Leren snoekvissen met jerkbaits

Steeds meer roofvissers ontdekken deze bijzondere manier van roofvissen en dat is ook niet zo gek. Nederland ligt vol met beekjes, slootjes en meertjes die erg geschikt zijn voor deze techniek. Bij weinig andere technieken is het succes van het "kunstaas" zo afhankelijk van de kunde van de visser. Hij bepaald de actie van zijn kunstaas en heeft zo maximale controle. Met "jerkbaits" kun je perfect vissen op plekken waar je met een normale plug bijna direct vast zou komen te zitten. Doordat ze door het water lijken te zweven kun je hem heel verleidelijk over waterplanten of andere obstakels vissen. Probeer het maar eens en schrik niet, aanbeten komen bijna altijd onverwacht. En zijn altijd spectaculair!

Wat is een jerkbait?

Een "jerkbait" is een imitatie van een prooi waarmee je probeert een roofvis te verleiden. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en gemaakt van kunststof of balsahout. Sommige jerkbaits lijken sprekend op een echte voorn of baars, terwijl andere jerkbaits juist in de felste kleuren zijn geschilderd. "Loodgewichtjes" zorgen dat een jerkbait mooi uitgebalanceerd is, waardoor hij lijkt te zweven in het water.

Pas wanneer je met je "hengel" een ruk geeft, zie je dat hij een bepaalde kant op zal glijden. Geef je nu een tikje de andere kant op, dan verandert de jerkbait weer van richting. Doordat je zelf bepaalt hoe je de jerkbait onder water beweegt kun je op allerlei manieren vissen.

Snoek gevangen op Jerkbait
Snoek gevangen op Jerkbait

Verschil jerkbaits en pluggen

Het verschil tussen een "plug" en een" jerkbait" is eenvoudig uit te leggen. Een plug heeft vanzelf al een actie en bij een jerkbait moet je zelf de actie aan het kunstaas geven. Een plug heeft vaak een zwem lip of is gemaakt uit meerdere delen waardoor hij vanzelf een verleidelijke actie zal geven. Een plug moet daarvoor wel met een bepaalde snelheid door het water worden getrokken. Een jerkbait heeft geen zwem lip, de visser bepaald de richting en snelheid van dit kunstaas. Daarom kun je een jerkbait veel langzamer binnen vissen dan een plug. Vooral in de koudere periode en in wateren waar de snoek van eerdere fouten heeft geleerd, is het mogelijk om jezelf te onderscheiden met een jerkbait.

De montage

De montage van een jerkbaithengel is erg simpel, je hebt alleen een onderlijn nodig. Deze onderlijn knoop je direct aan je gevlochten hoofdlijn. Deze hoofdlijn moet gevlochten zijn, omdat gevlochten lijn geen rek heeft. Gevlochten lijn zorgt ervoor dat je in direct contact staat met je jerkbait. En zorgt ervoor dat de bewegingen van je hengel direct invloed hebben op de jerkbait. Jerkbaiten met nylon werkt niet goed, omdat nylon alle bewegingen van de hengelstop zou dempen.

Normale onderlijnen werken niet zo goed bij het jerkbait vissen. Omdat ze nog wel eens willen verwarren met de haken in je kunstaas. Daarom kun je beter gebruik maken van een stug titanium onderlijn of van een spinstang. Vanwege de stugheid van dit materiaal is de kans op knopen veel kleiner. Aan deze onderlijn of spinstang bevestig je de jerkbait en het vissen kan beginnen!

Grote snoek op een natuurlijke kleur plug
Grote snoek op een natuurlijke kleur plug

Jerkbaiten in de praktijk

De naam jerkbait komt van het Engelse ‘to jurk’. Het betekent; ‘schokken/rukken’ en dat vertelt iets over de manier hoe je met een " jerkbait" moet vissen. Wanneer je ingooit is het belangrijk om vlak voor je aas het water raakt, de lijn af te remmen. Op die manier zal je lijn zich mooi strekken. Nadat je "jerkbait" het water heeft geraakt kun je beginnen met het spelletje.

Bij een zinkende "jerkbait" moet je even wachten totdat hij is afgezonken tot de juiste diepte. Door rukjes met je hengel te geven, laat je de jerkbait door het water glijden. Geef je een rukje naar links, dan zal de jerkbait die kant op glijden. Wissel je dit daarna af met een tikje naar rechts, dan zal hij juist naar rechts glijden. Zo bepaal je zelf hoe je aas door het water heen beweegt. Een ander veel gebruikte methode is om rukjes naar beneden te geven. Wanneer je een paar snelle tikken naar beneden geeft, dan zal je "jerkbait" eerder op de gewenste diepte belanden.

Snoek gevangen door een jerkbait
Snoek gevangen door een jerkbait

Tips

  • Kies je "jerkbait" niet te klein. Een snoek heeft geen moeite met een flinke prooi! Een flinke prooi is in de ogen van een snoek tenminste de moeite van een aanval waard!
  • Als beginner kun je het beste starten met een "drijvende jerkbait" in helder water. Op die manier zie je precies hoe je aas reageert op je bewegingen en leer je snel hoe je de jerkbait een verleidelijke actie kunt geven. Later kun je dan die techniek ook op dieper water toepassen.
  • Oefen de kieuwgreep! Weet je nog niet hoe die moet? Klik dan hier!