Leren snoekvissen met pluggen

Een "plug" is een imitatie van een prooi voor roofvissen. Soms zijn ze gemaakt van hout, soms van kunststof maar altijd zijn ze uitgerust met één of meerdere haken. Sommige pluggen lijken levensecht, terwijl anderen juist weer felle kleuren en vreemde vormen hebben. Ze zijn er dus in allerlei vormen, formaten en gewichten. Sommige pluggen zinken heel snel, terwijl andere pluggen juist blijven drijven. De keuze is enorm! Maar, waar moet je nu op letten wanneer je met "pluggen" wilt gaan vissen?

De zwemlip

Pluggen" zijn imitatievissen met aan de voorzijde een zwemlip. Deze lip is vaak van doorzichtig hard kunststof en heeft een bepaalde vorm en grootte die ervoor zorgt dat je plug tijdens het binnendraaien een verleidelijke actie laat zien. De zwemlip zorgt er bovendien voor dat je plug de diepte in duikt. De zwemlip is dus erg belangrijk! Bij het binnendraaien neemt de waterdruk op de zwemlip toe. Door deze druk zal de plug op een bepaalde manier door het water gaan. Roofvissers noemen dit vaak de actie van de plug.

Wanneer de zwemlip erg naar beneden gericht is, dan betekend dit dat die plug niet diep zal duiken. Een ondieplopende plug is niet goed gestroomlijnd, de zwemlip staat bij zulke pluggen naar beneden gericht. Doordat de lip haaks op het lichaam van de plug staat, zorgt hij voor veel weerstand. Door deze weerstand zal een ondieplopende plug maar een klein stukje duiken, daarna wordt de weerstand te groot en zal het water langs de lip gaan stromen.

Staat de zwemlip juist helemaal naar voren gericht, in het verlengde van de plug? Dan duikt de plug juist erg diep. De druk op zo’n naar voren gerichte zwemlip bouwt heel langzaam op, waardoor hij langdurig zal duiken, totdat de druk te groot wordt en het water langs de lip de makkelijkste weg kiest. Ervaren roofvissers zien aan de plug al direct hoe deze zich gedragen onder water.

Voorbeeld van pluggen
Voorbeeld van pluggen

Pluggen bestaan vaak uit een 1-delig lichaam, maar er zijn ook meerdelige versies. Bij zulke pluggen is het lichaam opgebouwd uit meerdere losse stukken, deze zijn onderling verbonden met schakels. Zulke meerdelige pluggen zijn vaak wat duurder, maar hebben een hele mooie, breed uitslaande actie.

Kleurkeuze

Qua kleurkeuze is de vuistregel: donker water = felle kleuren, helder water = natuurlijke kleuren. Deze regel is een prima richtlijn. Doordat de Snoek een zichtjager is en reageert op zijn instinct. Hoe duidelijker zijn target, hoe zekerder hij zijn schot zal richten. De zichtbaarheid kun je bereiken door felle kleuren in te zetten, maar vergeet ook vooral contrasten niet! Felle contrasterende kleuren doen het vaak goed in donker water.

Snoeken die zijn gevangen door te vissen met pluggen.
Snoeken die gevangen zijn door te vissen met pluggen.

Waar kan ik het beste mee beginnen?

In het begin kun je het beste starten met een drijvende plug. Een drijvende plug die duikt pas op het moment dat jij aan de lijn trekt. Wanneer je daarmee stopt, zal de plug weer naar boven drijven. Hierdoor is het vissen met een plug helemaal niet zo moeilijk. Je hebt immers zelf in de hand hoe diep je kunstaas zal lopen. Zo kun je heel effectief een water afvissen, zonder dat je vast komt te zitten aan rotzooi of aan plantengroei op de bodem.

Drijvende pluggen werp je in en daarna begin je langzaam met opdraaien. Je vis-imitatie zal dan vanzelf beginnen met zijn verleidelijke actie, zolang je maar blijft draaien! De ene visdag zul je veel vangen aan een snel binnen geviste imitatie, de andere keer waarderen de rovers juist een heel langzame, twijfelende actie. Het blijft een kwestie van proberen!