Leren snoekvissen trollend achter een boot

Vissen vanuit een boot heeft veel voordelen. Je kunt op plekken komen waar andere vissers niet kunnen komen. En je kunt gebruik maken van "fishfinders", zodat je een goed beeld krijgt van alles wat er onder de boot gebeurt. Een leuke en ontspannen manier van vissen is het zogenaamde trollen of slepend vissen. Je kiest een "plug", "een swimbait" of een ander stuk "kunstaas" en sleept dit achter je boot aan. "De hengel" zet je in een hengelsteun of je houdt hem vast. Terwijl jij al varend van de omgeving geniet, doet het kunstaas achter je boot zijn werk. Dit klinkt als een erg simpele techniek en dat is het ook.

Zonder veel moeite kan iedereen al slepend met kunstaas een snoek of snoekbaars vangen. Wanneer roofvissers het hebben over ‘trollen’ of ‘slepen’ dan bedoelen ze vaak dat ze gaan varen terwijl ze ondertussen kunstaas achter de boot aanslepen. Het is een heel relaxte manier van vissen. Je hoeft niet te werpen en terwijl de hengel ligt te wachten in de steunen, kun jij rustig wachten op alle dingen die komen gaan. Toch kun je als visser zeker invloed hebben op de vangsten. Niet alleen je aaskeuze kan het verschil maken, ook de snelheid, de route en de afstand tussen jou en je kunstaas kunnen erg veel invloed hebben op de uiteindelijke vangst.

Fishfinder

Het voordeel van slepend vissen is dat je in een korte tijd, een groot gebied kunt afvissen. Je leert bovendien veel over het viswater, zeker wanneer je een "fishfinder" aan boord hebt. Terwijl je boot rustig over het water glijdt, zie je op het beeldscherm het bodemverloop. Je ziet waar de vis zich ophoudt en leert zo snel de hotspots kennen. Het is een ontspannen manier van vissen en niet erg moeilijk om te leren.

Snoekvissen trollend achter een boot
Een goede plek om trollend achter een boot te snoekvissen.

Tips voor trollend vissen

Toch zijn er enkele tips die het slepen gemakkelijker maken. Vooral wanneer je nog niet zo ervaren bent in het besturen van je boot, of wanneer je voor het eerst vist op deze manier. Wanneer je alleen gaat vissen, vis dan met maximaal twee hengels tegelijk. Zo houd je het overzichtelijk en kom je niet voor verrassingen te staan zoals, plotseling afremmen, sturen of andere handelingen terwijl je hengels nog uitliggen. Het begint met de keuze van je "hengel". Wanneer je alleen gaat vissen dan is het gemakkelijkst om een hengel van ongeveer 2.40 tot 2.70 meter te nemen. Hengels met deze lengte kun je namelijk zo in je boot neerleggen dat de punt van deze hengel naar achteren wijst. En als het ware in het verlengde van je boot ligt. Dit heeft als voordeel dat het kunstaas aan deze hengel, je boot niet scheef naar links of rechts trekt. Vooral met grote "pluggen" en kleine boten is dit zeker iets om rekening mee te houden.

Het is ook erg handig om te zorgen dat deze hengel iets verder dan je "motor" uitsteekt. Dan kun je goed manoeuvreren zonder dat je rekening hoeft te houden met je hengel. De boot kan dan immers nergens meer omheen slaan of ergens achter blijven haken. Aan deze hengel kun je het beste een drijvende plug monteren. Deze plug zal namelijk direct boven komen drijven op het moment dat jij even moet stoppen om welke reden dan ook. Aan deze hengel monteren we dus het liefst een wat groter "drijvende plug" die zo diep gaat, dat hij altijd op enige afstand van de bodem blijft. Zo hebben we geen omkijken naar deze hengel. En zal hij zelden tot nooit vast komen te zitten. We kiezen voor een wat grotere plug op deze hengel, omdat hij flink wat aandacht moet trekken. Zoveel zelfs dat een snoek graag bereid is om een beetje extra moeite te doen voor zo’n aantrekkelijke prooi.

