juiste snelheid en het juiste aas.

We wensen je alvast een hele goede vangst!