Roofvissen met oppervlaktekunstaas

Dat roofvissen niet alleen maar vissen eten is bekend. Kikkers, ratten, muizen en jonge eendjes worden door de meeste rovers als een smakelijk hapje gezien. De laatste jaren zie je dat de kunstaasmarkt hierop ingesprongen is. Er zijn erg veel goede "kunstaas imitaties" op de markt gekomen van deze prooidieren. Het voordeel van veel van deze "imitaties" is dat ze behoorlijk wiervrij zijn. De haak zit verborgen in het kunstaas waardoor je niet snel vast komt te zitten aan waterplanten of wier. Je kunt ze eenvoudig over waterplanten heen werpen, zonder dat je vast komt te zitten in begroeid water. Eindelijk kun je dus met kunstaas aan de gang in een van de begroeide beekjes en slootjes waar Nederland zo rijk aan is. Bovendien is het vissen met "oppervlaktekunstaas" enorm spannend omdat de aanbeet altijd met een hoop spektakel gepaard gaat en vaak onverwacht komt.

Imitatie van een kikker
Imitatie van een kikker tussen de waterplanten.

Imitatie van een kikker in het water

Onder oppervlaktekunstaas verstaan we alle imitaties van "ratten", "muizen", "eendjes" en "kikkers". Vooral de kikkers zijn erg populair omdat de haak in het kunstaas verscholen zit. Hierdoor hoef je je niet meer druk te maken over het haken van planten. Pas als de snoek bijt, komt de haak uit het kunstaas en prikt de snoek direct. Het vissen met deze kikkers is erg eenvoudig. Je werpt je kikker een eindje in, laat de kikker een paar meter zwemmen en houdt dan even een korte pauze van een paar seconden en haalt hem dan onregelmatig binnen. Vaak zie je dat een snoek juist dan aanbijt! Wanneer je ziet hoe plots je kikker met een luide plons van het wateroppervlakte wordt gepakt, dan is het belangrijk om niet direct aan te slaan! Wacht even één of twee seconden en sla dan hard aan. Op die manier weet je zeker dat de snoek de kikker goed in zijn bek heeft en voorkom je veel missers! Goede imitaties van "kikkers" vind je in ons assortiment, bijvoorbeeld van Spro en van Savage Gear.

Actie met muizen en ratten

Snoek, meerval en snoekbaars eten graag muizen en ratten. Het voordeel van de muizen en ratten "imitaties" vind je vooral terug in de actie van het kunstaas. Op het moment dat je ze binnen vist, zie je dat de imitatiemuizen en ratten erg breed zwemmen, ze maken een levensechte zwembeweging en gaan hierbij van links naar rechts door het water. Door deze breed uitslaande actie, kun je ze erg langzaam binnen vissen. Terwijl ze toch een levensechte actie houden. Zo heeft een snoek dus extra lang de tijd om jouw aas op te merken en zich hier vol op te storten. Is het niet de honger die de snoek overhaalt, dan is het wel de irritatie die je kunt opwekken met een goed binnen geviste imitatie. Vanwege deze actie trekt een dergelijke imitatie wel wat harder aan je hengel dan kunstaas van hetzelfde gewicht. Kies daarom je hengel niet te licht, je moet immers de haak goed kunnen zetten.

Eendjes in het water

"Imitaties" van eendjes doen het ook erg goed, vooral in het voorjaar. We kennen allemaal wel de voorbeelden van viswateren waarin moeder eend elke dag minder kuikentjes lijkt te hebben. Dit heeft natuurlijk een reden. Een kuikentje dat zich afwijkend gedraagt is een smakelijke hap voor menig roofvis. Dit hoeven echt niet altijd metersnoeken te zijn, ook snoeken van 70 cm nemen graag een hapje eend!