Meer om te trollend te snoekvissen
Een meertje waar je trollend achter een boot kunt snoekvissen.

Je tweede hengel

Je tweede hengel noem we vaak de handhengel. Dit is de hengel die je tijdens het varen in je hand houdt, of in elk geval onder direct handbereik. Deze hengel mag kort zijn, hoe verder hij immers van je boot afwijkt, hoe schever hij je boot zal trekken. Doordat je deze hengel direct onder handbereik hebt, kan je de hengel uitstekend gebruiken om wat actiever mee te trollen. Elke plug heeft een bepaalde diepgang, maar de diepte heb je als visser zelf grotendeels in de hand. De diepte van een plug wordt namelijk niet alleen bepaald door de zwem lip van de plug. Maar ook door de afstand vanaf je hengel en van de hoek die het kunstaas maakt ten opzichte van je hengel. Oftewel, wanneer jij je hengeltop hoger houdt, dan zal je plug ook hoger door het water gaan. Wanneer je de plug dichter bij je boot sleept, zal hij ook hoger gaan. Geef je hem extra lijn, dan zal je plug juist dieper gaan. Zo heb je dus zelfs tijdens het slepen nog invloed op de diepte van je kunstaas. Hierdoor kun je met je handhengel dus effectief de diepere stukken van je viswater afvissen. Op de fishfinder zie je immers al aankomen hoe het diepteverloop is. Met deze informatie kun je de diepte van je kunstaas aanpassen en beter de hotspots afvissen.

Hierboven hebben we het steeds over pluggen, terwijl je ook met "shads" kunt slepen. Toch vinden wij pluggen het effectiefst, zeker wanneer je het viswater nog niet goed kent. Een plug heeft een bepaalde actie, die ervoor zorgt dat je hengeltop in een bepaald ritme zal meebewegen. Hierdoor kun je met een plug aan je hengeltop aflezen of alles nog goed gaat. Wanneer je top regelmatig trilt, dan weet je dat je plug zijn actie vertoont. En je weet dat hij nog geen rotzooi of waterplanten heeft gehaakt. Een ander voordeel van een plug is dat je beter de diepte onder controle hebt. Met shads en loodkoppen kun je ook slepen, maar het blijft vaak lastig om aan te voelen op welke diepte je het kunstaas dan aanbiedt.

Pluggen

Trollen doen we dus het meest met "pluggen" Maar welke pluggen zijn nu geschikt om mee te trollen? Eigenlijk de meeste pluggen wel, zolang ze maar niet te klein zijn. Een plug mag flink wat aandacht trekken onder water. De snoek moet het namelijk nog wel de moeite waard vinden om een achtervolging in te zetten. Kleine prooien vindt hij simpelweg niet de moeite waard.

Statisch Snoekvissen
Voorbeeld van een plug om mee te snoekvissen.

Tips

Begin met twee totaal verschillende soorten "pluggen"! Elke dag is anders, de ene dag zal een natuurlijk lijkende, 1-delige plug de meeste vissen aan boord brengen. De andere dag juist een 4-delige plug in de felste kleuren. Experimenteer daarom wanneer je met twee hengels gaat slepen. Wanneer de vangsten duidelijk in het voordeel van één plug vallen, dan kun je nog snel genoeg overschakelen!

Kies soms een erg diep duikende plug voor je handhengel! Zelfs zo diep duikend dat je zou denken dat hij al snel vastloopt op de bodem. Een plug die negen meter diepgaat, kan heel effectief zijn op wateren die maar zes meter diep zijn. Met zo’n plug kun je namelijk zo vissen, dat hij af en toe hard met zijn schoep op de bodem knalt. En dat beetje extra tumult, kan op sommige dagen het verschil maken! Vooral snoekbaars en meerval vallen erg snel voor deze techniek. Bovendien vis je op deze manier de bodem secuur af, ook in de veelbelovende gaten en kuilen!

We hopen dat we je enthousiast hebben gemaakt over het vissen met een boot. Heb je nog meer vragen? Vraag ons gerust.

We wensen je een goede vangst!