Leren baarsvissen met softbaits

Het vissen met softbaits is enorm populair en dat is niet voor niets. Softbaits zijn er in allerlei vormen en maten. Wanneer je de juiste softbait gevonden hebt voor je vissituatie, dan zijn er erg goede vangsten mogelijk. Onder softbaits worden alle kunstaassoorten van zacht plastic en zonder een haak verstaan. Softbaits hebben namelijk een loodkopje nodig om succesvol te zijn. Met een loodkopje wordt een haak met daarom heen een gewichtje van lood bedoeld. Softbaits wegen zelf onder water bijna niets, dus we hebben het gewicht van de loodkop nodig om ze te kunnen werpen en om ze de juiste diepte te laten bereiken.

Voorbeeld van een spinner.
Voorbeeld van een spinner.

Voordelen

Softbaits hebben in veel situaties voordelen omdat je ze eenvoudig op de juiste diepte kunt aanbieden. Op plekken waar het onder de kant erg diep is of een harde stroming vloeit, is het vaak erg moeilijk om ander kunstaas, zoals spinners en pluggen, op de juiste diepte aan te bieden. Omdat een softbait vaak maar één haak heeft, is de kans op vast zitten bij meerdere dreggen veel kleiner dan bij kunstaas. Daarom kun je een softbait vlak boven de bodem aanbieden, zonder dat je telkens vast komt te zitten.

De juiste keuze voor een softbait en haak

Softbaits zijn er van heel klein tot heel groot. De kleine maten zijn ideaal voor het vissen op baars en forel. Voor deze vissoorten kun je het beste softbaits kiezen tot zeven centimeter. Welke haakmaat je het beste kunt kiezen, hangt erg van je softbait keuze af. Je wilt de haak altijd zo ver mogelijk naar achteren in je softbait aanbrengen, maar niet zover dat de haak de beweging van je softbait kan beïnvloeden. Het loodgewicht kies je zo licht als het kan en zo zwaar als het moet. Dit klinkt heel gemakkelijk, maar hiermee wordt bedoeld dat het loodgewicht zwaar genoeg moet zijn om mee te werpen en toch licht genoeg moet zijn om je softbait langzaam zwevend aan te bieden.

De montage voor het vissen met softbaits

Je schuift de softbait over de haak heen, tot deze aansluit op het loden kopje. Door de haak eerst even voor de softbait te houden en op dat punt even met een stift een puntje zet. Dan weet je precies waar de haak uit het aas moeten komen.

Bij kleinere softbaits tot ongeveer 10 centimeter, is het belangrijk dat je de haak zo ver mogelijk naar achteren in het aas plaatst, zonder dat dit de actie van het kunstaas in de weg zit. Bij grotere softbaits, gebruik je een stinger. Dit is een extra dreg aan een staaldraadje die ervoor zorgt dat de roofvis niet een hap van je aas kan nemen, zonder een haak tegen te komen.

Softbait met een jighead
Softbait met een jighead

Het gewicht van de loodkop wordt bepaald door de stroming, de diepte en de hengel waarmee gevist wordt. Over het algemeen kies je een loodkop die zwaar genoeg is om mee te werpen en om gecontroleerd mee te vissen. Maar licht genoeg om verleidelijk door het water te glijden en om makkelijk opgepakt te worden door een roofvis. Het voordeel van softbaits is dat ze goed bij de bodem zijn aan te bieden en dat je ze veel verschillende acties kunt meegeven. Jij bepaalt zelf grotendeels de actie van de softbait.