Leren statisch vissen op snoekbaars

Snoekbaars kunnen we erg goed vangen met dood-aas. Dit kunnen we doen met een dobber, maar ook met een loodje op de bodem. We monteren een schuifloodje op de lijn en leggen de hengel op de steun. Een snoekbaars heeft niet alleen erg goede ogen, ook zijn reukzin is erg goed ontwikkeld. Een vers, bloedend visje is dan ook onweerstaanbaar voor hem.

Bij het vissen met een schuifloodje op de bodem, is het belangrijk dat hij zonder weerstand te voelen ons aas goed kan proeven. Wanneer hij namelijk wel weerstand voelt, dan laat hij direct weer los. En zie je opeens dat je lijn weer slap valt, als je het überhaupt boven water merkt. Om te zien of we beet hebben, gebruiken we een lichte waker ook wel hanger genoemd. Dit is een klein gewichtje welke we aan de lijn tussen twee geleide ogen hangen. We zorgen ervoor dat de lijn niet onder spanning staat, maar wel in direct contact met ons aas. Dit doen we door de waker een eindje onder onze hengel te hangen, zodat alleen het geringe gewicht van de waker ervoor zorgt dat de lijn een beetje onder spanning blijft.

Op die manier krijg je toch een prima beet indicatie, zonder dat de snoekbaars weerstand zal voelen. Belangrijk hierbij is dat de waker zo licht mogelijk wordt gehouden, maar wel zo zwaar dat hij niet ongecontroleerd heen en weer slingert.

De aanbeet van een snoekbaars kan heel verschillend zijn. De ene keer gaat de snoekbaars er met een vaart vandoor, de andere keer kan een aanbeet erg twijfelachtig zijn en minutenlang duren. Het is belangrijk dat de snoekbaars minimaal twee meter lijn kan nemen, zonder dat hij grote weerstand zal merken. Zo heeft hij de kans om het visje goed in zijn bek te nemen en heb je meer zekerheid dat het niet misgaat.

snoekbaars
Een gevangen snoekbaars door middel van statisch vissen.

Wanneer moet je nu aanslaan?

Wanneer je merkt dat je waker stijgt en ziet dat je lijn langzaam onder spanning komt te staan. Wacht dan tot de lijn zich helemaal strekt. Houd dan je hand op de spoel en sla stevig aan. De bek van een snoekbaars is hard, dus wees niet bang om de haak goed te zetten. De montage kan heel simpel blijven. Een loodje dat gemakkelijk over de lijn schuift, een stoppertje, een wartel en een onderlijn van fluorocarbon met een vlijmscherpe dunne haak eraan. Meer heb je niet nodig! Wanneer je het op grotere snoekbaars voorzien hebt en dus een grotere aasvis gebruikt, dan zou een extra dregje soms voorkomen dat je misslaat. Maar meestal is één enkel haak voldoende.

Tips

Als tip willen we nog meegeven, dat de geur van aas erg belangrijk is. Kies dus voor vers aas en zorg dat de geurstoffen goed kunnen vrijkomen in het water. Dit doe je door met een mesje een paar inkervingen in het aasvisje te maken, of door hem te pletten. We noemen dit statisch doodaasvissen, maar wees niet te passief. Wanneer je twee uur geen teken van leven hebt gezien, ververs dan je aas. En probeer het een klein stukje verder. Wanneer je met twee hengels vist, dan is het een goede tip om twee verschillende dieptes af te vissen. Zo krijg je eerder een beeld waar de snoekbaars op dat moment aan het jagen is. Vis je met twee hengels en krijg je vooral aanbeten op één hengel? Werp dan de tweede hengel dichterbij de eerste hengel. Snoekbaars zwemt zelden alleen en daar moeten we natuurlijk gebruik van maken!

Hopelijk hebben we je zo een eind op weg geholpen. En ben je nu helemaal klaar om het zelf een te proberen! Mocht je nog vragen hebben, of wil je meer weten over je materiaalkeus. Stel ons dan gerust je vraag. Ben je er al uit en wil je het snel gaan proberen?

Dan wensen we je alvast een goede vangst!